Cyrene Degerlund

Mormor fick slita

Ofta får man höra att det var bättre förr och mycket kanske var det, men inteallt…. Jag har själv nått en aktvärd ålder och funderar ibland på hur min mormor hade det. Som barn tillbringade jag nästan alla mina somrar hos mina morföräldrar i en by i Norrbotten där det inte fanns väg till dom utan man rodde över sjön för att komma till huset ochen viss tid  vintertid kunde man inte ta sig dit överhuvudtaget…..Hon var en något mullig och glad gammal gumma så länge jag minns, men är nu död för länge sen, så även min morfar som alltid hade trix för mig och mina kusiner med en god bit humor också………Sommartid var huset fullt av alla släktingar som mormor  mestadeles passade upp.

Kan ej låta bli att jämföra mitt liv med hennes. Mycket har förändras till det bättre. För att få vatten skulle det bäras en bra bit från brunnen. Jag vrider bara på kranen. Likadant när jag tvättar, jag trycker på en knapp – mormor hade en stor gryta på gården som fylldes med vatten och sen eldades det under. Sen fick mormor köra tvätten i en korg på skottkärran ner till sjön för att skölja kläderna.

Att handla mat var heller ingen enkel sak, där fanns ingen affär på mils avsstånd, det kom en buss en gång i veckan, så man kunde handla om man hade pengar som var skralt….Jag tar bilen och åker till Ica eller konsum och lastar allt jag behöver i bilen och kör hem. som tur hade dom mjölk själva och kött  eftersom man hade kor, gris, höns och slaktades..Min morfar var skomakare och hade sitt skomakeri bakom lagårn, det var dom enda kontanter man hade om man inte kunde sälja lite skog som ofta inte var värdt så mycket då…Bröd bakade man på på sommaren och hösten i bagarstugan över öppen eld…Jag köper bröd i affären ibland, mest bakar jag mitt matbröd som jag bar slår på ugnen och sätter in i ugnen och efter en timme är det klart…..Min mormor hon bakade i dagar i bland i en hel vecka deftersom det skulle eldas och hålla lagom värme samt räcka hela vintern….

Detta är bar ett axplock av olikheterna mellan förr och nutid. Undrar vad min mormor skull tyckt om tiden vi lever i nu…. 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.