Helt rätt Jan Björklund vad gäller skolket!

 Skolk ska på alla sätt förebyggas och åtgärdas. Utbildningsminister Jan Björklunds förslag är mycket bra, allt för elevens bästa. 

Eftersom jag har arbetat som skolkurator innan jag blev heltidspolitiker kan jag inte annat än understryka vikten av att motarbeta skolk och följa upp de elever som skolkar. Skolk är första signalen på att något inte står rätt till. Vi vuxna måste ta vårt ansvar och agera men också reagera på skolket för våra barn och ungdomars bästa!

9 kommentarer

  1. Jörgen

    Att sätta upp skolk i betyget ger ingen effekt. Det som krävs är förebyggande åtgärder men det vill inte Folkpartiet veta av utan barn och ungdomar ska straffas särskilt de som idag redan har det svårt…

  2. Anders Lennartson

    Helt rätt Maria, för att visa att skolan har personliga förväntningar på eleverna är det viktigt att tidigt följa upp varje störning i elevernas studiesituation. För elevhälsan är det en viktig signal om att något är fel! Det man inte mäter, rapporterar och följer upp tar man inte på allvar. Skolk är därför ett kvalitetsmått som måste följas upp på ett för eleven konstruktivt sätt.

  3. Marcus

    Det här är bara ett sätt för att bestraffa elever som har det svårt. Istället för att sätta sig ner och prata med eleven och komma överens om en lösning som fungerar för eleven så bestraffar ni eleven. Det är ingen lösning, bara ett sätt att få eleven att känna sig mer utsatt än hjälpt. Jag tror nog att lärarna vet vilka elever som skolkar utan att det behövs sättas in i betyget.

    Då folk föds med olika förutsättningar så krävs det att folk får den hjälp de behöver och inte bestraffas för att de behöver hjälp.
    Tråkigt att alliansen gör det svårare för människor som har problem.

  4. marial lundqvist-brömster

    Till Marcus och Jörgen vill jag bara säga att så klart ska det också bedrivas förebyggande arbete, men jag har arbetat med ungdomar i många år och vet att börjar en elev skolka så är det inte ovanligt att det bara ökar. Självklart ska man prata med eleven och hemmet. Det görs tyvärr inte alltid idag. Många vuxna ”ser” inte skolket. Läs BRIS rapporter så kommer ni att ganska snart få klart för er att det barn och unga vill ha är vuxenstöd. Att stävja skolket är verkligen att bry sig men det ska naturligtvis kombineras med andra elevförebyggande insatser.

  5. Marcus

    Till Maria.

    Ta det här då från en person som skolkade genom nästan hela högstadiet, jag fick knappt någon hjälp från skolan, det enda de ville var att jag var på skolan. Den hjälp jag fick från BUP (Jag pratade med dem 1-2 gånger i veckan) var bra på det sätt att jag fick prata med dem (Något som inte verkar vara en möjlighet för många jag har pratar med), men dåligt på det sätt att de tyckte att jag var tillräckligt frisk för att gå till skolan, där jag hade blivit mobbad åtskilliga gånger, och på så sätt så kunde in skolan erbjuda hemskolning, trots att både jag och min mor föreslog det.

  6. Marcus

    Forts.

    Och med det vill jag säga, att som BRIS-rapporterna säger så vill barn och ungdomar ha STÖD, de vill inte bli beskyllda för att göra något som är fel, det tär bara mer på deras psyke (som om de inte redan visste om att det är fel att skolka). I min mening så ska det krävas från skolans sida att de verkligen utforskar ALLTING för att göra så att eleven kommer till skolan. Oftast handlar det faktiskt om något så enkelt som en person som faktiskt visar att han/hon bryr sig om eleven. I andra fall något mer extremt. Men att sätta in skolk i betygen kommer inte att hjälpa. Tro mig.

  7. Camilla

    Självklart så inser man väl att man inte bara ska registrera otillåten frånvaro ifrån skola, detta ska ju vidare leda till att skolan tvingas ta till åtgärder för att minska skolkandet. Vidare så blir detta även viktigare för skolan i sig att jobba för att hålla nere skolkandet eftersom det kommer att synligöras om skolor har stora problem med elever som skolkar.

  8. marial lundqvist-brömster

    Det är jätteviktigt att få stöd att prata med någon i skolan och därför känns dets bra att Jan Björklund nu meddelat att satsningar ska göras på elevhälsan. Tyvärr har det varit så att många kommuner sparat in på kuratorer och psykologer eftersom denna kompetens inte måste finnas enligt skollagen. Nu förs detta in i den nya skollagen. Jag säger bara ÄNTLIGEN!

  9. Lena Strömberg

    Det finns otaliga exempel på skolkade ungdomar som senare gjort riktigt bra ”karriärer”. I min blogg kan man läsa om bla Nittve.
    För min del tror jag att det är mer skolan och dess resurser det är fel på, inte den olycklige skolkaren.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.