”Inte alltför panikslagen”

Svenska basketligan dam 21/22 har onekligen öppnats på ett intressant sätt.

Bland de 14 lagen har nykomlingarna Borås och Östersund startat piggt samtidigt som etablerade lag som Umeå, Södertälje, Högsbo och Uppsala kammat noll i upptakten. Det finns också lag som klart och tydligt svarat upp mot förväntningarna – inte minst guldfavoriten Luleå.

– De nya lagen har kommit in med bra energi, sedan får vi se framåt jul hur läget ser ut, säger A3 Basket Umeås coach Janne Enjebo.

I Umeå-lagets hemmapremiär på lördagen (kl. 15:00) gästas Umeå Energi Arena av Södertälje BBK. Ett av lagen kommer alltså att ta säsongens första seger.

När A3 Umeå föll i Kinnahallen mot Mark var orsaken främst ett ihåligt försvar. När Södertälje senast föll mot Östersund var orsaken främst ett lågprocentigt skytte på de flesta händer.

– Jag tycker både vi och Södertälje är klart bättre än de inledande resultaten.  Vi underpresterade i ligapremiären borta mot Mark, insatsen var inte alls vad vi räknat med, så nu är det bara att hoppas att det vänder snabbt. Men Södertälje är en tuff motståndare så det gäller att både kropp och knopp är med, säger Janne Enjebo, som fortsätter;

– För egen del är jag inte alltför panikslagen, men vi måste göra något åt det hela. Vi har tittat på film, haft lagmöten och ökat intensiteten i träningen. Vi har en tydlig långsiktig plan för fysträning, basketträning, återhämtning och målet är att vi ska vara som bäst från mars månad.

Senast mot Mark spelade A3 Umeås rutinerade spelfördelare Tiffany Brown endast några få minuter i slutet av matchen i ett sista försök att vända underläget i Kinnahallen. Till matchen mot Södertälje ska Tiffany Brown vara fullt redo för spel igen efter den lättare muskelskada hon ådrog sig i Europa-kvalet mot ungerska Csata.

– Tiff har gjort ultraljud och det ska med rätt upplägg i träning/återhämtning inte vara någon fara, så hon ska kunna spela på lördag, förklarar coach Enjebo.

I Södertälje stod Janice Monakana över matchen mot Östersund. Den spelare som då stack ut var SBBK:s nyförvärv Chanelle Molina – som gjorde 32 poäng med bland annat 5 av 7 från trepoängsland. I truppen finns många skyttar som kan utgöra hot, exempelvis Matilda Claesson, Ellen Åström, Ida Andersson, Aliyah Jeune och Linnea Rosendal (förra säsongen i just Umeå).

Noterbart: Fystränare i Södertälje BBK är Marc Olmos – spanjoren som förra säsongen jobbade för Umeå BSKT.

Helgens omgång i SBL Dam
Lördag 9 oktober
Kl 14:00 Uppsala Basket-Wetterbygdens Sparks, Upplands Bilforum USIF Arena
Kl 14:30 IK Eos-Mark Basket, Eoshallen, Lund
Kl 15:00 A3 Basket Umeå-Södertälje BBK, Umeå Energi Arena
Kl 15:00 Helsingborg BBK-Borås Basket, GA-hallen, Helsingborg
Kl 15:00 Alvik Basket-Norrköping Dolphins, Åkeshovshallen
Kl 16:30 Högsbo Basket-Visby Ladies, Gothia Arena 2
Söndag 10 oktober
Kl 15:00 Östersund Basket-Luleå Basket, Östersunds Sporthall

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.