Power play

Björklöven vann hockeyfestivalens power play-statistik med sina 25 procent, tre mål på tolv försök. Detta var dock mer tack vare tillfälligheter än frukten av ett bra, välorganiserat power play.

Kari Eloranta antydde ju att vi i veckan skulle få se alternativ till power play-formationer. Det har det varit väldigt tunnt med. Det har, såvitt jag har noterat, hela tiden varit de vanliga kedjorna på isen, någon gång har man mixtrat med backarna men det är allt.

Resultatet har varit därefter. Framför allt mot Modo var det långa stunder bedrövligt, det såg ut som att det ingen visste vem som skulle transportera upp pucken eller hur den skulle transporteras. Visst har det hänt att man många gånger ställt upp och lyckats spela runt pucken, men jag har saknat fart och rörelse. Det har sett stereotypt ut.

Jag tycker mig ha sett en intränat variant man har försökt på ett par gånger. Johan Svedberg gjorde mål på det sättet i onsdags, Isaksson stod vid den förlängda mållinjen, höll i pucken och inväntade Svedberg som lämnade sin backplats, dök upp vid bortre stolpen och direktsköt in pucken. Det är en variant man har prövat ett par gånger.

Men annars har det inte varit mycket att hurra för.

Det är nu fem träningsmatcher kvar innan säsongen börjar bli hög tid att mixtra lite. Öberg är förstås solklar i första power play, det är han i vilket allsvenskt lag som helst. Aki Heino likaså, kanske bredvid Stenling som har ett bra skott men måste våga nyttja det mer. Som truppen är nu skulle jag ge de två sista forwardsplatserna till Wennerberg, som ju kan skjuta direkt, och Viktor Lindgren, som är rightare och vän med pucken.

Men det är framför allt här truppen behöver en skytt till, helst en rightare.

Jag har inte sett några träningar utom den första, men Kari säger i alla fall att man har nött en hel del power play på träning. Nu är det dags att börja låta samma formationer nöta på match, lära känna varandra och hur de andra tänker.

Förra årets PP-spel var så bedrövligt att det sällan har skådats ett sämre på allsvensk nivå. Man låg länge under fem procent, det måste vara någon form av rekord. Och med ett sådant power play är det omöjligt att hamna högt i serietabellen.

Etiketter: ,

2 kommentarer

  1. putte

    Kom igen Björn… Quist, Koponen, Öberg, Lindgren… Vem som helst av dessa platsar i samtliga allsvenska lag i en PP-uppställning. Men det handlar ju om så mycket mer än centrar och namn. De e ju en hel femma som ska producera i PP. Minns för ett par säsonger sedan, då Löven hade dryga 30% i PP-effektivitet, men inte gick det bättre i slutet av säsongen för det… Grundspel, vilket vi saknat sedan Slettvoll, det är nyckeln till framgång. Hoppas Eloranta har en sån tydlig spelidé som det verkar, då blir det en trevlig vinter. Ska Löven orka hålla tempot och den höga forecheckingen hela säsongen? Är Dansken bättre än Siken? Har Öberg skaffat kondis? Kan Stenling skjuta direktskott? Kommer GD att dominera? Många frågor, få svar än så länge… Vi får väl se. Väl mött i ladan…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.