Den nya ligan smyger sig på

Det märks att det börjar komma närmre och närmre i tiden nu med den stora omformeringen i svensk hockey som det varit tal om så länge. Nu snackas det om att det är aktuellt redan till säsongen 2010/2011, vilket känns kusligt nära.

Skrev en artikel om det till tidningen i dag där vinkeln blev ’Ny arena – då kan Björklöven vara aktuella för den nya "superligan".

Bedros har länge varit intresserad av vad som är på väg att hända och han har nära följt utvecklingen i ämnet.
– Jag har snackat om det här i ett och ett halvt års tid, ’det kommer hända grejer’ har jag sagt, men ingen har lyssnat på mig, som Bedros sa.
Vilket jag kan skriva under på. Flera gånger har han nämnt den här förändringen som med all säkerhet kommer att ske.
Samtidigt påpekade han att det i slutändan är en ägarfråga och inget han som koncern-VD kan fatta slutgiltigt besked om. Om Björklöven ska gå med i ligan, alltså.
– Och vi har inte snackat något om det här internt, det är bara jag som har varit nyfiken och hört mig för.

Men Björklöven är helt klart en av de klubbar som skulle kunna vara aktuella för en sådan ’superliga’. Framför allt för att man ju, även om Sundsvall hävdar något annat, är Norrlands huvudstad. Ur svenskt perspektiv vill man förstås ha ligan utbredd över hela landet, och då är Umeå en attraktiv stad.

Och just det är viktigt. Jag snackade med HV71:s ordförande Hans-Göran Frick i dag och han påtalade att saker som infrastruktur, befolkningutökning, universitet m.m. är saker som i allra högsta grad är intressant i urvalet av vilka klubbar som ska få vara med.

Sen är det ju självklart att inte Umeå Arena duger för en sådan satsning. Men det är väl på gång, får man hoppas.
– Enligt utredningsmaterialet vi har så behöver vi en publikkapacitet som ligger runt 10 000, sa Hans-Göran Frick.

Vill man att Löven ska gå med då? Ja, där lär det vara splittrat i leden. Kan tänka mig att fansen spontant inte är särskilt intresserade av att se matcher mot Kärpät, Dynamo Moskva eller Metallurg Magnitogorsk. Det har vi ju till exempel fått se exempel på i Umeå Hockeyfestival. Jag själv har känt hur fruktansvärt ointressant det har känts att gå till Umeå Arena för att se Lukko Rauma i jämförelse med att se Modo.

Men det är nog något som folk kommer att vänja sig med. När man vänjer sig med de andra lagen växer intresset även om de svenska matcherna säkert kommer att vara höjdpunkterna. Men i slutändan är det väl ändå bra hockey man vill se?

För om det blir en sådan här liga som lyckas slå igenom, då kommer ju med all säkerhet elitserien att utvattnas på alla toppspelare och marknadsvärdet kommer att sjunka enormt. Det blir som en bättre hockeyallsvenska.

I slutändan handlar allting om ekonomi. I dag får elitserieklubbarna 18 miljoner per år i centrala sponsorintäkter, vilket innefattar bland annat TV-avtal och sponsoravtalet med Svenska Spel. De allsvenska klubbarna får blott 370 000 vardera från detta paket.
– Jag tror att skillnaden mellan elitserien och den nya ligan kommer vara lika stor som skillnaden mellan elitserien och allsvenskan i dag, sa Bedros.

Vilket säger ganska mycket.

Tänk bara vilken skillnad det blir bara med reklamintänkterna – istället för att få nöja sig med att bara synas i Sverige kan man nu marknadsföras i hela Europa.

4 kommentarer

  1. Det finns andra idrotter

    Bara B S från klubbar o gubbar som fått storhets vansinne! Vem vill betala runda slängar 300 till 700 för en stå plats för att se nåt som man kan se på tv! Priset för att flyga runt runt nästan halva jorden måste betalas på nåt sätt! Och vem bryr sej om Löven eller Färjestad vinner i Sibirien när en kille från Nordmaling var där och det skrevs bara om hans hemlängtan! Vejki vejki!!!!!!

  2. Matte

    ”Men i slutändan är det väl ändå bra hockey man vill se?”

    Nej, Bra hockey är sekundärt. Det viktigaste är att ha känslor för matchen. Hade det bara varit bra hockey som var aktuellt så skulle inte Löven ha någon publik överhuvudtaget eftersom det finns Elitserielag i närheten. Och elitserielagen skulle inte ha en massa TV-tittare eftersom det går att se NHL-hockey på TV.

  3. Micke

    Känner absolut att en europeisk liga skulle vara klockrent!
    Visst, vore kul med derbyn mot MoDo, SAIK och Lule, menresten av lagen tycker jag är skittråkiga. Då skulle jag tycka bättre om att se lag med duktiga ryssar i!
    Om sedan Björklöven kan matcha dom lagen både ekonomiskt och spelmässigt är en annan fråga…

  4. Jörgen

    … om du tror att Umeå-borna kommer att bli 10000 om löven möter något annat lag än Skellefteå, Modo, Luleå, Timrå. Kommer det mer än hundra personer på en match mot magnitorsk äter jag upp min plockhandske.
    Som ”Känslor > kvalitet” så riktigt beskriver, det allra viktigaste är att ha någon form av relation till lagen på isen (hat eller kärlek). Har man ingen relation till motståndarlaget kan man lika gärna titta på en träning.
    Jag fortsätter med en idiots trägenhet att tycka att löven allra först ska bygga upp ett slagkraftigt lag baserat på dess juniorer INNAN nästa steg ska tas.
    Det finns inga genvägar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.