Nu börjar resan

God morgon gott folk.

I dag är en speciell dag. Det är nämligen dagen när Björklöven för första gången i klubbens historia ska spela en match i landets tredje högsta serie.

Boden står för motståndet. Vad vet jag om dem? Typ att Fredrik Öberg en gång började sin karriär i den klubben. En snabb titt på Eliteprospects visar att Jens Enlund kan vara ett namn att akta sig för då han  var poängbäst i laget förra säsongen.

Men ärligt talat, det spelar ingen roll. Björklöven ska, och kommer också, att köra över Boden.

Precis som i många andra av lagets matcher denna säsong kommer man att vinna enkelt bara man kommer upp i hyfsad standard. Visst lär man kliva på ett par minor under säsongen, men dessa kommer inte komma i en hemmamatch mot ett lag som Boden, i alla fall inte i en premiär inför över 2000 (?) åskådare.

Det är efter jul det spännande börjar. Då blir det Allettan, tuffare motstånd för ett Löven som kommer gå stenhårt för seger för att undvika hamna i playoff 2 och sedan måsta spela två bortamatcher i playoff 3.

Sedan väntar kvalserien och där blir varje match livsviktig och inte i närheten av lika trivsamma som matcher man har spelat tidigare. Förra säsongen gjorde Niklas Zetterström 3-2 för Sundsvall i den sista perioden av den sista kvalseriematchen och man var på väg mot allsvenskt kontrakt. Sedan vände Tingsryd, vann matchen och spelar nu i allsvenskan. Året innan tog sig Örebro dit genom att Asplöven mirakelvann mot Tingsryd i sista omgången.

Så små marginaler är det. Även om ju Sundsvall ändå tog sig dit på annat sätt. Men tro inte att Björklöven kommer få en enkel och behaglig resa bara tack vare klubbens historia.

Jag har skrivit en läsvärd artikel i dagens tidning där jag varit i kontakt med en rad nuvarande och före detta division I-klubbar som har berättat om deras erfarenheter, vad som krävs för att lyckas och så vidare. Det är betydligt tuffare att ta sig upp från division I än jag vet att många Umeåbor och många Lövensupportrar tror.

Bara för att kort jämföra lite siffror hade Tingsryd förra året en spelarbudget på 3,5 miljoner, Björklövens ligger (inledningsvis) på 2 miljoner. Tingsryd omsatte runt 13,5 miljoner kronor, Löven har som målsättning att omsätta 9 miljoner samtidigt som man slåss med skulder i miljonbelopp. Karlskrona HK har sålt 2 100 årskort (sjukt!) och redan där fått in fyra miljoner bara i publikintäkter innan säsongen startat, Björklöven hade tidigare i veckan sålt runt 800.

Siffror säger inte allt, särskilt när det kommer till idrott, men det säger ändå en hel del.

Det jag dock tror att det till stor del kommer handla om, och det är det som är till Björklövens fördel, är en hel del hårt slit och – framför allt – hjärta. Det finns det gott om på Björklövens kansli just nu.

Jag vet att såväl Niclas Bornefjord som Peger Beijegård sliter dag ut och dag in för att få försäljningen att rulla. Där handlar det inte om 7 till 4-dagar måndag till fredag. Ulf Hjertstedt och Anders Wallerström sitter på kansliet, kalkylerar och räknar siffror varje dag helt gratis. Det finns massor av fler namn som på ett eller annat sätt också bidrar.

Jag vet att Jens Hellgren brinner för sin uppgift på samma sätt som Joakim Fagervall gjorde. Om inte ännu mer.

Det lag Hellgren snickrat ihop har inledningsvis visat fina takter vad gäller just hjärta.

Men hur säsongen än gestaltar sig är jag rätt säker på att vi kommer sitta där i mars och inför de sista omgångarna av kvalserien, för dit ska Löven ta sig, inte riktigt veta vilken fot man ska stå på. Kommer de lyckas? Har de tagit sig ända hit bara för att falla på målsnöret?

I dag börjar återtåget. En av de viktigaste säsongerna i klubbens historia står på glänt.

Vi ses på arenan.

Etiketter: , , , ,

4 kommentarer

  1. Heja Löven!

    Tack för läsningen, en av de mest intressanta och välskrivna inlägg jag läst!

    Nu taggar vi säsongen, ses i arenan!

  2. Jonas

    Björn, du har lite fakta fel i din blogg. Tingsryd och dom övriga lagen räknar med tränare i sin budget. Gör löven det så hamnar dom på ungefär samma som tex, Tingsryd. Det som skiljer är att löven lägger ÖVERLÄGSET mest på tränare.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.