Kampen om att bli fyra

I de allra flesta exempel från idrotten är fjärdeplatsen den mest förhatliga, fråga bara Sven Nylander. Men för de båda norrlagen Umeå BSKT och BC Luleå är fjärdeplatsen i grundserien av SBL Herr säsongen 2022/23 av allra största vikt.

Hemmaplansfördel i en SM-kvartsfinal kan betyda mycket såväl sportsligt som ekonomiskt. I skrivande stund talar det mesta för att det blir ”derby” mellan Umeå och Luleå när slutspelet drar i gång. För tydlighets skull ska påpekas att Luleå faktiskt kan halka ned till sjätte plats och passeras av Nässjö (det sker om BC torskar mot Umeå och sedan även mot Nässjö i sista omgången).

– En viktig match för båda lagen. Vid vinst säkrar vi fjärdeplatsen som ger hemmaplansfördel i kvartsfinalen och även vid förlust har vi fortfarande chans att tävla om position fyra i grundserien, så det är rejäl press på Luleå, en bra position inför slutspelet betyder väldigt mycket för klubben, säger Umeås coach Boris Balibrea inför E4-trippen 27 mil norrut.

– Luleå har haft det lite kämpigt i en del matcher, men Luleå en enorm historik och sådana klubbar brukar kunna höja sig i den här typen av viktiga matcher och inte minst när de spelar på sin hemmaplan och det verkar som det kommer att bli storpublik där uppe på fredagskvällen, säger Balibrea som fortsätter;

– Vi har största respekt för Luleå och måste spela bra försvar mot ett lag som har en hel rad spelare som kan växla mellan olika positioner, anfalla snabbt på olika sätt och har bra distansskyttar. Förhoppningsvis ska vi kunna spela vårt eget spel och känna oss komfortabla.

Mer läsning (PLUS): Umeå-spelaren med fyra år i Luleå ”I ett slutspel kan allt hända”.

Till BC Luleås hemsida säger Adam Rönnqvist bland annat så här inför mötet med Umeå;
– Det kommer att bli en jättetuff match. Viktig match för oss att komma tillbaka efter de två senaste där vi varit lite svajiga. Vi fokuserar mycket på Hansson-trillingarna. De har spelat bra hela säsongen och är mycket av deras lag. Stoppar vi dem så ska det gå vägen.

– Vi vill komma ut och kriga. Visa att vi är ett lag som fightas och inte ger upp. Vi ska spela tillsammans och komma ut och visa hjärta, säger Rönnqvist.

x x x x x

BC Luleå ställde över amerikanen Michael Gilmore i senaste matchen då det blev förlust borta mot Köping. Enligt uppgift ska det ha gällt ”en match” efter beslut som klubben tog med hänvisning till ”personliga skäl”. Hur det blir med Gilmores medverkan i matchen mot Umeå lär visa sig under matchdagen. Bloggens grundtips är att Gilmore spelar.

När det gäller Luleås långtidsskadade Samuel Berkelund är han på väg tillbaka, planen är att han ska kunna göra comeback i sista grundseriematchen mot Nässjö den 17 mars.

Umeå BSKT ska, om inget oförutsett inträffar, kunna ha bästa möjliga lag i fredagens match.

x x x x x

Säsongens tidigare möten;

21/10: Luleå-Umeå 88-92.

25/11: Umeå–Luleå 99–82.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.