Borås tog rond 1 mot Umeå

SM-semifinal 1:7. Umeå gjorde en sensationell start och skaffade sig 15 poängs ledning på 14 minuter. Men efter det kunde Borås kapitalisera på sin breda rotation och avgöra mot ett tröttnade bortalag.

– Vi möter ligans bästa lag, Borås har nu 18 raka hemmasegrar och det är galet bra. Vi åkte på en tuff förlust efter en fantastiskt insats, säger Umeås coach Boris Balibrea.

Mer läsning (PLUS): ”Försöker igen på söndag”

Matchen slut: Borås-Umeå 89-80 (19–28, 23–16, 17–17, 30–19).
Poäng, Borås: Anton Cook 30, Bodie Hume 19, Andreas Person 10, Chris McKnight 9, Simon Gunnarsson 9, Fredrik Andersson 6, Ryan Logan 4, Ludvig Johansson 2.
Umeå: Gustav Hansson 32, Daniel Hansson 17, Cole Welle 13, Nick Fullard 7, Bryan Jefferson 6, CJ Dunston 5.
Publik: 1 928.
(Borås leder med 1-0 i matcher)

Matchvinnare för Borås Anton Cook som sköt 30 poäng på sina 23 minuter från bänken.

Umeås Gustav Hansson kom upp i 32 poäng, dock på väldigt många (28) avslut. Mycket bra även Daniel Hansson och Cole Welle. Positivt inhopp av Nick Fullard.

Andra ronden spelas påskdagen söndag, även då i Boråshallen.

Inför: Dags för Umeå BSKT:s historiska första SM-semifinal. Motståndet kan knappast bli värre då Borås Basket inte bara vann grundserien utan även är obesegrat hemma i Boråshallen där sviten denna säsong är 17 raka vinster.

Borås slog Umeå i tre av tre möten i grundserien, två gånger hemma och en gång borta.

I princip alla tips går i Borås favör.  Bloggen spår 4-2 till Borås.

Andra exempel på några basketröster;
Jonte Karlsson: 4-1 till Borås.
Peter Lindvall: 4-0 till Borås.
Nick Rajacic: 4-0 till Borås.

Umeå är gigantisk underdog.

Kvällens startfemmor;
Borås: Ludvig Johansson, Ryan Logan, Fredrik Andersson, Bodie Hume och Chris McKnight.
Umeå: Gustav Hansson, Daniel Hansson, Bryan Jefferson, CJ Dunston och Cole Welle.
Inga överraskningar där.

Umeå har rest ned med elva spelare, så på bänken finns David Czerapowicz, Nick Fullard, William Hansson, Anton Lindqvist, Alexander Yemane och Melker Lindblom.
Hemmalaget dressar tolv man, inhoppare finns i form av Andreas Person, Anton Cook, John Brändmark, Simon Gunnarsson, Erik Juhlin, Samuel Karlander, Elias Reining Ekdahl.

Domare: Appe Kalpakas, Shaker Nasrollah, Fedja Serhatlic.

Bloggen ska försöka ge lite rapportering;

Första perioden: 19-28.
Matchens första poäng fixar Gustav Hansson. En tvåa.
För Borås öppnar Fredrik Andersson. En trea.
Gustav Hansson sänker sedan en trea och en ny tvåa.
Borås 3 – Gustav Hansson 7.
Kort senare, fyra minuter spelat:  Borås 5 – Gustav 13!
5 min spelat: 7-15 efter en tvåa av Daniel Hansson.
Cole Welle tippar in på offensiv retur, 7-17 och då måste Borås coach Henrik Sonko kalla timeout.
Umeå testar zonförsvar och då sänker Fredrik Andersson direkt en trea. Följs upp av trea från McKnight.
Gustav Hansson tvåa för 13-19. Årets guard har redan skjutit 15 poäng.
Byten: Czerapowicz in i Umeå, Person för Borås.
Borås närmar sig, 15-19. Welle får i ett av två straffkast.
Borås har även skickat in Cook, Brändmark och Gunnarsson.
Efter Daniel Hanssons trea är läget 17-23.
Fullard får ett inhopp.
Daniel Hansson bombar i ny trea, 17-26.
Gustav H serverar Fullard för dunk, 17-28.
Cook på ”buzzern” tvåa för reducering.
Oj, fem av sex av bröderna Hansson från trepoängsland.
Borås tar många tidiga avslut och har inte riktigt hittat rätt i sitt skytte.

Andra perioden: 23-16.
Umeå spelar vackert och får fyra enkla poäng nära korgen, det är 19-32.
Sedan gör Person sina första poäng och belönas med bonuskast. Gratispoäng.
Daniel hoppskott för två. 22-26.
Gustav sänker ny trea för 24-39.
Gunnarsson gör sina fyra första poäng.
Ny offensiv retur av Welle, foulas, får straffkast. Sänker båda. Vi har 26-41. Närapå sex minuter kvar av första halvlek.
Mindre bra: Czerapowicz tar sin tredje foul, den är inte bra och ger Person två poäng and one.
Umeå missar nu ett par treor och Borås spelar upp sig till lätta poäng.  Lite trötthetstecken i Umeås försvar. Sju raka ger Borås 33-41 och då tar Umeås Boris Balibrea sin första timeout.
Cook gör 35-41.
Umeås Jefferson är poänglös och Umeås anfall börjar få lite problem. Gustav har spelat nonstop och missar skott.
Person får straffkast, det är garantipoäng för 37-41. Men Daniel Hansson kommer runt screen och skickar i ny trea.
Hume spelar toppförsvar och pressar Jefferson till svår trea som missas.
Umeå har åkt på lagfoul. Hume till linjen, två säkra. Umeås gör få poäng i slutet.
Vete katten om inte Borås kommer ikapp innan paus.
Japp, trea av Hume ger 42-44.
Tre sekunders-turnover av Fullard. Han stod inne i färgen typ sju sekunder.
Borås har täppt till försvaret och Umeå har tröttnat. Hemmalagets ”run” är 16-3.
Borås har sista skott i första halvan. Miss.
Gustav H får bollen, måste skjuta från egen planhalva, det tar i korgen men inte riktigt nära.

Läget i paus: Borås-Umeå 42-44.
Sensationell start av Umeå som skaffade sig 15 poängs ledning vid 26-41, sedan skärpte Borås sitt spel på båda sidor.
Umeå måste får ut mer av fler än bröderna Hansson som har 31 poäng tillsammans. Jefferson och Dunston har bara 2 poäng ihop.

Tredje perioden: 17-17.
Umeå för en öppnande trea av Dunston. Snabbt svar av Hume som attackerar, gör tre poäng med hjälp av bonuskastet.
Så får Jefferson till slut i sina två första poäng, han har det jobbigt mot Hume. Sedan bra assist Jefferson till Welle. 45-51.
McKnight attack får med sig två kast. Borås leder stort i kategorin straffkast. Laget har 9 av 10.
McKnight gör två nya innan Gustav H skjuter i en trea. 49-54 på tavlan. Borås byter så Hume försvarar på Gustav.
Balibrea blir ilsken när Dunston dumt plockar upp sin tredje foul.
Så gör Jefferson stegfel. Han tar revansch och blockar skott.
Även Fullard åker på en tredje foul.
Mitt i Q3: 49-56. Då har Gustav Hansson 23 poäng.
Cole Welle blockar skott, sedan tippar han i nya poäng på offensiv retur. Vi har 51-58.
Nu är det Person som försvarar på Gustav.
Cook sänker en trea. Amerikanen är het, drar i ny trea, 57-58.
Bra försvar av Person stoppar Umeås pointguard.
Även i denna period lagfoul på Umeå.
Cook får straffkast, sänker båda och då leder Borås med 59-58.
Hemmalaget spelar bra försvar efter den svaga starten. Umeå får allt svårare att hitta öppningar.
Cook vill avsluta varje anfall, kommer då även ett par missar.
Umeå får straffkast i slutet av tredje. Daniel H sätter sina två. Sedan ska Fullard gå till linjen.  Han får i ett.

Läget inför sista: Borås-Umeå 59-61.

Fjärde perioden: 30-19.
Nja, det vill sig inte för Jefferson, testar trea som inte är nära.
Mera Cook som når 16 poäng vid 61-61.
Fullard är bra denna afton, lägger i två nya nära korgen.
Cook anfaller igen, miss. Så ny miss av Jefferson.
Trögt med poäng i början av sista perioden.
Tre minuter in i Q4: 61-63.
Gustav H får inte längre utdelning. Skottprocenten rasar.
Gunnarsson träffar en trea, ledning Borås 64-63.
Sex minuter kvar.
Dunston med lång trea som går ut.
Cook på andra sidan skickar i sin trea.
67-63 och såklart timeout Umeå.
Det ser ut som att Borås ska avgöra på Cook plus sin breda rotation.
Även Daniel H missar skottförsök.
5 min kvar: 67-63.
Umeå har alltså bara gjort två poäng på fem minuter i sista.
Nix. Jefferson missar igen.
Cook anfaller med poäng och bonuskast. 70-63.
En trött Gustav H i golvet, en knuff. Det blir hans två första straffkast för kvällen. Han sänker båda.
Den helt omöjlig Cook fixar ännu en trea.
Gustav H snabb trea som svar.
Cook hade en dålig kvartsfinalserie – nu har han kommit in och sänker allt. Vi har 76-68 på tavlan.
Tid kvar: Styvt tre minuter.
I nästa sekvens byter lagen tvåpoängare.
2:24 kvar. Två straffar för Daniel Hansson, sänker båda. 78-72.
Daniel H pressar sedan Cook till en turnover.
Jefferson lyckas med en layup. 78-74.
Hume frälser Borås med en trea. 81-74.
1.928 åskådare i Boråshallen är saliga.
En och en halv minut kvar.
Logan får med sig en foul som ger lagfoulskast. 1:21 kvar.
Innan straffarna timeout av Umeå. Två straffar i korgen.
Tiden rinner sedan iväg. BSKT kämpar på.
Borås vinner första ronden i semifinalserien.
Sista perioden avgör med marginal.
Sista minuten tar typ 10 minuter, trots att det är avgjort ska coacherna ha timeouts och en rad straffar ska skjutas.