Cyrene Degerlund

Min egen musli

Jag har i många år gjort min egen musli, för då vet jag vilka ingredienser som finns i muslin och jag vet vad jag äter…Här kommer receptet. Lycka till ni som också vill göra egen musli……….

FAMILJEMUSLI

Musli är både lätt och roligt att göra. Variera grynerna med tex fiberhavregryn, sojaflingor, kornflingor, rågflingor, boveteflingor havregryn. Detsamma gäller nötter. Vill du göra en enklare variant så räcker det med hasselnötter, mandel och solrosfrön, men vill du ha en lyxigare variant så smakar det ljuvligare med valnötter, paranötter pch pumpafrön. Blanda gärna de olika flingorna också samt de olika nötterna. Gör också en dubbel sats så blir det mera och räcker längre.

200-300 g blandade nötter t ex mandel, hasselnötter
valnötter, paranötter, cashewnötter
6 dl dinkelflingor eller hälften rågflingor
6 dl havregryn
2 dl solroskärnor och/eller pumpafrön
2 dl kokosflingor (det går bra med riven kokos)
1 dl hela linfrön, 1 dl phyllisfrön
3 dl vatten
5 msk neutral olja (jag använder olivolja)
3 msk honung (vill man ha den sötare tillsätt mer honung) Jag använder ’akacia honung’
2 dl russin, 2 dl aprikoser, 1 dl fikon

Sätt ugnen på 225 grader. Hacka nötterna grovt och lägg i en stor bunke. Tillsätt dinkelflingor, havregryn, rågflingor, solroskärnor, kokosflingor/riven kokos, linfrön, phyllisfrön, nötterna och rör om.
Blanda vatten, olja och honung och häll i bunken. Rör om med händerna eller en stor sked. Bred ut blandningen på en långpanna och sätt i ugnen i 20 – 40 minuter.
Rör om i långpannan då och då för muslin bränns lätt, (varje 5 eller 10 minuter.
Under tiden skär man aprikoserna fikonen i små bitar och blandar med russinen.
Låt muslin kallna och blanda aprikoser, fikon, russin i den kalla muslin. Förvara i en burk med lock……..Jag låter burken stå öppen i 5-6timmar för att vara säker på att muslin är tillräckligt kall…

Lycka till och hoppas det smakar för den som känner sig manad att göra egen muslin.

En kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.