Vad hände med den goda relationen?

Björklöven och Sundsvall har de senaste åren haft en god relation, i alla fall utåt sett. Även nu när det har varit skriverier har Sundsvall i sina uttalanden varit noga med att påpeka att man trycker att det är tråkigt att det är just Löven man står mot i denna soppa.

Men i dag dog det i en kovändning.

Mailet man skickade ut till media i dag är till stor del en attack och smutskastning mot Björklöven och, framför allt, Björklövens organisation. Om detta är god organisation, hur ser då en dålig organisation ut?, skriver man bland annat.

Jag tycker hela brevet känns missriktat. Man påpekar hela tiden hur Löven skött sina affärer dåligt och man drar paralleller till att dopa sig. Och: Då det endast skiljde tre poäng mellan Sundsvall och Björklöven efter grundseriens slut kan vi konstatera att det faktum att Björklöven konkurrerade med resurser de inte förfogade över sannolikt hade en avgörande betydelse för seriens utgång.

Grejen med den här komplicerade soppan är ju att förbundet har ett regelverk som är långt ifrån juridiskt hållbart. Hade man haft ett vettigt regelverk hade klubbarna inte varit i denna sits just nu. Det är det som är grejen bakom den här soppan.

Därför är det förbundet jag tycker Sundsvall ska rikta sin kritk mot, inte Björklöven. Jag förstår att de är upprörda över den uppkomna situationen och att man nu slåss med näbbar och klor för att få sin uppkomna plats. Men det är tråkigt att man gör det genom att smutskasta en annan klubb.

Varför inte föreslå att allsvenskan utökas en säsong? Förbundet själva inser ju också att man har agerat bristfälligt, så de kanske kan vara öppna för andra förslag.

Sedan hänvisar man till Nyköping, AIK, och Tingsryd men där handlade det ju om helt annorlunda fall.

…det har vi väl ändå rett ut nu?

Faktum är att om man är i obestånd per den sista april, kan man ändå få elitlicens om man visar upp en vettig handlingsplan.

Nu var Björklöven i konkurs den sista april, en konkurs som senare upphävdes.

Det finns det inga regler för men i min bok borde det, med det regelverk som råder, gå in under obeståndsparagrafen.

Etiketter: , , ,

27 kommentarer

  1. bror

    Bra skrivit Björn!! Hoppas nu att förbundet ser det likadant, kan inte heller se hur det kan vara ekonomisk doping som Sundsvall skriver,hur många klubbar har inte varit i ungefär samma läge? Sundsvall gör ju bort sig fullständigt med det här!

  2. Karl

    Sven: Notera att det inte står några datum på punkten obestånd. Det är alltså en mer allmän bedömning som skall göras den här tiden på året med avseende på möjligheten för föreningen att genomföra kommande säsong.

    Björklöven är idag inte på obestånd. Punkt slut.

  3. Robert

    Sundsvall ska skämmas. Gnäller helt i egen sak och saknar all trovärdighet. De borde straffas för sin osmakliga smutskastning.

  4. Fredrik

    Helt riktigt agerat av Sundsvall. Löven har givetvis spelat på osportsliga grunder, bland annat sluppit sälja spelare etc. Malmö hade en liknande situation men tog tag i sin akuta ekonomiska kris, sålde halva laget under säsongen. Styrelsen måste vara helt inkompetent som låtit detta fortgå och förbundet borde givetvis flytta ner Löven till ettan. Finns moraliska aspekter som definitivt talar till sundsvalls fördel i högre instans. Detta borde också Löven begripa och ge upp sin plats utan strid.

  5. Karl

    Otroligt pinsamt av Sundsvall att publicera rena lögner på sin hemsida. Det kan vara läge för Sundsvallsfansen att ta avstånd från den sandlådenivån som deras ledning lagt sig på.

    Sundsvall har tidigare visat att de inte klarar av att läsa regler och paragrafer och nu visar de upp sin okunskap ännu en gång.

    Nu hoppar de på både tingsrätt, hovrätt, revisorer och konkursförvaltare. Om förbundet följer reglerna kommer Sundsvall att hoppa på även dem. Det kan vara dags för Sundsvalls ledning att inse att det är deras egna jurister som har bristande kompetens, inte resten av världen.

  6. Karl

    För övrigt så är Sundsvall inte ens part i målet och har ingen anledning att ens yttra sig.

    Sundsvall tog själva ut sin friplats i förskott trots att de var medvetna om att den endast gällde ifall Löven inte kunde överklaga sin ansökan.

    Sundsvall har därför haft gott om tid att planera för sin säsong i division 1. Det är ingen som tvingat dem till annat.

    Bara för att man har tagit ut en vinst i förskott innebär det inte att man kan bråka sig till en seger i efterhand.

  7. björn

    Det kommer bli en gransking av björklövens bokslut förra året, troligen har man fifflat med den och skulle ha gått minus även förra säsongen, Och då är det 2 år man varit på på obestånd vilket innebär automatisk nergradering.

    Så Björklöven ge upp tragiskt med sant. Otroligt oansvarsfulla människor som suttit i eran förening. Bara att beklaga!

  8. Karl

    Ha ha! När man trodde att Sundsvall hade nått botten kliver dom ner ett steg till och börja snyfta om tidigare redovisningar!

    Redovisningarna är helt offentlig och är välkomna för vem som helst att granska. Kanske borde Sundsvall gjort de innan de yttrat sig så hade de inte behövt skämma ut sig i hela hockeysverige?

    Löven redovisade ett negativt resultat ifjol som drog ner det egna kapitalet till ”bara” sex miljoner. Hur någon ens kan komma på tanken att dåvarande styrelsen skulle riskerat personliga strafförelägganden för att skriva upp siffrorna ända dit är enbart skrattretande.

  9. Figge

    Karl! Är det OK att fullständigt strunta i sin ekonomi, spela färdigt säsongen och därefter trots konkurs fortsätta i allsvenskan. Vad i h-e sänder detta för signaler? Malmö var konkurshotat föregående säsong och hanterade situationen professionellt. Sålde flertalet tongivande spelare för att just undvika konkurs. Vad har Löven gjort? Spelat på osportsliga grunder och amatörer till styrelse som med all tydlighet varit totalt inkompetenta på ekonomi. Någon j-a rim och reson får det väl ändå vara.

  10. Karl

    Figge, det är trist att folk som du är snabba på att ha åsikter men inte intresserad nog att läsa på om vad som hände. På årsmötet sa ordföranden att de så sent som ett par timmar innan konkursen fortfarande trodde att de skulle få in sin fordran. Det faktum att styrelsen ansökte om rekonstruktion och inte konkurs direkt talar för att styrelsen och tingsrätten fortfarande trodde att konkurs kunde undvikas. Med facit i hand är det självklart att styrelsen agerat naivt men som du vet är problemet åtgärdat nu. Det finns alltså inte längre några frågetecken kring en eventuell elitlicens.

  11. Lennart

    Löven har länge varit en belastning för skattebetalarna, nu leder Johan Björks så kallade räddningsaktion (som ju bara handlar om att rädda hans ekonomiska intressen i Hockeyfestivalen) till bråk och osämja med andra städer. Man får hoppas att de inblandade är stolta över sina insatser, hade det funnits något genuint intresse för Björklöven har Björk & co haft en möjlighet att agera någon gång under de senaste 2 decennierna.

    Men visst, se ni på ett fortsatt skattesubventionerat Löven med era 500 – 1 000 sorgebröder och hetsa i VK:s kommentatarer mot de 110 000 umebor som inte bryr sig mer.

  12. Johan

    Stackars Lennart då. Du bryr dig bevisligen så mycket om löven att du klickat dig till den här bloggen. Härligt att löven engagerar. Grönt är skönt 😉

  13. Per

    Sundsvallarna säger att Löven borde sålt spelare. Haha, sorry men är ni på riktigt? Löven skickade för all del iväg Jesse Schultz men jag kan lova att det inte fanns spekulanter på resten av spelarna. Löven vill idag bryta kontrakt med bl a Heino och Qvist. Vem skulle vilja köpt vem? Om ni inte är bekanta med hur hockeylag i Allsvenskan fungerar så kan jag meddela att Löven släppt de flesta spelarna om någon varit villig att ta över deras lön. Ingen spelare hade gått att sälja för att få loss pengar. Ingen. Så är realiteten i princip alla lag i Allsvenskan. Gnäll bättre. Snälla…

  14. @Lennart

    Jag antar att du och ingen annan av de 110 000 umeborna som inte bryr sig om Löven inte klagar när era barn inte har något hockeylag de kan spela med. Jag antar att ni inte heller gnäller när restauranger, hotell, butiker och annat näringsliv får det tufft när hockeyn helt dör i stan. Även om du ger blanka fan i hockeyn så kan jag lova att du på ett eller annat sätt skulle påverkas. Tänk efter innan du klagar vidare..

    Om du inte lyckas se det engagemang som finns runt klubben så måste du vara tokig. Umeå har helt frivilligt räddat Löven från konkurs. Hur kan du inte se det goda i det hela? 🙂

  15. Lennart

    Nej, jag kräver inte att mina barn ska bli ishockeyintresserade eller -spelare, de får skaffa sig vilka intressen de vill. Skulle de bli intresserade av att spela ishockey så finns det andra föreningar att gå till, vilket jag skulle stötta med glädje.

    Att tro på att ett allsvenskt hockeylag skulle ha en mätbar betydelse för hotell och restauranger i en universitetsstad med 110 000+ invånare är hysteriskt roligt, men jag har sett att ni försökt att övertyga er själva detta under de senaste månaderna.

    Var ärliga och säg som det är: ni vill att andra umebor ska betala för ert privata intresse.

  16. Karl

    Först gick Sundsvall ut med lögnen att Löven inte skulle kunna överklaga konkursansökan. Sen gick Sundsvall ut med lögnen att Björklöven inte uppfyllde kraven för elitlicens. Nu går Sundsvall ut med lögner om tidigare säsonger. När ska de ge sig?

    Sundsvall uttalar sig om moral och etik men tar gärna till smutskastning.

    Sundsvall klagar att besluten drar ut på tiden men säger samtidigt att de ska överklaga om det inte går deras väg.

    Sundsvalls uttalanden i frågan kan vara bland det mest pinsamma en klubbledning har uppvisat på den här nivån.

  17. Mike

    Kring påståendet att sälja av spelare! Kände att jag måste ge mig in i debatten. Men var det inte så att Löven sålde/gjorde sig av med spelare till just Sundsvall?! Hahaha. Ytterligare ett inlägg för att spä på debatten ytterligare.

  18. Löve

    Sålde sina spelare…. mmm mer att de tvingade iväg spelarna, byt klubb få lön eller stanna och få mycket lägre än vad era kontrakt säger (måste ju va kontraktsbrott). Många spelare flyttade till andra klubbar för att få ut sin lön, vad hade hänt om de stannat och vägrade bryta sina kontrakt, tänk på det ni.
    När spelarna sticker så samlas det ihop miljoner, som bara pumpas in i klubben, samt att skulder avskrivs..
    Löven sålde Jesse, vem skulle vilja köpa resten av våra dyra skadade spelare? Aki? (skadad hela säsongen) Quist? (skadad 2/3 av säsongen) wennerberg? (låntidsskadad). Vem skulle bort

  19. Ante

    Men herre…Du kallar dig själv journalist, då tycker jag åtminstone man kan kräva att det INTE förekommer rena faktafel i det du skriver! Björklöven var ALDRIG i konkurs eftersom den aldrig hann vinna laga kraft!! Alltså kan det inte falla under någon obeståndsparagraf heller!! Tänk dig för innan du skriver, media är en mäktig opinionsbildare och ska därför avkrävas det ansvar detta medför!

  20. janne

    Vore ju kanon med en försäsongsmatch mellan Löven och Sursvall. Känns som lite derbykaraktär över det hela men det är ju bara ett lag som har en klack värd namnet förstås.

  21. Loppan

    Björklöven valde att driva det så långt att
    man efter säsongen begärde sig själva i konkurs.
    Nu snart två månader efter att den sista matchen
    spelats sitter man fortfarande och försöker lappa
    ihop den gångna säsongen som man levt vida över
    sina tillgångar. Jag säger bara 9 miljoner ( 9 000 000 )i
    underskott.
    Det kan inte vara okej. Det är i allra högsta grad
    osportsliga medel att ställa upp med lag man inte
    har råd med samtidigt som de övriga lagen, medtävlarna,
    håller i slantarna.
    Beviljar förbundet Björklöven elitlicens så säger
    man samtidigt att det är helt okej för var och en
    att göra likadant i framtiden ( frågar Boström då ).
    Likhet inför lagen gäller ju.
    Den förening som ligger pyrt till mot slutet av
    säsongen kan då panikvärva spelare helt utanför
    sin lönebudget. Efter säsongen kan man ju alltid
    begära sig i konkurs, få skulderna avskrivna och
    på den femte veckan återuppstå från de döda. Och
    sedan köra vidare.
    Allt med motiveringen: släppte ni igenom
    Björklöven så måste ni även släppa igenom oss.
    Det blir lite ?släpp dopingen fri? över det hela.
    Om alla får dopa sig fritt är det
    ju fortfarande rättvist, Björklöven har fuskat sin plats och bör straffas det i enlighet med elitlicensens andemening.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.