Galbraith – spännande!

Då var det viktigaste posten löst, och valet landade till slut på den danske VM-hjälten (ja, han kallas i alla fall så i danska medier) Patrick Galbraith. Som jag har skrivit här tidigare förstod jag efter ett tag hur långt bort Pitkämäki egentligen var, och känslan med Jonas Fransson var ungefär densamma.

Jag nämnde Galbraith här på bloggen i söndags och försökte då även nå Arto sent på kvällen för att fråga om honom. Tyvärr fick jag aldrig tag på Arto, och jag har inte jobbat något i veckan så har inte haft möjlighet att höra mig för om honom något mer. Men nu spelar det ju mindre roll.

Galbraith känns helt klart som ett spännande namn. Han har ett par bra säsonger bakom sig i danska högstaligan och blev 2005/2006 utsedd till årets rookie. Sedan dess har han spelat två VM-turneringar, varav han för ett år sedan fick plocka puckar ur buren efter att spelare som Alexander Ovechkin och Sergej Fedorov gjort mål…
– Men Ilya Kovalchuck gjorde inget mål, skriv det istället, skrattade 23-åringen när jag snackade med honom.

Det här är ju ett sådant förvärv som om Arto gjort sin hemläxa kan bli storsuccé. Förstaårsimporter brukar i regel vara billigare att skriva kontrakt med då de ännu inte har testats på nivån. Och statistiken, både från Danmark och från de VM-turneringar han stått, visar absolut att det finns kvalitéer. Han blev dessutom utvald till matchens spelare i kvalmatchen mot Österrike i det senaste VM:et.

I den senaste säsongens danska mästerskap ställdes Galbraiths Sönderjyske mot Timo Leinonens Herning i finalserien. Och Leinonen är ju, som ni säkert vet, tänkt som Leksands förstekeeper kommande säsong. Men Galbraith vann matchen i matchen då hans Sönderjyske knep guldet.

I Sönderjyske har han även fått konkurrera med Magnus Eriksson. Som jag förstod det från honom själv var det 50-50 om förstaspaden mellan dem sedan Eriksson kom kring jul. Men i de sista matcherna i slutspelet var det Galbraith som vaktade kassen.
Om Erikssons målvaktsstil sa han så här:
– Old School! Haha, det ser väldigt annorlunda ut, men han stoppar puckarna i alla fall. Det är ju en bra kille med härlig inställning och så, så det var bra att dela målvaktssysslan med honom.

Mitt intryck av honom efter ett tio minuters telefonsamtal är att det är en riktig helyllekille som verkar väldigt taggad på att ta nästa kliv.
– Jag har varit ivrig de här senaste dagarna, jag har bara velat skriva på kontraktet. Jag är väldigt glad och förväntansfull att komma till Björklöven. Jag har velat gå till Sverige ett tag och det känns extra bra att få komma till ett lag med ambitioner som Björklöven har, säger Galbraith.

Den första kontakten med Löven hade hans agent för ett par veckor sedan.
– Sedan dess har jag googlat runt lite och förstått att Umeå är en universitetsstad och en rätt lugn stad, det passar mig som också kommer från en lugnare stad (Vojens).
– Jag hoppas vi kommer att ha ett bra lag, det verkar som att vi får ett bra lag. Jag har kollat runt lite på de spelare som har värvats, på statistik och bilder och sådant, och det verkar se bra ut.

Troligtvis kommer Galbraith hit redan nästa vecka då han ska göra en del fystester samt läkarundersökning och även vara med på Lövens kick off.

Angående namnet. Hans far, George Galbraith är en kanadensisk målvakt som flyttade till Danmark för att spela hockey i slutet på 70-talet. Sedan dess blev han kvar där.

Lite kul är det att det spekulerades i en norsk målvakt (Ruben Smith), en finsk målvakt (Pitkämäki) och en svensk målvakt (Fransson) men att valet till slut föll på en dansk. Sirviö fick med andra ord varva Scandinavien för att hitta en målvakt.

Han berättade i afton att det var de nämnda målvakterna samt en till finsk som var namnen på hans lista. Han berättade också att han redan förra året var intresserad av Galbraith, men då till Mora. Då tyckte han dock att han kändes för grön, men efter scoutrapporter från VM i Schweiz och bland annat rekommendation från danska landslagets tränare Per Bäckman tog han nu beslutet att värva honom till Löven.

Ett klart spännande val som jag tror kommer passa bra tillsammans med Thomas Sehlstedt.

Kontraktet är ett tvåårskontrakt med elitserieklausul.

En kommentar

  1. Henrik

    Vad tror ni om att Thor Dresler kan var på ingång? Bakgrund från Gislaved – koppling Sirviö?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.