En match från guldet

Favorittippade Södertälje BBK är en match från ett efterlängtat SM-guld i den satsning på damerna klubben gjort de senaste två åren.

Förra året räckte inte Södertälje till mot guldhamstrande Luleå Basket som då vann med 3-1 i matcher.  Efter två ronder i årets final har SBBK vunnit två jämna fajter, hemma med 82-73 och borta med 73-67.

Tredje ronden som kan bli avgörande spelas i Täljehallen på söndag.

Denna torsdagskväll var Luleå Energi Arena skådeplats för 1 621 vittnen på läktarna. I Bloggens ögon blev det ingen vacker match, men det var rejäl kamp och växlande momentum. Dramat kryddades med ett antal, låt oss kalla det ”intressanta” domslut. Totalt 44 fouls delades ut med påföljd att vandringarna till strafflinjen blev många.

Luleå vann första och sista perioderna, däremellan handlade det mer om Södertälje. Med nära sex minuter kvar av matchen var läget 63-64 efter att hemmalaget just gjort en run på 11-0. Men sedan nio missade skottförsök i rad… och endast fyra gjorda poäng på sista fem minuterna räckte förstås inte för Luleå.

Södertälje gick från 13 poängs ledning till att vara på väg att att ramla ned i passivitetsfällan i sista perioden – men det löste sig, inte minst tack vare en viktig trea från Amanda Kantzy.

Gällande Luleå så antar Bloggen att stjärnan Robbi Ryan hämmades av något (?) då hon bara spelade 25 minuter, det har tidigare rapporterats om en efterhängsen höftskada. Sabrina Haines skötte jobbet bra och Sandra Hedlund kom med positiva inhopp.

För Södertälje (förstås) Klara Lundquist, denna gång 16 poäng, 12 returer och 6 assists. Stort plus för unga Emilia Englunds grymma försvarsspel, hennes +11 i plus/minus var bäst på plan.