Umeå vann rysare mot Nässjö

Näst sista omgången i herrligans grundserie med Umeå BSKT vs Nässjö.

Matchen slut: Umeå-Nässjö 87-81.

Oj, det här blev onödigt spännande. Umeå inledde och avslutade starkt – hade däremellan en låång sekvens med svagt försvarsspel.
När det stod och vägde med pointguarden Eric Gilchrese utfoulad – då klev matchvinnare Arik Smith fram för hemmalaget.

Basketligan herr
Umeå BSKT-Nässjö 87-81 (19-12, 30-29, 15-29, 23-11).
Umås poäng: Arik Smith 24, Eric Gilchrese 19, Nick Schlitzer 14, Egal Saleman 11, Alex Varytimiadis 7, Chris Singhateh 6, André Nilsson 6.

Umeå startar med Eric Gilchrese, Arik Smith, Chris Singhateh, Egal Saleman och André Nilsson.

Första perioden: 19-12.
Matchen första poäng – en rejäl dunk av Umeås André Nilsson. Gilchrese gör en tvåa på steal. Gilchrese skjuten en tre och får bonuskast, som dock missas. Knappt två minuter spelat och 7-0.  Jätteblock av Nilsson! Smith springer in 9-0. Nässjös spel är en enda röra i inledningen. Umeå gjorde 17-2 på sex minuters spel. Sedan en del byten samtidigt som Nässjö kom i gång en smula och hämtade in till 19-9. Plus en trea ”på buzzern” av David Czerapowicz till 19-12. Lita på att coach Jesper Gustavsson var missnöjd med passiva försvaret av Umeå i slutet på perioden. är ikapp redan efter

Andra perioden: 30-29.
Umeås spel kom av sig totalt. Trodde de att matchen var slut vid 17-2? Nässjö tänkte inte så utan fortsatte att lira. Efter två och en halv minut av andra är det 24-24. Timeout Jesper Gustavsson. Därefter lite hemmabättring och ett par treor från Schlitzer och Gilchrese ger Umeå fem poäng upp i mitten av perioden. Nässjö kan också skjuta – tillbaka till 37-37. Miniryck BSKT upp till 47-39. Ny öppen tra Nässjö till 47-41 och snabb timeout Jesper Gustavsson. En andraperiod som blev rena skyttefesten med massor av poäng.

Ställningen i paus: Umeå-Nässjö 49-41.

Tredje perioden: 15-29.
BSKT kommer ut helt platt. Hemmalaget missar fem raka skott, inget av dem ens nära att gå i korgen. Tio raka poäng för Nässjö som tar över till ledning 49-51. Tidig timeout Jesper Gustavsson. Nässjö fortsätter att visa gnista, går upp till 56-65. BSKT lite bättre igen en kort stund efter taktiksnacket. Men tendensen i matchen är inte ljus just nu.

I kvällens övriga herrmatcher är det så att Norrköping leder stort hemma mot Borås och BC Luleå leder stort hemma mot Jämtland.
Umeå har verkligen allt att spela för när det gäller tabellplacering inför slutspelet.

Notering för kvartsfinal 1 damer: Alvik leder stort hemma mot Visby.

Summering efter tredje: Umeå BSKT har knappt haft något försvarsspel i andra och tredje perioden, 58 insläppta poäng på 20 minuter där.
Ställningen inför sista: Umeå-Nässjö 64-70.

Fjärde perioden: 23-11.
7 min kvar: 69-73. Matchen lever, men Umeå måste bli effektivare nära korgen och gärna få lite högre procent på trepoängarna. I alla fall får vi 71-73 av Arik Smith. Två täta turnovers Nässjö har gett Umeå senaste fyra poängen. Attack ger Schlitzer två straffkast. Miss. Träff.
6 min kvar: 72-73. Sedan steal av Gilchrese – layup för ledning 74-73. Publiken börjar tända till i Umeå Energi Arena Vatten.
5 min kvar: 74-75. Offensiv retur Griffis ger Nässjö 74-77. Gilchrese 76-77.
Notering: Gilchrese har fyra foul i Umeå, hemmalaget annars lågt foulbelastat. Nässjö har många faoul mot sig, en man på fyra det är Dusan Sisic.
3:41 kvar: 78-77. Sedan 80-77 av Singhateh. Varytimiadis en trea – men ringkant ut. Griffis gör 80-79.
2:26 kvar: 80-79 med Gilchrese på strafflinjen för två kast. Miss. Träff. 81-79.
Eric Gilchrese åker sedan ut med sin femte foul. Tid kvar: 2:11.
Arik Smith dribblar igenom hela Nässjös lag och lägger i 83-79. Sedan gör han det i repris! 85-79.
1:26 kvar: 85-79. Timeout Nässjö. Flyttar boll till offensiv planhalva. Det landar i en osportslig foul på Umeås Nilsson. Två kast 85-81 plus Nässjö boll från sidan.
Sista minuten. Skottmiss Umeå. Stegfel vid layup Nässjö.
33,5 sek kvar: 85-81. Foul mot Saleman som får två kast. 86-81 och  87-81. 21 sek kvar. Nässjö missar och det är matchen.