Så sa Tamminen

Jag ringde förstås upp Tamminen tidigare i dag för att få veta vad sjutton det var frågan om. Det ser väldigt svamligt ut, men så här sa han ord för ord. Ja, jag spelade in samtalet och renskrev det efteråt.

Varför blev det inte Björklöven?
– Det var helt enkelt familjeskäl. Jag hade en jättefin diskussion med Mr Sakayan i går i Helsingfors och jag var ganska nära att skriva på men då ångrade jag mig. Min fru och jag har varit tillsammans i 40 år och hon har sin egen business i Åbo, vi hade en lång diskussion under natten och då bestämde jag mig att stanna. Med 52 matcher plus allt resande blir det för mycket. Med Åbo-Helsingfors-Stockholm-Umeå blir det för mycket. Det var den enda orsaken, jag var jättemotiverad att ta över Björklöven och jag uppskattar verkligen att mr Sakayan och min gode vän Virus ville ha över mig. Det är oerhört svårt att förklara, men man måste prioritera vissa grejer i livet och min första prioritering är familjen.
Du hade ändå gått ganska långt med Björklöven, den här familjesituationen var det något som förändrades under tiden?
– Nej. Men man kan inte bara se det så utan man måste se till spelplanen också, det är 52 matcher i allsvenskan. Med båten över Vasa började jag räkna lite grann, i Finland är det bara 44 matcher och i allsvenskan är det 52 matcher. Då tar jag bilen hem efter hemmamatchen, vi spelar oftast onsdagar och lördagar, då kan jag ta mig hem, vara hemma söndagen och kan sammanlagt vara hemma ungefär en och en halv dag i veckan. Nu började jag räkna lite grann vad det skulle innebära och det var att om jag skulle vara mycket lycklig med alla connections med bil och allt, är det omöjligt. Det är fyra timmar mellan Vasa och Åbo, sen vet man aldrig om alla tidsprogram håller. Det var helt enkelt så att jag under åtta månader inte skulle kunna vara hemma en söndag. Det var enda orsaken.
Du hade inte fattat något beslut innan du och Bedros träffades i går?
– Absolut inte. Beslutet gjorde jag i dag klockan tio i min advokatbyrå i Åbo. Då ringde jag mr Sakayan och berättade det.
Beslutet kom ut i finska medier redan i gårkväll?
– Det spelar ingen roll. Det är som medierna alltid är, det är spekulationer. Men det vet ju du bättre än jag. Så enkelt är det.
Och Björklöven nu. Du önskar dem lycka till inför fortsättningen eller?
– Absolut. Som jag sa till mr Sakayan så tackar jag hjärtligt och jag uppskattar verkligen att de ringde. Jag önskar förstås lycka till till Löven och alla supportrar.

Jag förstår fortfarande inte hur det kan ha kommit som en nyhet att det det blir en hel del resetid om man ska bo i Åbo och träna ett lag i Umeå.

Och förklaringen att tv-kanalen Yle, som ju är arbetsgivare åt Tamminen, skulle ha ’spekulerat’ fram nyheten i går, lämnar ju mer att önska…

…nej, Tamminen har kört sitt eget race rakt igenom det här och njutit av varenda liten bokstav som medierna skrivit om honom på vägen. På dagens presskonferens i Finland berättade han att Löven hade kommit med ett riktigt bra erbjudande, och dessutom en paketlösning som skulle innebära att han fick ta med sig sin medhjälpare Kenneth Westerback. Där sa han också att den främsta anledningen till att han valde Vasa var den stora utmaningen.

Jag försökte pusha lite på Bedros om inte han också höll med om att det känns som att Tamminen lurade honom, men han var inte sugen på att prata om det.
– Jag vill sköta det här på ett professionellt sätt och inte sänka mig till sandlådenivå. Mina åsikter behåller jag för mig själv, sa han.

Vilket ju är det rätta att göra som VD. Känns som att han har lärt sig lite sen till exempel Erik Forssells övergång till Skellefteå. Nu kommenterade han Foppas övergång så här:
– Jättekul för honom. Jag önskar honom all lycka, men jag har personligen inte hunnit ringa honom för att gratta.
Vilket ju också är det rätta att göra som VD.

Bedros gör väldigt, väldigt många rätt som VD. Förhoppningsvis, och troligtvis, får vi se honom visa att han kan ro fram en duktig sportchef de närmsta dagarna. Att Tamminen visade sig vara en enda stor bluff kan inte läggas på honom.

6 kommentarer

  1. Lillebror

    Tamminen en bluff? Snarare ett proffs, har skött det så otroligt rutinerat, spelat ut klubbarna mot varandra medans han själv haft semester och spelat golf.

  2. Nils

    Inte så smart ”proffs” som lämnar så mycket tydliga misstag. Hade varit betydligt smartare att säga att Lövens förslag inte höll. Det hade folk köpt. Men att han efter några veckors funderande kommer fram till att det blir mycket pendlande är ju bara omöjligt att köpa. Inte smart Mr Tamminen!

  3. K. Null

    tack för tipset virus.

    tamminen verkar vara en mycket nära vän till dig virus… som tyvärr bara anv löven som språngbräda för högre lön mm i vasa…., eller vad? hoppas konsulten virus har dragit fram nåt annat namn som även faktiskt vill skriva på för löven….

    blir intressant att se vilket det andra alt. är som virus tipsat om…..

    less på allt oseriöst skit.
    och allvarligt hur länge orkar den handfull skara spelare som är intressanta att behålla egentligen vänta innan de måste agera för att hitta nya klubbar? för jag menar,vem vet vad som komma skall ? kanske en ännu mer inkompetent sportchef än årets, som värvar ännu tokigare….

    löven behöver dels en frimodig chef, samt en kompeetent hård tränare o ny mental coach. slut på meseriet så det blir lite jävla inställning på isen.

  4. Schmike

    Micke tycker att det är tur att vi har Bedros. Micke eller the King som jag kallar mig, tycker också att det var ganska bra att inte Tamminen skrev på.

    The King tror inte att det är bra med människor som spenderar sina dagar på en advokatbyrå och pratar om sig själv i tredje person. The King tror att en sån person hade kunna skaka om lite och skapat lite framgång en säsong eller två, men att det sedan skurit sig med halva hockey-sverige.

    Micke hoppas nu på att Bedros hittar något gott innan helgen. Vill mig något finns jag på golfbanan.

  5. Holger

    Här i Vasa råder det blandade känslor angående Tamminens kontrakt. Min åsikt är att han än en gång gick för långt…inte särskilt passande att hålla på sådär. Då man läser VK skyller han på att reslängden var enda orsaken, medan han till finsk media säger att det är en grym utmaning för honom att träna Vasa sport + att det geografiska avståndet till Åbo gjorde att han inte kunde välja Löven. Han spelade nog ett spel så att han kunde få ut så mycket som möjlig till sig själv!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.