Folkpartiet värnar barnen

 

 
 
 
Längtan efter barn är en stark drivkraft. Alla barn förtjänar en bra start i livet med en trygg uppväxt.
Det är självklart för oss i Folkpartiet att alla frågor som rör barn ska ta sin utgångspunkt i vad som är bäst för barnet. Ett ansvarsfullt föräldraskap bygger på förmågan att ge barnet kärlek, trygghet och omsorg. Detta gäller oavsett om man uppfostrar sina barn tillsammans i ett förhållande eller om man är ensamstående förälder. Vi är övertygade om att människors lämplighet som förälder inte avgörs av huruvida man lever i en parrelation eller inte.
Vi beslutade för en tid sedan i riksdagen om att ensamstående kvinnor ska få tillgång till assisterad befruktning . Därmed behöver inte dessa kvinnor längre åka till Finland, Danmark , Lettland eller andra länder för att få sin önskan om barn tillgodosedd.
De flesta människor har mottagit detta beslut positivt men det finns en del kritiska röster som säger att den riksdagsmajoritet som tog beslutet har glömt bort barnen. Men det är just det vi inte gjort. I Sverige tillåts ensamståendeadoption och då prövas den blivande föräldern så att barnet så långt möjligt kan garanteras en bra uppväxt. Sådan prövning görs naturligtvis inte för dem som åker utomlands för att genomgå assisterad befruktning. Deras barn har inte heller lagreglerad möjlighet att få veta sitt biologiska ursprung. Det har barn som tillkommit genom insemination i Sverige. Genom att vi nu beslutat att tillåta assisterad befruktning för ensamstående i Sverige så kan vi ge barnen mycket bättre förutsättningar för en bra uppväxt än den som varit och är i nuläget.
Vi vet att de barn till ensamstående kvinnor som kommit till genom assisterad befruktning har det mycket bra. Barnen är efterlängtade och deras mammor har också sett till att barnen vid sidan om sin mamma har ett mycket bra socialt nätverk. 
Folkpartiet anser att man inte kan göra en juridisk åtskillnad mellan familjer som består av en eller två föräldrar på det sätt som görs idag. Adoption är tillåtet för ensamstående och det finns heller inget som hindrar ensamstående från att skaffa barn på andra sätt än genom assisterad befruktning. Det är inkonsekvent att tillåta assisterad befruktning för par men inte för ensamstående .
Till sist är vi väl medvetna om att frågor om assisterad befruktning är komplicerade och rör i grunden djupliggande uppfattningar om familjer och barn. Det handlar om överväganden som kräver eftertanke och partierna i alliansen har kommit till olika slutsatser i denna fråga. Vi i Folkpartiet har stor respekt för detta.
 
 
Etiketter:

3 kommentarer

  1. Hans-Inge Smetana

    Hej Maria! Läste din blogg och kunde inte låte bli att kommentera 🙂

    Det är inte föräldrars lämplighet jag som kristdemokrat stolt kritiserar i det förslag som bl a FP driver. Utan det är barnens rätt till en pappa o mamma. FP är ivrare av att papporna ska vara hemma mer och därför ivrade om jämställdshetsbonusen. Jag delar den uppfattningen till fullo att papporna behövs i barnens uppväxt där det finns en sådan. Men varför då lagstifta bort honom? Det är ju det ni föreslår. Var ligger den konsekvensen?

    Det handlar inte om att de barn som kommer till med assisterad befruktning inte är älskad av sin förälder. Utan vi anser att barnen har rätt att vara älskad av ”båda” sina föräldrar. Att som 18 åring få reda på vem som är pappan är en föga hjälp under uppväxten att ha en pappa nära. Dessutom kan pappan enbart velat vara en spermadonator och alltså inte vill ha med barn att göra. Förklarar du det för en sökande tonåring som står bakom ”sin pappas” dörr och får det beskedet! Då blir nog dina argumet tunna att du stått på barnens sida.

    Det handlar om barnens rätt till föräldrar och inte föräldrars rätt till barn. Man kan inte säga att man fullt står på barnens sida om man som du gör hävdar föräldrars rätt till barn. Där är den stora skillnaden mellan partierna inom alliansen.

    Sen kan du inte säga att de flesta är för detta. Flera undersökningar visar att över 50% av valmanskåren starkt ifrågasätter förslaget och framför allt konsekvensen av förslaget.

  2. ung kvinna

    För mig är det inkonsekvent att påstå att man ser till barnens bästa när man lagstiftar bort en av föräldrarna oavsett av vilken anledning.

    Att som idag bara se till vuxnas önskningar, som i det här fallet när det gäller barn, menar jag är att strunta i barnet.

    Den största barnfattigdomen ser vi dessutom i Sverige bland de barn som har ensamma mödrar.

    Jag säger inte att de som är ensamstående är dåliga föräldrar – däremot är det mycket bättre för barnet med två föräldrar och att de får tillgång till både far och mor. Vilket till och med är vetenskapligt bevisat.

    Bryr man sig inte om vad som är bäst för barnet, då anser jag att man i ärlighetens namn INTE kan säga att man ser till barnens bästa UTAN ENBART till vuxnas drömmar och önskemål i första hand.

    Att folkpartiet, vars jämställdhetsminister i, jag tror det var DN, hävdar att förskolepersonal tar bättre hand om barnen än dess egna föräldrar vill lagstifta bort en förälder är kanske inte alls så konstigt när all kommer omkring.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.