Ett stort OS-beslut

Det var i fredags som det blev tillkännagivet. Det stora beslutet om att streetbasket 3×3 definitivt lämnat gatorna och utsetts till officiell gren i de olympiska spelen. 

Jobbet med att gå 3×3-basket som OS-gren har pågått i ungefär tio år. Målet är såklart att sprida basketsporten ytterligare, hitta nya utövare och nya länder. Marknadsföringen har gått bra må man säga, via bland annat turnering i Ungdoms-OS och den nya ”världstouren”. En korg, 3 spelare + en avbytare i varje lag, enkla regler, snabba matcher, allt är anpassat för att inte minst locka nya unga spelare. Eftersom planen är mindre (halv basketplan) så går det att arrangera matcher nästan var som helst – typ inne i ett köpcentrum.

Lokalt har vi i Umeå nyligen – tack vare Iksu Basket – haft lyckad premiär på en 3×3-tävling.

3×3 har sin första OS-turneringTokyo år 2020.  Bara att börja hårdträna – André Nilsson, Egal Saleman…
Det blir dock tufft att kvala in, i första OS-turneringen ska det bli åtta herrlag och åtta damlag som når hela vägen till Tokyo.

VM i 3×3 står faktiskt för dörren, det spelas i Nantes, Frankrike med början den 17 juni. Förstarankat herrlag är då Serbien (USA är fjärderankat). På damsidan går Ungern in i VM som förstarankat före Frankrike.

Individuellt är följande spelare ettor på världsrankingen;
Herrar: Dusan Domivic-Bulut, Serbien.
Damer: Sara Krumpholcová, Tjeckien.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.