Bröt kontraktet direkt

Det blir inget spel med Uppsala i svenska ligan för brittiskan Irekpitan Ozzy-Momodu.

Kontraktet för den kontroversiella värvningen, som spelade för rysk klubb förra säsongen, bröts direkt – direkt efter att centern presenterats av Uppsala Basket.

Uppsala Basket har gått ut på sina sociala medier, uppger att klubben tagit emot ”hot via Messenger” och skriver bland annat; ”Efter de direkta hot vi utsatts för har vi valt att avbryta kontraktet med Irekpitan Ozzy-Momodu. Vi vill varken utsätta henne eller oss själva för några eventuella risker om hon skulle spela i Sverige”.

Uppsala Basket redovisar förspelet till värvningen och uppger bland annat att spelaren förklarat att beslutet att spela i Ryssland inte var genomtänkt utan att hon bara ville spela professionell basket och att inte har några som helst sympatier för Ryssland och tar avstånd från anfallskriget mot Ukraina. Hon ska också ha brutit med agenten som övertalade henne att spela i Ryssland. Uppsala berättar också att man haft flera samtal med Ozzy-Momodu för att försäkra sig om hennes värderingar om Ryssland och hennes vistelse där.

x x x x x

Luca Romano i Umeå, som är en klok man, har lämnat följande budskap till Uppsala;
”Hon spelade 5 matcher sen lämnade hon Ryssland. Hon erkänner misstaget och tar avstånd från Rysslands agerande mot Ukraina. Det är verkligen synd att hon måste lämna Uppsala och Sverige på grund av att någon hotar klubben. Alla kan göra fel. Det viktigaste är att erkänna felet och undvika göra om samma misstag. Hoppas att Uppsala kan ändra sig och istället stå emot folk som hotar!”

x x x x x

Bloggens synpunkt på allt detta är att Uppsala Basket gjort ett svagt jobb som uppenbarligen inte förberett sig och fattat att det skulle komma reaktioner på denna värvning, vilket är märkligt med tanke på all turbulens som tidigare varit kring spelare i olika sporter som valt Ryssland. Inom basketen finns som bekant inte minst Jonas Jerebko-affären.

Att Uppsala omedelbums får kalla fötter och bryter kontraktet med en naiv 25-årig tjej är bara en underskrift på klubbens dåliga hantering i flera led.

 

2 kommentarer

    • Luca Romano

      Svar till Johan:
      Jonas Jerenko hade inte erkänt hans misstag då.
      Alla har rätt till en ny chans när man har erkänt och förstått misstaget.
      Det tog typ två år för Jonas att erkänna att det var fel att spela i Ryssland och han spelade tom play-off där.
      Nu är jag glad att Jonas har förstått det och han borde få en ny chans att komma tillbaka. Basketen i Sverige behöver Jonas Jerebko mer än Jonas behöver svensk basket.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.