Tre åtalas efter Dragons konkurs

Nu finns beslut om åtal efter härvan med ligalaget Sundsvall Dragons som slutade med konkurs våren 2016. Åtalet har väckts vid tingsrätten i Sundsvall.

Uppdatering: Tre personer åtalas för grovt bokföringsbrott. Före detta ordföranden Anders Öhrn, klubbdirektören Anders Jansson, samt ytterligare en person, bedöms ha varit de personer inom föreningen som haft sådana roller att de bör ansvara för bristerna i föreningens bokföring. Kassören i föreningen var endast hörd som vittne i utredningen.

Samtliga åtalade nekar till brott.

– Brottet är grovt med hänsyn till att bokföringsposter överstigande 15 miljoner kronor saknar verifikat och flera miljoner kronor av detta har bokförts medvetet, trots kännedom om att underlag för bokföringsposterna inte finns, säger Andreas Bogseth, kammaråklagare vid Ekobrottsmyndigheten i Umeå i ett pressmeddelande.

Brottsmisstanken gäller grovt bokföringsbrott avseende räkenskapsåret 2014/2015: ”I huvudsak rör de påstådda bokföringsbristerna dels att bokföringen inte upprättats löpande utan först i efterhand, vilket medför att det inte löpande varit möjligt att följa hur rörelsen utvecklat sig under räkenskapsåret. Dels att stora delar av föreningens intäkter, kostnader, fordringar och skulder har bokförts helt utan verifikat/underlag. Det innebär att det inte går att kontrollera och bedöma om den bokförda ställningen och det bokförda resultatet är korrekt eller inte”.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.