Klart: Låglöneprofil i Umeå

Nu har Umeå BSKT jobbat fram sin strategiplan fram till 2019. Förra säsongen kantades av skador, men ett kvartsfinalspel mot BC Luleå och på sista raden dåligt ekonomiskt utfall.

Målsättningen inför kommande säsong med spel i Basketligan herr är att stärka organisationen och skapa en långsiktigt stabil ekonomi.

Det innebär för lagbygget inför 2017/2018, en säsong då ligan endast innehåller åtta lag och ingen kan åka ur serien – att Umeå BSKT satsar på ett svenskt lag  (gärna med Umeå-prägel)  och med låglöneprofil, eventuella amerikaner kan komma in först i ett senare skede om det dyker upp särskilda pengar som möjliggör sådana förvärv.

Det som allra närmast ska hända är rekryteringen av en ny assisterande coach vid sidan av Jesper Gustavsson.

Så här beskriver klubben uppdraget till sportchef Luca Romano och coach Jesper Gustavsson på sin hemsida.

Mandatet för lagbygget:

”1) Umeå BSKT kommer att värva karaktärsspelare som är villiga att offra sig och spela för laget. Spelare som är intresserade av att jobba hårt för att bli bättre, ser långsiktigt på sin karriär både på och utanför banan.

2) Utgångspunkten är att bygga ett lag med spelare som accepterar 2-årskontrakt

3) Rekrytera svenska spelare som accepterar lägre lönenivå och prioriterar att utveckla sig i en konkurrerande och professionell miljö

4) Baserat på punkt 1 och 2; kontraktera spelare från Umeå för att fortsätta med en Umeå-baserad identitet

5) Scouting av utlandsmarknader inriktar sig på spelare som ligger i linje med punkt 1 och 2

6) Förstärka laget i ett senare skede med eventuella amerikaner när ekonomi tillåter eller använda andra metoder som till exempel personliga sponsorer eller ”crowdfunding”.

7) Starta ett utvecklingslag i Umeå BSKT eller i samarbete med andra klubbar. Syftet är dels att ge unga spelare (födda 1998 och senare) chansen att prova på ”proffslivet” och dels att dessa spelare är tillgängliga för Umeå BSKT när det behövs via dubbellicensiering. ”

En övrig notering: Umeå BSKT har som prognos att senaste säsongen ska gå ungefär 200.000 kronor back, bokslut görs per den sista juni. Föreningens årsmöte kommer att hållas i augusti. Ordförande Michael Jalmby har aviserat att han ska kliva av det uppdraget – men han ska jobba vidare i BSKT med bland annat sponsorfrågor.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.