Chocken




Det spelar ingen roll om man tillhör hardcorefansen, säsongskortsinnehavarna eller bara är en normalt sportintresserad person i Umeå. Ett sånt här besked gör att man blir alldeles tom. Ska man sätta ord på det hamnar det väl någonstans mellan sorg och ovisshet.


Jag tillhör inte, och har aldrig tillhört, varken hardcorefansen eller säsongskortsinnehavarna. Jag älskar bara sport i allmänhet och hockey i synnerhet och då medför det som Umeåbo att man hoppas det ska gå bra för Löven. Helst av allt vill man att de ska gå upp så man bjuds på elitseriehockey inför en fullsatt arena.

Hur opartisk jag än är i mitt yrke går det inte att komma ifrån, jag vill att det ska gå bra för Löven så det ska vara kul att gå på hockey i Umeå. Det har det inte varit denna säsong.

Jag har åkt till Örnsköldsvik och Skellefteå när jag har velat ha hockeyunderhållning, Lövens matcher har jag sett för att det tillhör mitt yrke och att det därför är gratis att se de få ljusglimtarna man bjuds på. Aldrig att jag skulle ha betalat mig in för att se en serielunkmatch med denna upplaga.

Det finns dock trogna supportrar som går till ladan och betalar för sin biljett år efter år – hur bedrövligt spelet än må vara. I vissa fall handlar det kanske om att det bara är en vana att söka sig till hallen när det vankas match. I andra fall om gemenskapen som infinner sig där inne.

Det kommer säkerligen inte bjudas på någon drömhockey i Umeå nästa säsong heller, det har man förstått sedan länge. Men aldrig hade jag – eller någon annan utanför den innersta kretsen i klubben – förstått att det var frågan om man kommer få möjligheten att se någon allsvensk serielunkmatch i Umeå över huvudtaget. Nu är vi där och det är oerhört tragiskt.

Framför allt för supportrarna som stödjer laget i vått och torrt och inte har fått uppleva en framgång på ett decennium.

Att Löven åter hamnat i denna situation beror förstås på flera orsaker och massor av felbeslut. Men när en idrottsförening inte fungerar sportsligt behöver man inte ha läst ekonomivetenskap för att förstå att det har en negativ påverkan på ekonomin.

Ska all skuld läggas på Arto Sirviö? Så lätt är det såklart inte. Men han har, liksom många andra av de ledande personerna, skuld i det hela.

Men att peka ut vem som bär skulden känns egentligen rätt oväsentligt nu.

Nu handlar det om att hitta en lösning på problemet och det kommer kräva uppoffringar från allt ifrån spelare, ordförande och annan personal till de mest inbitna supportrarna samt företag och sponsorer.

För Malmö Redhawks ledde en liknande till något positivt för ett år sedan. Det är inte omöjligt att Björklöven lyckas med samma sak.

Det blir en nystart utan dess like. Och det krävs uppoffringar för att det ska bli en positiv sådan.

 

Etiketter: ,

7 kommentarer

  1. putte

    Varför lägger vi inte bara ner hela skiten idag? Är det ett krav att inte ha någon verklighetsförankring för att vara verksam inom föreningen? År efter år av misskötsel kan ju ändå bara sluta på ett sätt… Jag har varit en flitig besökare i ladan sedan 1980, men nu tror jag det är slut med det. Man har upplevt final -82, SM-guld -87, degradering -89, avancemang -93, -98 och -00. Konkurshot -99. Jag har sett både Tore och Sasja, likväl som Ödling och Lönn, eller Göte och Rantanen… Ladan blev Umeå Arena, Björklöven blev Lynx… Det enda som fortfarande är detsamma verkar vara speaker-Tobba…

  2. lennart holmlund

    Jag förvånas över att du är förvånad. Med ett sånt reultat avtar publiken och sponsorintäkterna men det blev inte konkurs utan rekonstruktion och om den klaras av snabbt så att man får ny VD och ny tränare på plats så att försäljningsarbetet kommer igång. Det är med säkerhet också pengar från företag som man räknat med som inte kommit som är en orsak. Orsaken till detta tar nog några år att analycera

  3. Hockeyhoran

    Detta är ju lysande nyheter för Tegs SK! Äntligen slipper man bli överkörda av självgoda Löven och får äntligen upprättelse!

    Green Devils Hockey ligger i startgroparna och får kampera i Division 4 i höst.

  4. Clabbe

    Angåe tidigare inlägg så ligger det något i Tegs SK. Om Löven går i KK och får börja om i 3an borde detta innebära att Teg kan bli ett tpplag i Ettan och kanske till och med gå upp i AS om de får över några spelare från Löven.

    Löven blev ett köpelag utan hjärta och det genomskådades av umeborna. Inte ens Bergmark fick vara med.

    Trist att tänka tanken men det gäller att försöka se några ljusglimtar i allt detta mörker. Teg är ju ändå ett umelag, mer än Löven egentligen….

  5. Ante

    Men Björn…..
    Malmö har Percy, i Umeå finns det bara två personer som har de ekonomiska musklerna (Hilding och Krister), och de är inte engagerade i laget på samma sätt som Percy.

  6. Per

    Måste bara fråga hur signaturen hockeyhora får ihop det här med att greendevils ska kampera i division 4. Vad jag vet så är divison 3 den lägsta divisionen i västerbotten.

    Petit men jag kunde inte hålla mig…

  7. Mats

    Per, vi får väl bilda en div.4 då så att vi åtminstone kan vara serieledande…
    Själv känner jag efter alla år av dålig ekonomi, löften om nystarter och ”långsiktiga satsningar” att det vore bäst om Löven gick i konken.
    Man börjar bli less på att hela tiden bli lurad om att Löven ”är på gång” eller ska göra en nysatsning. Men det blir aldrig något av det. På något sätt får ingen ordning på ekonomin eller det sportsliga.
    Själv har jag sett Löven sedan 1981 och törs inte tänka på hur mycket jag stöttat laget på alla sätt och vis under årens lopp.
    Men nu får det fan vara nog!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.