Soppan

Som ni kanske kan ana har det varit en del att göra och reda ut på redaktionen i dag. Vi sparar sorgen och allt det där och reder ut vad som händer nu…
___

Björklöven kommer inte att få behålla sitt namn i sin nuvarande form. Det gäller trots att det är aktielaget som har gått i konkurs och inte föreningen. Det var inte helt rätt att reda ut, men svenska ishockeyförbundets ordförande Christer Englund borde ha koll och han sa följande.

– Björklöven som förening upphör. Det innebär att man kan inte ta samma namn igen och starta om verksamheten utan det får man göra i ett annat namn.
Även om det, som i Björklövens fall, bara är aktiebolaget som gått i konkurs medan föreningen finns kvar?
 – Ja, spelrätten ligger hos föreningen och spelrätten har bara lånats ut till aktiebolaget. Det är inte så att man kan rädda föreningen kvar i något seriesystem bara för att man har aktiebolaget, utan det hänger samman. Så för oss hänger det ihop, laget och föreningen. I annat fall hade man kunnat ha ett aktiebolag som går i konkurs och sedan får föreningen ta den platsen, men det är föreningen som har spelrätten. Sen har den bara disponerats av aktiebolaget.

Men det behöver inte betyda särskilt mycket även om det i just Björklövens namn är väldigt viktigt med just namnet. Man kanske får heta Nya Björklöven (eller något liknande) ett par år och sedan byta tillbaka.
___

Löven skickas automatiskt till den lägsta serien i distriktet. I detta fall division III där storheter som Lanza Chiefs och Tegs Ungdom konkurrerar om den åtråvärda biljetten till division II.

Men. Om distriktsförbundet tillåter, kan Björklöven få dispens (vilket jag tar för givet att man ansöker om) att spela i division II.
– Då är det upp till distriktsförbundet att besluta, säger Englund.

Och Västerbottens ishockeyförbunds ordförande Göran Svanberg lät positiv till detta.
– Då kan jag bara tala för min egen del och då säger jag att, även om det å ena sidan skulle vara lite lattjo att ha Björklöven och spela mot Åsele och Storuman, så är det inte rimligt att ett sånt lag ska spela i division 3. Om distriktet kan påverka skulle jag för min egen del förorda att man spelar i en lägre division men inte division 3.
Kanske till och med division 1?
– Egentligen tycker jag nog det, för man har naturligtvis resurser att spela i division I, och då hinner man också rekapitulera ekonomin och kanske titta över vilken policy och värdering Björklöven ska stå för och vilka ambitioner man ska ha, då kan jag för min egen del tycka att det hinner man göra i division I-spel och då kommer man ha ett bra lag i division I och gynnar även de andra lagen genom att locka publik. Division 3, då handlar det bara om hur många år tar det innan man tar sig upp igen.

Men jag bollade sedan detta med Christer Englund som konstaterade att det inte är upp till distriktsförbunden då ettan är en riksserie. Och det lät inte troligt att man skulle tillåta att ett konkurslag får börja om i ettan.
___

Något jag däremot missade att kolla med Englund är vad Löven har för chanser att slå ihop med Teg och på så sätt "fuska" sig in i ettan. Det borde kunna vara ett scenario, man heter Björklöven/Teg första året för att sedan ta bort Teg ur klubbnamnet. Teg i sin tur börjar om i trean.

Det är så klart något som måste godkännas av Teg men eftersom Tegs ambitioner verkar vara att agera farmarklubb till Löven kanske det inte är någon omöjlighet.

Men som sagt, har inte kollat upp det så det är rena spekulationer.
___

Lars Molin och Jens Hellgren är fortfarande anställda av Björklöven, de är anställda av idrottsföreningen och har därmed fortfarande avtal på ett plus två år.

Men huruvida de är sugna på att coacha ett division II-lag eller inte är ju lite svårt att svara på just nu. Och samma sak med om Björklöven har kapacitet att behålla dem.

– Steg ett just nu, jag är i grunden positiv i tanken och anser inte att Björklöven är i konkurs förrän klockan tio i morgon, sa Hellgren. Det finns såna enorma krafter i Umeå och därför har jag ett litet, litet hopp. Steg två är att när det beslutet tas måste vi prata med våra chefer. Steg tre kommer utefter vad vi har snackat med styrelsen om.

Hur som helst. Om de tvingas lämna klubben efter bara två-tre veckor är man ändå inte den tränare som haft kortast Lövenkarriär. Det är Hans Särkijärvi som var i klubben i en dag.
___

Lövens konkurs innebär att Umeå kan tappa sitt hockeygymnasium. Till 2011 genomgår Sveriges alla idrottsgymnasium en reform som görs för att det ska bli färre gymnasium med bättre klass – kvalitet i stället för kvantitet.

Där lär man ha krav på att staden ska ha ett elitlag.  Kjell-Åke Gustavsson på svenska ishockeyförbundet ansvarar i frågan. Han ville betona att det inte är klart hur kraven kommer se ut, men sa att det lär påverka negativt om inte Löven är i allsvenskan.

– Ja, det är klart det kan påverka negativt, spelarna måste ju ha någonstans att spela. Och det här med gymnasiereformen innebär ju att det kommer att bli elitspprägel på de elitgymnasium som finns. Och det kan ju vara svårt att bedriva en elitverksamhet när det inte finns ett lag som driver en elitverksamhet. Man kan inte bara plugga i skolan och spela ishockey, man måste också få spela i en kvalificerad ishockeymiljö. Så det är klart det kan få konsekvenser men det är inget jag kan säga säkert i dagsläget.

I reformen: Kommer ni ställa krav på att man måste ha ett lag tex minst i ettan eller allsvenskan?
– Nånting i den stilen, ja. Och det är lika viktigt att man kan bedriva B-juniorer i höga representationsserier. Så att spelarna får spela i kvalificerade sammanhang.
___

Vad händer med J20 och J18? Jag vet inte, men det känns som att det blir dyrt att hålla dem kvar. Kenneth Lundberg på kansliet meddelade att aktiebolaget i och med allt ifrån korvförsäljning på matcherna till hjälp med inköp av material, bidrar med runt 1,5 mille.

– Många föreningar fungerar så att ungdomslagen sponsrar A-laget, här är det tvärtom. Så det är klart det kommer bli konsekvenser. Men vi får försöka smälta det här i dag, sen är det bara att konstatera faktum och sen får vi se vad vi har för möjligheter att jobba vidare, för det kommer vi göra, och i vilka former. Men vi kan bara blicka framåt och göra allt för våra ungdomar.
___

Många i 40-klubben är kritiska till att det kom ut så sent hur illa det egentligen var ställt.
 – Hade vi fått veta det här tidigare, redan när säsongen tog slut, nog hade vi fått ihop två miljoner. Nu kommer man på fredag och säger att man behöver pengar dagen därpå. Ingen handlingsplan har man för hur man tänkt gå vidare de kommande åren. Det enda som kom var ”please help”, sa Johan Björk till Krainer.

Under onsdagskvällen ringde Örebros starke man Mikeal Fahlander och sa att han kunde ställa upp med två miljoner.

Men det saknades sex miljoner.

Den här soppan luktar så förbannat illa att det är svårt att sätta ord på det.

Redan i oktober fick styrelsen en varningsklocka att man kanske inte skulle få in de sju miljoner som man hade budgeterat med. Alltså de sju miljoner man ansåg att man hade ett muntligt avtal på och därmed redan budgeterat med.

Varför gjorde man inget? Jag kan inte för mitt liv begripa det. Man stoppade huvudet i sanden och hoppades att de där sju miljonerna skulle dyka upp.

Man chansade. En chansning som kostade Umeås mest anrika förening.
___

Puh. Har säkert missat en massa men läs papperstidningen i morgon, där skrivs det så klart en hel del om Löven.

Och det lär nog skrivas en och annan rad även de kommande veckorna misstänker jag.

Etiketter: ,

9 kommentarer

  1. Jonas

    Förstår att namnet Nya Björklöven var ett exempel, men varför inte Björklöven Hockey istället???

  2. Jonas

    Är det bara jag som tycker att Christer Englund låter förvirrad? Han snackar om att det är föreningen som försvinner och det stämmer ju inte. ”– Björklöven som förening upphör.” och ” – Ja, spelrätten ligger hos föreningen och spelrätten har bara lånats ut till aktiebolaget.” Det går ju inte ihop. Tycker någon borde tita närmare på det här.

    Dessutom undrar jag varför AIK (Solna) fortfarande får heta AIK efter deras konkurs? De var också ett aktiebolag. Var VIK ett aktiebolag när de gick i konkurs?

  3. Köerl

    AIK gick väl inte i konkurs. De blev av med elitlicensen pga ekonomin och blev degraderade till division 1 vad jag kan minnas.

    VIK gick i konkurs men tror inte de var AB

    Varför skulle inte löven kunna spela i ettan kan jag tycka. Varför är det tvär-nej på det?

  4. Mattias

    VIK gick i konkurs och hette de nästkommande åren Västerås ungdom.

    Vart är Bedros? Han älskade att uttala sig förut, när allt gick ”bra”.

  5. Henrik Wikström

    Jag tycker det är fruktansvärt dåligt! Vart tog alla miljoner vägen!? Nu har dom tagit bort det enda fritidsintresse jag hade. Skämms styrelsen! Jag är otroligt besviken!!

  6. jan danielsson

    Undrar bara varför du slutat skriva på bloggen? Här är två frågor du kan försöka besvara:1. Är det aktuellt att gå samman med Teg i ngn form för att få spela i ettan vilket jag tycker är den absolut enda vettiga lösningen. 2. Det verkar finnas pengar ja konstigt nog mkt pengar som bara väntar på att den nya klubben TEG/Löven kommer igång, ta tag i frågan och kolla upp.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.