Säsongen över

Deadline-racet börjar gå mot sitt slut och det är dags att summera lite. Det finns ju en hel del.
___

Det var kvalserieväder i dag – plusgrader och töande snö.
Men Löven gjorde en riktigt bra insats och såg till att undvika den ödesdigra kvalserien.

Jag trodde verkligen inte att de skulle klara det. Jag trodde verkligen inte att de skulle klara det på det där sättet. Men man tog tag i matchen redan från start och agerade med den bestämdhet och vilja som har saknats hela säsongen.

Ingen skräll att det är Johan Wikström som visar vägen genom att själv sätta första och sedan spela fram till andra. Inte heller någon skräll att Christopher Thörn sliter som en gris och gör ett kampmål.

På slutet av matchen såg man också – precis som i 8-1-segern mot Oskarshamn – vad självförtroendet betyder. Då vågade man prova den extra passen, man lirade runt och hade kul.

Det finns skickliga spelare i Björklövens trupp. Synd bara att de aldrig visar det.
___

I Lövens omklädningsrum var känslan att laget hade tagit sig till kvalserien – den rätta kvalserien alltså. Det var glada miner, skratt och feststämning överlag. Men både Fagervall och Johan Wikström likställde känslan med den de hade när laget nådde kvalserien – den rätta alltså – för tre år sedan.

Även om det kanske var mer lättnad än glädje nu.
___

Fagervall slutar och det är ju knappast någon skräll.
– Jag känner att både jag och föreningen behöver gå vidare, säger Jocke som efter presskonferensen hade ett längre snack med oss journalister om tiden som varit.

Han konstaterade att av de tre (om man räknar hela) säsonger han varit tränare så var två bra. Bortsett att man vid hans andra säsong torskade mot Borås i playoff och åkte ur. Han nämnde den matchen som en negativ vändning för föreningen.

– Vi dominerade andra matchen mot Borås men förlorade och åkte ur. Skillnaden mellan succé och fiasko är väldigt liten men vi fick en väldigt katastrofal stämpel på oss då.
– Där tycker jag att nederlaget blev för stort för att göra en bra säsong året efter. När den säsongen började var det fortfarande snack om vilket fiasko det var att vi inte hade nått längre i stället för att fokusera på den kommande säsongen.

Borås-säsongen slutade ju faktiskt Löven fyra i tabellen.

Han säger inget om det själv men det går knappast att komma ifrån att samarbetet mellan han och Micke Andersson var på tok för dåligt för att det skulle lyckas. De hade helt olika syn på hockey. Micke värvade in spelare som han ville ha in – inte spelare Jocke ville ha.

Då fungerar det inte. Då är det dömt att misslyckas redan på förhand.

Och årets säsong är väl inte så mycket att säga om – Jocke tog över ett redan misslyckat lagbygge.
– Det har varit en oerhörd erfarenhet att kliva in i en säsong där man inte haft något med laget att göra. Det känns som att jag är rikare efter den här säsongen.

En annan erfarnhet från säsongen är skadeläget.
– Det har hela tiden känts som att det finns mer att ge. Men det har hela tiden varit svårt när man fått byta om i femmorna varje match, vi har haft 70 skador i år – det är helt sjukt!
– Det har varit jättefrustrerande och jättejobbigt, självklart. På träningarna har man försökt sätta ihop PP men då har man varit tvungen att ändra till varje match. Det har varit en oerhört tuff säsong.
– Men jag har gått till kvalserien med Björklöven och jag kan inte säga att det var skönare. Det är samma glädje. Och jag sa det till grabbarna, att kom ihåg den här stunden. Det är det här idrott handlar om.

Rätt eller fel att han går – jag kan garantera att all media tycker det är synd sett ur ego-perspektiv. Det finns ingen som är bättre att ha att göra med än Jocke. Svarar alltid och tål kritik.

Sen kan jag tycka att han hade varit en viktig del nu när föreningen eftersöker kontinutet.
___

Fagervall passade även på att dela ut en känga till firma Jäger/Slettvoll. Jäger gick ju ut i konkurrenten och bekräftade att de är aktuella för Löven. Sedan gjorde Slettvoll detsamma i VK.

– Jag tycker det är märkligt, säger Fagervall.
– Att två så pass rutinerade herrar som John och Jäger går in och rör om i grytan på det sättet i det läge föreningen befinner sig i.
– Jag blev förvånad måste jag säga. Det är sista veckan på säsongen… Nej, jag tycker det var märkligt gjort.

Om sin egna framtid ville han som väntat inte berätta någonting annat än att inget var klart.
___

Jag snackade med ett gäng spelare som alla sa samma sak – otrolig glädje nu samtidigt som man inser vilken katastrof säsongen är.
– Fy fan så underbart, vi gör det riktigt bra i dag, sa Christopher Thörn.
– Det har varit en helt sjuk säsong och vi får underkänt så klart men att vi reser oss och gör en så pass bra match i dag tycker jag är jäkligt starkt.

–  Så djävulskt skönt att vi grejar det i dag, sa Wikström.
– Det har varit pressat hela säsongen. Vi har aldrig riktigt fått till det, det har varit playoffstämning varje match känns det som.
– Sen gör publiken mycket för oss i dag, att de kommer hit och ställer sig bakom oss.
Du har blivit en nyckelspelare i år, är det något du hade räknat med?
– Nej, det hade jag inte. Första tio omgångarna hade jag inte så mycket speltid men sedan har det gått fantastiskt bra faktiskt.
Och nästa säsong, hur går tankarna där?
– Just nu har jag inte haft så mycket tankar alls, nu mot slutet har det bara handlat om att spela klart säsongen. Men man vet ju ingenting om vad som kommer hända i klubben.
___

Patrick Galbraith får väl anses vara Lövens främsta spelare sett över hela säsongen. Men någon vila belönas han inte med – det danska landslaget samlas den 29:e mars för att ladda inför VM i början på maj.

Dansken snackade i dag om omställningen att gå från ett vinnande lag till ett bottenlag. Hans Sönderjyske vann som bekant danska ligan förra året.
 – Det har varit jättetufft. Det var svårt att komma från ett vinnande lag till ett så bra lag som vi ändå var och så blev det som det blev.
– I fjol spelade jag slutspel ända fram till finalen men i år känns det som att säsongen varit lika lång trots att det bara varit grundserien. Det är lite svårt att beskriva.

Annars var känslan densamma som hos tidigare nämnda spelare.
– Det känns grymt bra nu. Inte bara resultatet utan det spel vi gör i dag. Mora kanske inte hade så bra inställning men vi går verkligen ut och tar matchen i egna händer.
– Just nu känns allt jätteskönt, men om några dagar… Jag vill inte säga att vi skäms, men vi vet ju att vi är ett bättre lag än så här.
___

Det har märkts här på bloggen att intresset kring Löven inte alls är i samma klass som när säsongen startade. Besökssiffrorna nu är inte i närheten av vad de var då.

Men nu är mycket spännande på gång igen och det kommer förstås handla mycket om silly season här. Först och främst vad som händer i ledningen, sedan kommer den sköna spelar-sillyn.
___

Kring organisationsfrågorna testade jag med Mattias Lundberg om han ville säga mer nu när säsongen är över. Men det var same same.
– Det är svårt att sätta någon tid men vi jobbar med ett par parallella spår både vad gäller sportchef- och tränarsidan men det blir mer och mer konkret kan jag säga.
VD-posten?
– Det är egentligen precis samma sak, det blir konkretare och konkretare, jag hoppas vi kan ro det i land inom kort.

– Naturligtvis är det ju så att när säsongen är över blir det lättare för alla att jobba, det blir mer konkret. Och vi närmar oss.
___

Har du något tips, funderingar eller åsikter? Allt är välkommet på [email protected].
___

Puh.

Etiketter: , , , ,

3 kommentarer

  1. LÖVEN

    Vad sägs om jon palmebjörk. Han kontrakt går ju ut nu. Eller varför inte Johan Sjödell-Wiklander han gjorde 38 poäng för oskarshamn i år.

  2. 1an nästa

    Den dagen Jon Palmebjörk vill komma tillbaka, den som lämnat löven vill aldrig komma tillbaka! För dom vet hur kaos det är i Löven.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.