Nästan alla var besvikna

Den här kvällen i Moskva var alla besvikna.

Dynamo Moskva vann matchen – men såg inget större värde i det.

– Jag kan inte säga att jag är glad, det är ett för starkt ord. men jag är i alla fall nöjd, säger Dynamo Moskvas coach Vladimir Shtam, som åter är head coach i klubben.

– Det har inte gått så bra för oss i ryska ligan, vi har bara vunnit en match av åtta, så efter landslagsuppehållet ändrade vi så att jag åter tog över som huvudansvarig, säger Shtam som tidigare lett Dynamo till totala cupsegrar i Europa.

– Men nu är det för låg nivå på laget, även om vi skulle vinna mer i gruppspelet och ta oss till andra rundan i EuroCup så kan vi ändå inte nå längre, säger Vladimir Shtam.

Men ni har ju Ksenia Tikhonenko, hon är ju bra, provar Bloggen för att få lite positivt…

– Tikhonenko? Hon kan bli bättre. Visst tog hon returer, men i anfallsspelet är hon för stressad. Det är psykologi där i insidespelet. Vet du varför jag tog timeout när det var 15 sekunder kvar? Det var för att sätta upp en spel för henne så att hon skulle veta hur hon skulle lägga i bollen och få mera självförtroende, säger den ryske veterancoachen.

Udominate Basket förlorade matchen – och deppade över ännu en missad möjlighet i EuroCup.

– En jättebesvikelse, säger lagkapten Agnes Nordström, som kom till start trots att hon var krasslig på morgonen.

– Just då trodde jag inte att jag skulle ta mig ur sängen.

Agnes har sett starkare ut på en basketplan, det ska sägas, men hon kämpade som vanligt mer än tappert. Hon bet nog i ihop lite extra då hennes pappa med sambo rest från Uppsala till Moskva för att heja på.

– Det var match fram tll fjärde perioden, men deras 9-0 på tre treor där vi lät dem stå fria och skjuta blev för mycket. Vi får inte skapa så djupa dippar för oss själva, det gäller att hitta nyckeln så att vi får stopp snabbare när vi går ned oss, säger Agnes.

Bilden: Agnes vill ha bollen. Foto: Peter Hegethorn

Coach Tamara Ruzic var inte heller belåten:

– Vi startade mycket bra, men slutade spela vårt spel i andra perioden. Vi hade en plan med att stoppa Tikhonenko och hålla henne borta från returerna. Men hon tog 20 returer och Moskva gjorde flest poäng på andrachanserna.  När vi själva kom nära, då kunde vi inte göra poäng på våra anfall.

Mer läsning (Plus): ”En jättebesvikelse”

WBC Dynamo Moskva–Udominate Basket 66-59
Fiba Eurocup Women, grupp B.
Perioder
11–20, 20–8, 15–17, 20–14.
Poäng
Moskva: Aleksandra Kulicheva 13, Anastasia Pimenova 12, Natalia Potemina 11, Tatiana Burik 9, Ekaterina Riabova 8, Ksenia Tikhonenko 7, Olga Siziakova 6.
Umeå: Hollie Mershon 18, Dia Lukacovicova 12, Agnes Nordström 8, Ana Baletic 8, Tanya Massamba 8, Krista Gross 4, Salome Kabengano 1.
Returer
Moskva: 45 (Ksenia Tikhonenko 20).
Umeå: 39 (Krista Gross 10).
Skott totalt
Moskva: 23 av 66 (34,8 procent).
Umeå: 22 av 60 (36,7 procent).
Straffkast
Moskva: 10 av 11.
Umeå: 11 av 20.

Övriga matcher:

Orduspor-TTT Riga   80-78

Läget i gruppen:

Orduspor och Riga har 3 segrar – 1 förlust, 7 poäng var.

Dynamo Moskva har 2 segrar – 2 förluster, 6 poäng.

Udominate har 0 segrar – 4 förluster, 4 poäng.

Nästa vecka: Riga-Umeå, Moskva-Orduspor.

x x x x x x x x x x x x x

Hemma i Sverige blev det en besvikelse för ligatvåan Sundsvall Dragons som på hemmaplan åkte på stordäng mot Uppsala.

Basketligan herrar
Sundsvall–Norrköping 56-76 (15-18, 18-22, 8-16, 15-20)
Sundsvall: Charles Barton 13, Hlynur Baeringsson 12, Daniel Eliasson 9, Raymond Willis 6, Andre Nilsson 6, William Gutenius 4, Jesper Eliasson 2, Ernests Kalve 2, Mustafa Dibba 2.
Norrköping: Mikael Lindquist 23, Joakim Kjellbom 17, Joshua Hairston 9, Zarko Jukic 8, Adnan Kadrispahic 6, Rickard Eriksson 3, Jaka Brodnik 3, Mario Blazevic 2, Jasmin Kovacevic 2, Johnell Smith 2, Tim Schuberg.
Publik: 1004.

x x x x x x x x

För att hitta glädje i stället för besvikelse få vi gå till Ivanovo i Ryssland där Luleås damer vann på bortaplan med 84-77.

Katie Bussey drog i 36 poäng och tog 12 returer (!). Hon sänkte 15 av 25 skott (11 av 16 tvåor och 4 av 9 treor), samt 2 av 2 straffkast.

– Det var en enormt viktig seger för nu får vi åka hem och spela om ett eventuellt avancemang, säger tränare Jens Tillman till NK.

Det troliga nu är att det räcker med att Luleå vinner med elva poäng hemma mot bulgariska Dunav nästa vecka.

Matchfakta, EuroCup, grupp D

Energia Ivanovo-Luleå Basket 77-84

(21–23, 10–17, 20–19, 26–25)

Energia Ivanovo: Tatiana ­Grigoreva 19, Alexandra Marchenkova 16, Viktoria Medvedeva 15, Polina Fedorova 13, Nyshia Hammonds 5, Diana Sazanova 5, Olga Zhuzhgova 4.

Luleå Basket: Katie B­ussey 36, Anna Barthold 12, Julie Vanloo 11, Martina Stålvant 11, Josefin Ve­sterberg 8, Allis ­Nyström 6.

Övriga matcher

Dunav 8806-Istanbul  48–71

Läget i gruppen:

Istanbul har 4 segrar – 0 förluster.

Luleå och Dunav har 2 segrar – 2 förluster.

Ivanovo har 0 segrar – 4 förluster

Nästa vecka: Luleå-Dunav, Istanbul-Ivanovo.

x x x x x x x x x x x x x

Och allra allra sist i detta avslutande blogginlägg från Moskva…

En sensation. Middagen var jättegod, sallad, traditionell borsjtj (rödbetssoppa), samt stekt lax med ris och en smarrig sås (i stället för ketchupen). Nu är det ju en sen kväll i Moskva där man sällan eller aldrig ska vara helt nöjd – så jag måste säga att det var tråkigt att tiden till att käka var max tio minuter för att undertecknad skulle hinna göra både papperstidning, webba och blogga lite mer.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.