Cyrene Degerlund

’Var kritisk till Livsmedelsverkets kostråd”

Den 26/4 var införd en insändare i VK av Ulf Bohman, nutritionistchef på Livsmedelsverket, där han uppmanar till försiktighet med kolhydratsnål kost. Han skriver att det inte finns vetenskapligt underlag för hälsoeffekter av den kosten.
Vi kan i det sammanhanget komma ihåg att människans ursprungliga kost var till största delen animalisk, med sitt naturliga innehåll av fett. Så sent som på 1960-talet åt vi fet mjölk direkt från korna, fisk från sjön och kött och fläsk från slaktade djur. Överviktiga personer fanns knappt i byar och städer och i klassrummen fanns inga överviktiga elever. Sen kom makaroner, pizza, pasta, glass och läsk och McDonald’s och snabbmat. Det kom svenska kostråd på 1970-t alet som baserades på en amerikansk studie, som vid en nutida kritisk granskning ej håller måttet. Av 23 länder plockade man ut de sju som visade att det var riskabelt att äta fet och uteslöt de 16 som inte passade in i ställd hypotes.
Alltnog, nu har vi lurats in i en tro att undvika fett och det har gett en alarmerande utveckling av övervikt och därmed följande sjukdomar. Värst är det i USA där snart halva befolkningen är överviktiga. Sverige ligger kanske 10 år efter men visst är det vi alla kan se att folk blir fetare och fetare och mer och mer sjuka alarmerande
Nedanstående är citat från läkaren Annika Dahlkvist, som med sina föreläsningar om s.k LCHF-kost (lite kolhydrater, mycket fett)skapat en medvetenhet om kostens betydelse och övertygat om dess inverkan på vikt och hälsa.
"Den kost som Livsmedelsverket nu förordar, med idel konstgjorda produkter från livsmedelsindustrin, har ingen som helst långtidsstudie bakom sig. Det finns ingen jämförande studie som visar att (lätt)margarin är bättre än smör för hälsan, eller att fettsnålt är bättre än kolhydratsnålt. Smör har vi ätit i många tusen år utan att nästan någon fick hjärtinfarkt. Nu när vi äter margarin så dör människor i massor av hjärtinfarkt. Det borde väl ge anledning till jämförande studier på deras hälsoeffekter.
De tusentals vetenskapliga studier (72 på Livsmedelsverkets hemsida) som Ulf hänvisar till visar inte det han påstår.
Om man läser i läroböckerna så ser man att varje cell och varje funktion i kroppen bygger till stor del på mättat fett och kolesterol, och dessa har alltså en mycket viktig funktion i kroppen.
Vi har mailat till Ulf och frågat efter de 5-10 viktigaste studierna, men inte fått något svar. Livsmedelsverket kan inte fortsätta så här och bara diffust hänvisa till ’tusentals’ studier, utan att kunna peka på de viktigaste.
Det är Livsmedelsverket som bygger sina kostråd på tro och inte vetande. Deras kostråd gynnas dessutom av de ekonomiskt starka margarin-, matolje- och kolhydratfabrikanterna.
I bloggen www.kostdoktorn.se har läkaren Andreas Eenfeldt skrivit bra genomgångar som visar på det vetenskapliga underlaget för LCHF-kosten. (LCHF= LowCarbHighFat, lågkolhydrat-högfett)
I våra bloggar har vi också fått in tusentals rapporter om hälsovinster av att äta LCHF. LCHF-kosten sprider sig som en löpeld i Sverige, och det beror på att människor upptäcker att kosten FUNGERAR för hälsa och viktkontroll.’
Källa: Ture Degerlund

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.