Carl Larsson (fp)

Liberal student i Umeå

Äntligen avskaffas kårobligatoriet

Efter ett lite väl för långt uppehåll så tänkte jag ta och sätta igång med bloggandet igen. Tentaplugg, Moldavienresa, Stockholmsbesök, Parisbesök och Sommarlov har kommit lite ivägen de senaste månaderna.

Idag skriver jag ifrån familjens sommarstuga där jag spenderat de senaste veckorna, ligger strax utanför Alingsås i Västra Götaland vid sjön Anten. Ser just nu solen sakta sänka sig över skogen på andra sidan sjön. Mycket Vackert! Har precis installerat ett trådlöst nätverk i stugan kopplat till ett 3G-modem, så nu kan hela familjen surfa i fullgod hastighet samtidigt mitt ute i skogen hela sommaren.

Idag är första dagen på andra halvåret 2010 och som sig bör så träder ett par lagändringar i kraft. Ett par favoriter är: Avskaffande utav bilprovningens monopol, avskaffande av den allmänna värnplikten, en ny skollag, men framförallt avskaffande utav kårobligatoriet för landets studenter.

Fram till idag var det tvång för studenter att vara medlem i en studentkår, en oerhörd inskränkning i föreningsfriheten. Lika fel som om alla löntagare skulle vara tvingade att gå med i facket lika fel är det att det gällde för Sveriges studenter. Jag är helt övertygad om att studentkårerna precis som facken kan värva medlemmar på egna meriter.

Dessutom så tenderar föreningar som inte behöver oroa sig om sitt medlemsantal att ägna sig åt allt möjligt som inte alltid har med medlemmarnas intressen att göra. Nu måste Sveriges studentkårer att pröva hela sin verksamhet och utvärdera om detta ger medlemmarna valuta för avgiften. Något som jag ser som positivt.

Detta är inte någonting som rör mig personligen då jag tänker att fortsätta vara medlem i Umeå Studentkår. Bland annat för att jag är engagerad i kårpartiet Liberala Studenter, uppskattar studentpubarna på campus men också för att jag sätter ett högt värde på studentinflytande på Universitet.

Detta gäller dock inte alla, bland annat så läste jag en distanskurs på Högskolan i Halmstad läsåret 08/09. Jag besökte enbart Halmstad för att skriva tentor, men var lik väl skyldig att betala kåravgift för att få studera, något som kändes väldigt onödigt eftersom jag inte hade något med kåren i Halmstad att göra.

Äntligen har Kårobligatoriet avskaffats, Liberaler i Sverige firar naturligtvis detta. Bland annat så har även dessa bloggar kommenterat avskaffandet: Jesper Svensson, Rasmus Jonlund, Pär Gustafsson och Christian Tegnvalius.

Etiketter: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.