Många saker

Det var riktigt roligt att vara i A-jaur och shoppa med Gabi igår. Hittade massor av saker jag behöver, bland annat ett torkställ. Hängde tvätten över stolar och dörrar innan, för tvätten torkar inte riktigt så bra ute nu. Dessutom tog vi ner tvättlinan från uteplatsen igår eftersom småfåglarna flyger dit och sätter sig mellan varven i fågelbordet, och då är det somliga som gör en sväng in i fönsterrutan också. Har ’räddat’ två styckna, en talgoxe och en talltita som blev lite snurriga. Lade dem på rätt köl på en handske där ute tills de kvicknade till och flög iväg. Nu har jag klippt ut en rovfågelsiluett och hängt i fönstret och det verkar fungera.

Fick svar på frågan om varför fiskarna dog också, var in på djuraffären i A-jaur igår också.
När fiskarna bajsar bildas ett ämne som är giftigt för fiskarna men som görs om till ett ofarligt ämne av mikroorganismerna som bor i filtret och inredningen i ett fungerande akvarium. När vi flyttade sköljde vi av allt, så då blev det som att starta upp ett helt nytt akvarium. När man gör det ska man låta vattnet stå utan fiskar ett par veckor så att det hinner bildas en bra miljö. Allt det visste jag ju sen förut, men jag trodde nog inte att alla mikroorganismer skulle dö, jag tänkte nog att det fanns kvar tillräckligt i filtret även fast jag sköljt det. Det kanske det gjorde, men isåfall skulle jag ha fraktat det i vatten och det gjorde jag ju inte.
Nåväl, ska köpa nya fiskar men inte förrän om några veckor när miljön verkligen stabiliserats i akvariet. Varför några fiskar ändå överlevt beror på att när det är tillräckligt få så förorenas ju vattnet inte lika mycket heller, så förhoppningsvis klarar sig de tre sista.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.