Spelarbetyg – backar

Då fortsätter genomgången av Lövens trupp. Nu hugger jag tag i backsidan som bjuder på både överraskningar och besvikelser…

1: Underkänd, 2: Godkänd, 3: Bra, 4: Mycket bra, 5: Elitserieklass.

Johan Svedberg 4
Säsongens stora överraskning. Gick från att vara nervös och feg under sin första säsong till att spela resolut och spela med ett härligt självförtroende till denna. Sett över hela säsongen Lövens bästa spelare vilket inte minst +11 i plus/minus-statistiken vittnar om. En viktig kugge man ska göra allt för att behålla till nästa säsong.

Jussi Heikkinen 3
Säker såväl defensivt som offensivt och en mycket viktig spelare tills den olyckliga skadan kom i början på december. Strax efter började Lövens ras och jag tror nog Heikkinens skada kan ha en större del i det än man tror. Det blev om inte annat väldigt tunnt på backsidan när han försvann. Förläng kontraktet.

Martin Johansson 1
Nej, jag kan inte ge ’Kingen’ godkänt efter sin återkomst i Löventröjan. Ett till synes obefintligt självförtroende har gjort att han ständigt sett osäker och nervös ut på isen. Har ändå, tack vare alla skador, fått en hel del speltid men inte heller det har hjälpt. Här har dock Löven ett bra sparkapital – får Johansson rätt start nästa säsong tror jag det kan bli riktigt bra. Men denna säsong dög inte och för att återgå till plus/minus-statistiken är Kingens facit -11. Inte godkänt.

Andreas Stenling 2
En svag tvåa. Skrev inför denna säsong på ett tvåårskontrakt, kanske är det därför, kanske är det på grund av namnbytet, men den gamle Andreas Lindahl har inte gått att känna igen denna säsong. Har ständigt sett osäker i defensiven och inte heller bidragit särskilt mycket framåt. Måste verkligen höja sig till nästa säsong om han vill stanna på denna nivå.

Jonnie Karlsson 3
Precis som Svedberg en positiv överraskning. Framför allt innan jul hade Karlsson ett par matcher där han var helt fantastisk. Framför allt duktig offensivt och, när han väl får till det, i tacklingsspelet. Tar dock lite stora risker ibland när han kan vara ute efter den där sköna tacklingen istället för att tänka på vad som är smartast. Kul att skåda när det lyckas, men högst straffbart annars. Jonnie berättade efter förra säsongen att han tjänade sämst i Löven (juniorer undantagna) och har gjort skäl för en rejäl löneökning – annars kan han vara förlorad.

Karl-Johan Lundström 2
Har inte utvecklats i den takt man hade hoppats men funkar helt okej när han får åka omkring och tacklas tillsammans med någon defensivt skicklig backpartner. Alltför ofta har han dock placerats tillsammans med Anton Edlund och då har det stundtals varit kaos i försvarszon.

Anton Edlund 1
Den ständigt omtalade Edlund har en hel del belackare på läktaren. Han kan inte själv lastas för den alltför höga speltiden han får, men skulle nog må bäst av att spela lite division I-hockey för att träna upp fysiken och bättra på självförtroendet.

Maxim Matushkin 2
Det finns en hel del talang i Igors grabb, vilket inte minst landslagsuttagningarna skvallrar om, men det ryktas om att han har lite dålig vinnarskalle. Tycker inte han gjort bort sig när han spelat och hade gärna sett honom mer. Förhoppningsvis får vi se mer av Maxim nästa säsong.

Daniel Ström 2
Jag ska vara helt ärlig och erkänna att jag fått en för liten bild av Ströms spel av det lilla jag sett. Hade grymt otur med skador och har heller inte gjort någon succé när han spelat. Dock en kille som har gått bra in i gänget, men räcker det för förlängning?

Mike Egener 1
En chansing, javisst, men har inte visat tillräckligt för en fortsättning. Slår bort en del konstiga passningar och slarvar mycket. Sen ska jag inte sticka under stolen med att jag hade man hoppats att han skulle stå upp mot Anton Hedman i sin debut…

Pasi Petriläinen 3
Har absolut sina kvalitéer i spelet med puck. Har en blick för spelet övriga backar saknar och visar ett härligt lugn i uppspelen. Släpper dock en hel del markering i försvarszonen och ser stundtals väldigt loj ut. Är Pasi tillräckligt motiverad för spel i allsvenskan? Det är den stora frågan och med den lönecheck han besitter är jag tveksam till att Löven tar den chansningen…

Slutsats: Micke Andersson valde att gå in i säsongen med sex backar plus try out-kontrakterade Anton Edlund. Ett högt spel som inte alls gick hem med alla skador som dök upp. Visst, Löven har inte alls släppt in särskilt mycket mål, men det är mer tack vare att hela laget, forwards inkluderade, oftast valt den säkra vägen och tänkt defensivt.

Offensivt är kunnandet bland backarna alltför dåligt, framför allt i power play väljer alltför många att backa hem i stället för att försvara från offensiv blå – undantaget Jonnie Karlsson. Därför var det en injektion med Pasi Petriläinen som vågade tänka offensivt.

I spelet fem mot fem har uppspelen ofta varit katastrofala och det har backarna en del i, men så klart även forwards.

Svedberg, Heikkinen och Karlsson har alla visat att de förtjänar nytt kontrakt. Martin Johansson och Andreas Stenling är redan kontrakterade. Vars ska en ny, riktigt bra, back rymmas i lönebudgeten? Jag tror inte det kommer hända mycket med backuppsättningen till nästa säsong.

4 kommentarer

  1. Rena rama Rolf

    Mycket bra analys – jag håller med om varje skrivning!

    Jag är helt överens med dig om Majos etta och det gör att jag sätter ett stort frågetecken för Mickes coachning där han konsekvent genom hela säsongen gett Majo stort förtroende i pp. Det hade nog gått bättre om t ex Jonnie fått med förtroende.

  2. Skumt

    Håller med! Varför har Majo fått mer speltid i PP än Jonnie?? Helt otroligt!!
    Vi har EN back som kan skjuta och har ett grymt skott, han ska användas!!

  3. Hallon

    Nog tycker jag att en 3:a på Jonnie Cash var snålt!
    18 poäng och 7+ är väl bästa av alla backar!

    Eller???

  4. Nollan

    0= VÄRDELÖS
    Stenling och Edlund borde ha ”0” fattar inte hur man kan låta sådana spelare få istid med vårt lag…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.