Umeå-bekantingar även i cupen

Av , , Bli först att kommentera 0

Under söndagen fick Jämtland Basket revansch på Umeå BSKT och vann helgens andra testmatch lagen emellan. Det var då den tidigare Umeå-skytten David Czerapowicz som med 19 poäng ledde sitt nya lag till seger.

Jämtland dras med skadeproblem och under dagen nåddes Bloggen av uppgiften att ytterligare en tidigare Umeå-stjärna är på väg till Jämtland. Det ska röra sig om ett par månaders korttidskontrakt för forwarden Bryan Jefferson, som förra säsongen spelade i Argentina.
Han ska vara ersättare för ryggskadade amerikanen Ben Vander Plas.

Om Jefferson-uppgifterna, som även nått lokaltidningen ÖP, uttalar sig Jämtlands klubbchef;
– Han tittade vi på redan i somras, han är ledig och kan absolut vara ett namn, säger Pecka Johansson.

I söndagens testmatch blev Umeås fall den lägre träffprocenten från trepoängsland, laget hade 6 av 27 (22 procent) mot hemmalagets 9 av 29 (31 procent).

Uppdatering eftersnack med Umeås coach Chribba Sjögren.
– Det var en jämn söndagsmatch, helt lika i halvtid och sedan fick Jämtland en liten lucka i tredje perioden. För vår del en helt okej insats, skillnaden mot i lördags var att skyttet inte var lika bra så vi hade tuffare att göra mål.

Umeå fördelade speltiden bredare i söndagstestet.
– Ja, jag vill att alla ska få en chans att visa upp sig. Sammantaget har vi inte kommit så långt ännu men den här helgen visade klart åt rätt håll jämfört med den förra uppe i Kiruna, exempelvis håll vi nu nere turnovers på 10-11 per match och då är man oftast med i matcherna.

Stundande vecka väntar ny bortaresa för BSKT som kommit överens med Köping Stars (coachat av Gabo Loaiza och med umeåsonen Nisse Botold i laget) att bägge matcherna i Play-in i Svenska Cupen avgörs i regi Köping.
– Vi åker ned under tisdagen och spelar sedan onsdag och fredag, vi kommer även att träna i hallen där nere så vi kör på. Det blir kul att testa på cupspelet, Köping är ett av de lag som sett bäst ut på försäsongen så vi är inte favoriter utan kan bara åka dit och göra vårt bästa, säger Chribba Sjögren.

x x x x x

Fakta söndagens testmatch:
Jämtland Basket – Umeå Basket 84–79 (17–17,14–14,26–20,27–28)
Poäng, Jämtland: David Czerapowicz 19, Grant Shepard 17, Adam Johansson 11, Denzel George 11, Troy Barnies 10, Hugo Waldeck 5, Akili Vining 5, Adam Massarsch 3, Yoel Weldegergis 3.
Poäng, Umeå: Derek St Hilaire 18, Alonzo Gaffney 16, Keonte Kennedy 13, Omar Krayem 13, Nick Davis 11, Alexander Yemane 3, Tom Nilsson 3, Rahmi Ghanem 2.
Speltid för Umeå hade även Melker Lindblom, David Johansson, Isak Andersson och Adam Rask.

x x x x x

Så ser cupschemat ut för Umeå:
Onsdag 18 september
Kl. 19.04: Umeå – Köping (Play-in 1:2, Svenska Cupen, spelas i Köping)
Fredag 20 september
Kl. 18.04: Köping – Umeå (Play-in 2:2, Svenska Cupen, spelas i Köping)

Om Umeå vinner dubbelmötet med Köping så blir det mer cupspel.
Kvartsfinalrundan i Svenska Cupen är planerad till slutet av september:
Torsdag 26 september
Köping/Umeå – TBD (Kvartsfinal 1:2, Svenska Cupen)
Lördag 28 september
TBD – Köping/Umeå (Kvartsfinal 2:2, Svenska Cupen).

 

Ledde Umeå till testvinst

Av , , Bli först att kommentera 1

Umeå BSKT har två guarder som varit med och tidigare spelat på hög nivå –  duon Omar Krayem/Derek St Hilaire ledde laget till vinst med 86-74 i lördagens testmatch borta mot Jämtland.

Särskilt imponerande var veteranen Omar Krayem som satte trepoängare i omgångar när Jämtland närmade sig i poängprotokollet.
– Omar sköt stora skott när det behövdes och var sex av nio på treorna. Med Hilaire (tre av tre från lång distans) har vi två väldigt duktiga guarder i en startfemma där de övriga tre är unga killar som kommer direkt från college, säger Umeås coach Chribba Sjögren.

Noterbart är att Krayem/Hilaire tillsammans totalt satte 17 av 24 skott från golvet.

Matchen som helhet?
– Vi var redo och kom ut bra direkt från start med bra defensiv och fin lagoffensiv med tålamod. Samtidigt syntes det inledningsvis att Jämtland gjorde sin första träningsmatch medan vi hade de tidigare matcherna i ryggen. Första halvlek i dag var det klart bästa vi gjort hittills och sedan kom en andra halva där vi fick det lite jobbigare, tappade i lagspel och släppte in enkla poäng, då fick coachen lite mer gråa hår.

Umeå möter Jämtland borta i Tegeltemplet i Östersund även på söndagen.
– Vi är inne i en process nu och försöker bli lite bättre för varje match, säger Chribba Sjögren.

Noterbart: Jämtlands Elias Desport hann bara spela 16 sekunder i sitt första inhopp, linkade av efter att ha halkat och såg ut att vricka ena foten. Ben Vander Plas fanns ej i laguppställningen.

Matchfakta testmatch lördag
Jämtland-Umeå 74-86 (9-25, 22-26, 25-18, 18-17).
Poäng Jämtland: Grant Shepard 17, Akili Vining 14, David Czerapowicz 11, Troy Barnies 10, Adam Massarsch 7, Hugo Waldeck 6, Denzel George 5, Adam Johansson 4.
Umeå: Omar Krayem 25, Derek St Hilaire 21, Alonzo Gaffney 12, Nick Davis 9, Keonte Kennedy 9, David Johansson 5, Melker Lindblom 3, Alexander Yemane 2.
Speltid för Umeå hade även Rami Ghanem och Tom Nilsson.
På bänken Adam Rask och Isak Andersson.

Byte av klubb för Umeås guldguard

Av , , Bli först att kommentera 0

En mycket intressant övergång är att veteranguarden Tiffany Brown, som var poängbäst med 21 i avgörande finalmatchen (mot Högsbo) när hon tog SM-guld med Umeå 2019.

Hon har genom åren varvat spel i svenska ligan med säsonger ute i Europa.

Inför 2024/2025 trodde nog många att hon skulle bli kvar i Uppsala Basket – men icke det. Parterna kunde inte komma överens och ny klubbadress är AIK Basket.

– Tiffany som var en av ligans bästa guards förra säsongen kommer lyfta AIK till nya nivåer och jag hoppas hon kan ge publiken en show som hon ofta bjuder på när hon spelar. AIK är nu redo att ta nästa steg i sin SBL satsning när Tiffany ansluter till laget och vi hoppas att fansen hänger på, säger AIK:s sportchef Viktor Bengtsson.

x x x x x

Uppdatering: Gällande Uppsala Baskets trupp för 24/25 är senaste tillskottet en ung talang från Hudiksvall. Elsa Vadfors, 18 år och 195 cm, fanns med i U18-landslaget i somras och ska nu flytta till studentstaden Uppsala – där hon ska spela basket och ansöker om Niklas Zennströms basketstipendium.

Silly: Center som ersättare

Av , , Bli först att kommentera 0

Nederländske centern Kevin Schutte debuterade nyligen för Södertälje BBK i försäsongsmatch mot Köping. Nu har SBBK presenterat 26-åringen.

Vi har hittat ersättaren till långtidsskadade Kevin Senghore-Peterson, säger sportchef Ludwig Degernäs.

– Kevin är en stor och rörlig spelare som alltid sätter laget i förarsätet. Blir kul att följa hans utveckling, säger coach Adnan Chuk.

Silly: 14:e namnet

Av , , Bli först att kommentera 0

Jämtland Basket ska kommande helg på hemmaplan spela dubbla testmatcher mot Umeå BSKT.

Bland Jämtlands nyförvärv inför 24/25 finns David Czerapowicz som förra säsongen var nyckelspelare i just Umeå. I stort sett kommer såväl Jämtland som Umeå med nykomponerade trupper som leds av nya  coacher.

Jämtland har klart med 14:e namnet i sin trupp i och med att 17-årige guarden William Lundin tränat med ligagänget och flyttas upp från Jämtlands Utvecklingslag.

– William är ambitiös och driven. Han tränar utan rädsla och jobbar väldigt hårt. Han har snabbt snabbat upp många nya delar i spelet under den första månaden. Vi ser fram emot att jobba med hans utveckling, säger Jämtlands head coach Andris Kehris.

Silly: ”Dynamisk utveckling”

Av , , Bli först att kommentera 0

IK Eos förlänger med egna produkten – den 21-åriga powerforwarden Tova Erlandsson. Förra säsongens höjdpunkt var åtta poäng och fyra returer i match mot Luleå.

– Hennes utveckling är dynamisk på många plan och jag ser fram emot att hon fortsätter växa och utvecklas i en positiv riktning. Det ska bli kul att se henne spela i år, säger coach Ira Otamiri.

Umeås coach: ”Upp till oss som grupp”

Av , , Bli först att kommentera 2

Då har Umeå BSKT klarat av öppningen på försäsongen som innehöll resa till Kiruna, två förlustmöten med BC Luleå (66-87 respektive 79-89) och vinst mot norska Tromsö (79-56).

Umeås coach Chribba Sjögren summerar första spelhelgen med nya gänget så här;
– Vi har bara hunnit träna fyra dagar tillsammans så det var nyttigt att komma i väg och spela mot bra motstånd. Vi fick tre matcher och det var så klart mycket upp och ned. Vi ligger efter och det är som det är, men jag är inte ett dugg orolig. Det är bara att sitta lugn i båten och jobba vidare.

– Jag är nöjd med truppen, det är bra killar och bra importer så det är bara upp till oss som grupp att få ihop det. Det finns bra potential och utvecklingsmöjligheter, just nu är det bara naturligt att det finns många enkla misstag att städa upp.

I söndagens tiopoängsförlust mot Luleå var Umeå-killen Manne Lundmark ett utropstecken.
– Han fick starta när Gaffney inte var med och det var kul att se Manne. Han och Melker (Lindblom) är duktiga rollspelare som kan komma in. Den här helgen blev det lite kortare rotation utan Gaffney och då Alexander Yemane inte kunde vara med.

Läget med Alonzo Gaffneys fot?
– Han har blodblåsor på tårna och det finns risk för infektion, han spelade i första matchen men kunde inte riktigt springa och hoppa så då fick han vila. Han är förmodat redo för nästa helg, säger Chribba Sjögren.

Nästkommande helg 14-15 september ska Umeå besöka Östersund för dubbla träningsmöten med Jämtland Basket.

Söndagens träningsmöte i korthet:
Lagen: Umeå startade med Krayem, Hilaire, Kennedy, Davis och därtill Lundmark som ersatt Gaffney (fotskada).
Luleå startade med bröderna Hansson plus Gaines, Henson och Johns Jr.

Umeå öppnade bra och utnyttjade ett okoncentrerat Luleå-försvar till ledning med 24-17 efter tio minuter. Luleå täppte igen i andra perioden vilket gav jämnare läge i paus med BC 39 mot BSKT 37.
Andra halvlek inleddes med att Luleå fixade öppna treor för Hansson samtidigt som Umeå inte hade ett rätt någonstans. Run på 15-0 för BC och coach Cribba Sjögren tvingades till två snabba timeouts.
Inför sista perioden var läget 68-55.
Under första delen av Q4 delade Luleå bollen bra och sprang för många enkla poäng. Umeå kämpade på för att försöka hitta sitt tänkta spel, men hade det jobbigt under alla sekvenser när motståndarna körde aggressivt försvar.
BSKT kunde på effektivt sätt putsa till siffrorna under slutminuterna.
Uppenbart har BC klart mer bredd i sin trupp, konstigt vore det annars. Spets finns också, inte minst med Gustav och Daniel Hansson.
BSKT mixar nya importer och unga svenskar. Det finns mycket att jobba på där.

Matchfakta LKAB Kiruna Games
BC Luleå-Umeå BSKT 89-79 (17-24, 22-13, 29-18, 21-24)
Luleås poäng: Gustav Hansson 21, Daniel Hansson 14, Oskar Wickström Stümer 13, Brandon Johns Jr 12, Davonte Gaines 10, Travis Henson 9, Tobias Sjöberg 4, Sergey Sepman 4, Anton Fontin 2.
Umeås poäng: Nick Davis 20, Omar Krayem 17, Derek St. Hilaire 13, Keonte Kennedy 9, Manne Lundmark 8, Melker Lindblom 6, David Johansson 6.

Umeås dubbelvärvning het

Av , , Bli först att kommentera 1

Nya Umeå BSKT:s första träningsmatch slutade efter långresan till Kiruna inte oväntat med förlust mot BC Luleå med bland andra samspelta brödraduon, ni vet de som storklubben ”snodde” från Umeå – Gustav och Daniel Hansson!

BC Luleå vann på lördagen med siffrorna 87-66.

Umeås startfemma i denna testmatch bestod av Omar Krayem plus de fyra nya amerikaner som BSKT värvat inför 24/25. Två spelare som stack ut ar den sena heta dubbelvärvningen av Krayem/St. Hilaire som kombinerat svarade för 39 av Umeå 66 poäng.

Luleås startfemma: Gustav Hansson, Daniel Hansson, Travis Henson, Davonte Gaines och Brandon Johns Jr.

Matchfakta LKAB Kiruna Games
BC Luleå-Umeå BSKT 87-66 (30-20, 16-21, 24-11, 17-14).
Luleås poäng: Travis Henson 19, Gustav Hansson 17, Daniel Hansson 10, Tobias Sjöberg 10, Brandon Johns Jr 7, Oskar Wickström Stümer 7, Davonte Gaines 7, Sergey Sepman 5, Anton Fontin 3,  Alliou Fall 2.
Ombytt även Joel Berhan.
Umeås poäng: Derek St. Hilaire 20, Omar Krayem 19, Nick Davis 12, Keonte Kennedy 3, Melker Lindblom 3, Tom Nilsson 3,  Alonzo Gaffney 2, Manne Lundmark 2, David Johansson 2.
Ombytta var även Rami Ghanem, Adam Rask och Arvid Strömsten.

Senare på lördagen matchade Umeå mot norska Tromsö. Ett lättsamt motstånd som Umeå i andra matchen för dagen besegrade med 79-56.  BSKT använde ej Krayem eller Gaffney.

Umeås poäng mot Tromsö: Keonte Kennedy 29, Nick Davis 15, Adam Rask 8, Derek St. Hilaire 7, Tom Nilsson 7, David Johansson 4,  Rami Ghanem 3, Arvid Strömsten 2, Melker Lindblom 2, Manne Lundmark 2.

På söndagen väntar ny kamp mot Luleå. Uppkast kl 12:00.

x x x x x

Bloggen kunde redan för en dryg månad sedan berätta att 20-åriga Umeå-tjejen Nora Strömsten, efter ett år i USA, var klar för dubbellicens med Uppsala Basket. Nu har också klubben presenterat nyförvärvet som sökt Niklas Zennströms basketstipendium, vilket möjliggör studier på Uppsala universitet med elitbasket i Uppsala.

– Jätteroligt att Nora har valt att spela med oss. Nora är en stark spelare som gärna varierar sitt attackspel och skytte och som vill spela tufft försvarsspel. En talang med stor vilja att utvecklas och det ska bli spännande att se henne ta steg framåt den här säsongen, säger Uppsala-coachen Agnes Nordström.

x x x x x

Loaiza och Botold vinnare: Inför den här säsongen flyttade coach Gabo Loaiza till Köping Stars och tog med sig Umeås framtidsman Nisse Botold. En första triumf blev försäsongsturneringen i Södertälje där Köping finalvann mot Södertälje BBK med klara 90-58.

Köpings poäng: Tahlik Chavez 22, Hugo Bergström 17, Dwight ”DJ” Wilson 13, Adria Codinachs 10, Nils Botold 9,  Brion ”BJ” McLaurin 8, Erik Persson 5, Noah Lindén 4, Elias Wejbert 2

Tidigare Umeå-spelaren Eddie Cerapowicz var bäste poängplockare i SBBK med 16.

 

Första matchen i Kiruna

Av , , Bli först att kommentera 0

Veckoslutets träningsspel i norr, under namnet  LKAB Kiruna Games, är försäsongens första test för ligaklubbarna BC Luleå och Umeå BSKT. Tredje laget som deltar är norska Tromsö, ett gäng som dock inte kan bjuda på mycket motstånd.

Första matchen i Kiruna avverkades på fredagskvällen då BC Luleå, anförda av nye lagkaptenen Gustav Hansson, satte siffrorna 117-51 mot Tromsö.

Luleå- Tromsö 117-51 (24–20, 30–10, 28–15, 35–6).
Luleås poäng: Gustav Hansson 19, Travis Henson 18, Joel Berhan 15, Brandon Johns Jr 13, Anton Fontin 13, Daniel Hansson 12, Sergey Sepman 7, Oskar Wickström Stümer 6, Alliou Fall 6, Tobias Sjöberg 4, Davonte Gaines 4.
(BC:s De’Monte Buckingham deltog ej på grund av skadekänning).

x x x x x

En nyskapad version av Umeå BSKT ska känna på samspelet under helgen. Veteranen Omar Krayem, ska visa vägen för nya jänkarna Derek St. Hilaire, Keonte Kennedy, Nick Davis och Alonzo Gaffney.

Umeås svenska kader består av Isak Andersson, Arvid Strömsten, Emanuel Lundmark, Melker Lindblom, Adam Rask, David Johansson och Tom Nilsson.

Kiruna Games spelschema under helgen:
Lördag:
12.00: BC Luleå – Umeå BSKT.
18.00: Umeå – Tromsö.
Söndag:
12.00: BC Luleå – Umeå.
14.30: BC Luleå – Tromsö.

 

 

 

Silly: Åter efter fem år i USA

Av , , Bli först att kommentera 0

Många svenskor har stuckit till USA för att gå på college och spela basket. Det innebär också att det  blir många hemvändare – exempelvis är forwarden Anna Ekerstedt, 189 cm, klar för BK Mark Borås. 

– Jag har kommit hem efter 5 år i USA och collegespel. Det har varit roligt och utvecklande att spela på college. Det har också gett mig vänner för livet och möjligheten att resa och se många olika platser! Men nu känns det kul att få komma tillbaka till Sverige och få spela framför vänner och familj igen, säger 25-åringen inför SBL-säsongen 24/25.