Nu rullar tåget…

Hanna ErikssonBlir det ett nytt tack till publiken efter Växjö-match i kväll? Denna bild är från klassikern i playoff säsongen 2006/2007 när Johan Bergmark kvitterade med 19 sekunder kvar.

Enligt spelprogrammet börjar playoff i början på mars. Men det är inget tvekan att det råder playoff-karaktär på de sex matcher som återstår med start i kväll. Varje match kan vara skillnaden mellan säsongsslut i februari eller mars – och det vet såväl spelarna som ledarna om. Förhoppningsvis har även umepubliken förstått det så det blir lite drag kring matcherna.

Att allt ska klaffa är nu viktigare än någonsin denna säsong. Det handlar om att glömma det som varit och bara ladda för fullt till varje match, hur klyschigt det än låter.

Några av huvuddelarna är…

o Målvaktsspelet
Mikael Andersson har, efter Magnus Erikssons ankomst, inte låtit Daniel Wälitalo stå en enda match. Konstigt och dumt, tycker jag, skulle Eriksson nu blir skadad eller sjuk blir det kris direkt. Förhoppningsvis slipper vi detta, och då krävs det att Eriksson håller upp samma fina spel han visade upp på slutet innan uppehållet.

o Våga coacha
De hetaste spelarna ska spela och såsom truppen ser ut skulle det lika gärna kunna vara fjärdekedjan som förstakedjan, exempelvis Zetterström var riktigt het i den senaste hemmamatchen mot Borås. Våga bänka de som inte presterar, oavsett vilken lönecheck de sitter på. Börja matchen med fullt manskap för att sedan toppa allteftersom matcherna lider. Backar som Pasi Petriläinen och Johan Svedberg är spelare som blir bättre av mer speltid – låt dem visa det genom att ge dem runt 30 minuter per match.

o ’Stjärnorna’ måste kliva fram
Andersson har flera gånger efter förluster pratat om att det saknats spelare som vill kliva fram och avgöra. Nu måste någon ta den rollen. Johan Bergmark har gjort det förut och gör det gärna igen. Främst handlar det dock om förstakedjan: Johan Forsberg har redan spelat till sig ett elitseriekontrakt till nästa säsong, men måste ändå fortsätta producera nu när det krävs som mest. Fredrik Öberg måste visa varför man värvade honom och jag känner mig övertygad att han kommer växa med uppgiften.

o Power play-spelet
Björklöven ligger alltjämt sist i power play-ligan med pinsamma 13,57 %. Det håller inte. Ska Löven lyckas ta sig till playoff måste man få ordning på denna superviktiga spelform. Box play har vi i två säsonger sett att ni kan, nu är det dags att ni klarar det omvända också.

o Nyförvärven
Det luktar stor desperation från Mikael Andersson att han värvade hela fyra spelare precis innan transferfönstret stängdes. Visst, till viss del beror det på de skadorna som uppkom, men Mikael Andersson är väl medveten om att en utebliven playoff-plats kan innebära hans slut i klubben. För att slippa detta måste nyförvärven bli den injektion man hoppas på.

Vad som krävs av Löven för att nå playoff? Tja, svårt att spekulera i när det finns så många andra lag inblandade. Men jag skulle tippa att det krävs seger i alla hemmamatcher och att man också snor poäng i någon av de två bortamatcherna (Mariestad och Mora).

Som vi alla vet är det omöjligt att tippa Löven, så det lämnar jag till någon annan.

Upp till bevis. 19.00 smäller det. Vi ses där.

En kommentar

  1. Olof

    30 minuter per match lät mycket, det har knappt Dick ju.

    Men ser gärna att de lirar kring 25, det fungerar galant.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.