Umeå vann – trots allt

Regerande svenska mästarlaget A3 Basket Umeå gästade en uttalad utmanare i form av Alvik Basket i Åkeshovshallen.

Umeå spelade bra i en period – för att sedan underprestera samtidigt som Alvik krigade sig tillbaka från stort underläge till ledning  och bollinnehav då 38 sekunder återstod. I ett oefterhärmligt slut lyckades Alyssa Lawrence två gånger stjäla bollen – det ledde till poäng av först Tamara Radocaj och sedan ett avgörande skott från Tiffany Brown i slutsekunderna.

Skön revansch där i slutet för de tre ovan nämnda Umeå-spelarna som i stort gjort en dålig match.

– Kul med en spännande match och bra för oss att vi vann den. En stor eloge till spelarna som inte gav upp något trots att det tidigare i matchen varit så dåligt skytte trots många helt öppna lägen. Vi tar det som positivt att kunna vinna trots sämre spel, säger coach Janne Enjebo.

Mer läsning: Avgjorde rysare i sista sekunden

Centern Sofia Pelander gjorde efter handskadan sin Umeå-debut. Det slutade med fem foul på mindre än tolv minuters speltid. Totalt i matchen utdömdes 43 foul.

Alviks stora stjärna Janel McCarville hade 18 poäng + 12 returer – men också hemska 10 turnovers.

Slut: Alvik Basket-A3 Basket Umeå 65-67 (10-22, 18-10, 18-15, 19-20).
Alviks poäng: Paula Juhlin 21, Janel McCarville 18, Elin Ljunggren 11, Tova Sabel 11, Anna Stern 2, Sylvia Leth 2.
Umeås poäng: Lajahna Drummer 19, Tamara Radocaj 15, Jelena Ivezic 12, Tiffany Brown 12, Alyssa Lawrence 5, Moa Dellbro 3, Sofia Pelander 1.

Övriga lördagsmatcher i SBL Dam:

Högsbo-Wetterbygden 82-70 (21-15, 18-18, 23-15, 20-22)
Högsbo: Kourtni Perry 21, Cassandra Nofuente 17, Ieva Ivaskeviciute 16, Elin Fredriksson 11, Elin Johansson 9, Ida Fredriksson 4, Hanna Halilovic 2, Linda Karlsson 2.
Wetterbygden: Samantha Cooper 33, Lovisa Hjern 13, Jelena Krsmanovic 7, Cajsa Uhrström 6, Sarah Saba 4, Anna Dahl 3, Emina Busatlija 2, Theresa Ekhelar 2.

Telge-Visby 90-45 (25-2, 19-19, 24-10, 22-14)
Telge: Sarah Toeaina 24, Ellen Åström 16, Sofia Hägg 15, Hanna Sheikh 14, Elin Lomgren 8, Mikaela Gustafsson 8, Dara Taylor 5.
Visby: Alexa Middleton 19, Julie Spencer 9, Jaycee Coe 9, Jonna Raflund 4, Caroline Danielsson 2, Micheline Mercelita 2.
Publik: 175.

Eos-Uppsala 96-85 (16-13, 19-25, 20-20, 26-23, 15-4)
Eos: Karoline Teigland 26, Dubravka Dacic 22, Georgia De Leeuw 15, Kajsa Lundahl 9, Tove Hultin 7, Emelie Ånäs 6, Louise Noaksson 5, Vendela Genell 5, Julia Nyström.
Uppsala: Ellinor Holmberg 22, Jasmine Weatherspoon 17, Lisa Bolander 12, Louise Skyttevall 10, Lina Claesson 9, Elin Ekdahl 8, Milen Hagos 5, Ellinor Meyer 2.

Rapport från lördagsmötet med Alvik Basket-A3 Basket Umeå i Åkeshovshallen.

Umeå startar med debutanten i laget som center – Sofia Pelander Övriga starters är Tiffany Brown, Tamara Radocaj, Jelena Ivezic och Alyssa Lawrence.
Hemmalagets förstafemma: Tova Sabel, Anna Stern, Paula Juhlin, Elin Ljunggren och Janel McCarville.

Första perioden: 10-22.
Matchen första poäng en tvåa av Tiffany Brown. Alviks första poäng av Paula Juhlin. Generellt ganska tveksam inledning på båda sidor. 2-2 efter nära tre minuter. Lite tätare mellan målen sedan till 6-6.
Umeå utnyttjar ett par hemmamissar till 6-10 och då kommer matchens första timeout av Alvik. Drygt halva första spelat. In för Umeå Lajahna Drummer, hon ersätter Pelander. Drummer lägger i en tvåa. And One. 6-13.
Alvik luftar Ebba Stenman, Nina Baresso, Nathalie Schönberg Langanga, Sylvia Leth. 10-16 vid åtta minuter.
Pelanders allra första poäng för Umeå kommer från strafflinjen. Sandra Hansson in för A3.
Alvik har lite svårt att hänga med och drar på sig en rad foul. Moa Dellbro in för Umeå.
Drummer lägger i sista bollen i Q1 och då är Umeås ledning +12.
Inte mindre än åtta turnovers för Alvik och av detta har McCarville kastat bort fyra bollar.

Andra perioden: 18-10.
En tidig trepoängare av Moa Dellbro ger Umeå ökad ledning vid 10-25. Alviks coach har klagat och tyckt att foulfördelningen varit orättvis. Umeå åker på fyra snabba foul i inledningen av Q3. Vi ser en rätt underbar scen då Moa Dellbro spelar man-man-försvar mot Janel McCarville. Snacka om mismatch. Överlag har Umeås försvar öppnat upp sig och efter enkla poäng till 16-26 väljer coach Janne Enjebo att ta en minuts taktiksnack.
Ärligt så är det rätt risig basket här i Q2. Segt tempo. Slarviga passningar. Även Fotios Ioannidis vill gå igenom saker i en ny timeout. Anna Stern springer in 17-28. Gästande A3 har stannat av duktigt och bjuder in hemmalaget som å sin sida hittat energi. 22-30 knappt tre minuter före halvtid. Isabelle Edholm gör inhopp.
Umeå backar av och låter landslagsuttagna Tova Sabel stå ensam vid trepoängslinjen och sikta länge – klart skottet sitter. Uselt försvar där. Och timeout Janne Enjebo. Läget 25-32. Och 27-32. Straffkast Alviks Ljunggren på det.

Läget i halvtid: Alvik-Umeå 28-32.
A3 Basket föll ihop helt i andra perioden, loja, slarviga, ointresserade spelare.  Lawrence, Radocaj, Brown och Ivezic borde ha löneavdrag. Den enda som presterat på hög nivå är Lajahna Drummer. Den säsongsdebuterande Pelander har jobbat bra i försvar på de åtta minuter hon spelat. Dellbro mer än godkänd för sina 4:44 på golvet. Det lär bli ett rejält snack i omklädningsrummet under pausen.

Tredje perioden: 18-15.
Drummer inleder med att lägga i sina 15:e poäng. Sedan chansar Radocaj i försvar och Sabel kan skjuta nya trea. McCarville får tvåa och bonus. Då är det kvitterat till 34-34. Eln Ljunggren tar sin fjärde foul. Alviks bänk klagar mer på domarna och då blir det en teknisk foul. Det straffkastet missas av Tiffany Brown. Sedan tar Pelander sin fjärde foul. Fyra minuter in i Q3 har Umeå gjort två poäng och ingenting fungerar. Ny timeout Janne Enjebo. Domarna är flitiga – det är redan lagfoul på gästerna. Sylvia Leth ger hemmalaget ledningen från strafflinjen.
Tiffany Brown gör turnover på en dålig pass och joggar sedan hem i försvar. Mitt i tredje 36-34.
Det är mycket synpunkter på domarna (Bilal Bardaqui och Leydy Luna Gogolin) Janel McCarville åker på en teknisk foul. Sex minuter in i tredje är ställningen 40-40.
Väldigt lite spel med alla avblåsningar. Men det blir straffkast. Paula Juhlin till 46-43 från linjen.
Umeå spelar fortsatt helrisigt. Radocaj via  layup och sedan steal gör det i alla fall till 46-47 just i slutet på Q3.

Läget inför sista: Alvik-Umeå 46-47.

Fjärde perioden: 19-20.
Tiffany Brown tappar bollen, Sofia Pelander blir utfoulad. Fem foul på mindre än 12 minuter. McCarville ger Alvik ledningen från strafflinjen. 48-47. Umeå har inte gjort på poäng på första två minuterna i fjärde. Elin Ljunggren nästa som blir Utfoulad. Brown gör sina första poäng på länge. Brown igen för 48-51. Annars har Sabel spelat jättebra försvar på just Brown. Drygt sex minuter kvar.
5 min kvar: 51-51. Efter en trea av Paula Juhlin.
Drummer gör två poäng, 51-53, klagar över att hon ej fick med sig foul på spelet och får en tekniskt foul. Då har hon fyra foul totalt. Drummer igen till 51-55. Juhlin 53-55. I nästa anfall åker Drummer i golvet och det slutar med att hon linkar av, Radocaj gör 53-57.
3 min kvar: 53-57. Hansson åker på en foul mot McCarville.  det blir förstås nya straffkast. timeout Alvik. Sedan säker McCarville två från linjen. 55-57.
Två turnovers av Alvik utnyttjas av Radocaj och Brown. det blir 55-61. Ny timeout Alvik.
Tid kvar: 2 min 31 sek.
Domarna är konsekvensta, de blåser fortsatt på det mesta. Nya kast för McCarville. Hon är säker där på straffarna. 57-61. I nästa sekvens nya straffar Alvik. En straff går i, Sedan  tar McCarville offensiv retur och lägger i tvåa. 60-61. Efter Umeå-poäng direkt ny foul mot Umeå.
63-63. Umeå missar, Alvik gör 65-63.

Otrolig upplösning: 38 sekunder kvar har Alvik två poängs ledning och dessutom bollen. I underläge stjäl Lawrence bollen, det blir sedan Radocaj som lägger i kvitteringen 65-65.
Alvik har sista skott sett till klockan – men igen lyckas Umeå erövra bollen, ny steal av Lawrence, och Brown driver upp den längs hela sidlinjen innan hon hårt pressad skjuter bollen planka i! 65-67.
Alvik har någon sekund på sig och Juhlin försöker en jättelång trea- som blockas av Ivezic.
Hemmaspelarna tror knappt det är sant att de förlorat.

Slut: Alvik Basket-A3 Basket Umeå 65-67.