Basketsporten jämlik

Basket är en jämlik sport, både när det gäller etnisk bakgrund och socioekonomisk grupptillhörighet. Det sensationella är siffrorna för flickbasket och skillnaden mot fotboll är enorm.

Det visar forskningsprojektet Ung livsstil i Sverige som nu presenterar en kartläggning bland 40 000 barn och ungdomar i 13 kommuner.
Basketen kan vara unik.
— Det kan vara så att det här är den enda av de 70 specialidrotterna som uppfyller Riksidrottsförbundets mål om jämlikhet? Det vet vi inte än, säger sociologen Ulf Blomdahl, en av forskarna bakom studien, till TT.

— Det sensationella med basketen är att flickor från alla socioekonomiska klasser och första och andra generationens invandrare deltar mer eller lika mycket som dem med svensk bakgrund, säger Blomdahl.

 

Även bland pojkar är basketen jämlik, oavsett bakgrund eller socioekonomisk grupp.

Umeå kommun har inte ingått i undersökningen, men det pågår bra grejer med ungdomsbasketen. På måndag startar ett tre dagar långt ungdomsläger där ett 90-tal spelare, flickor och pojkar är anmälda.

Konceptet ”Betala vad du vill och kan” har slagit väl ut, även friplatser finns och gör det möjligt för alla att kunna delta.

Lägerarrangör är Umeå BSKT i samarbete med KFUM Umeå.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.