Nästan 20 % arbetslöshet i Spanien

Av , , Bli först att kommentera 2

Läst någonstans att Spanien var det enda landet i Europa som inte skulle ta sig ur recession under 2010. Ser nu på nyheterna att arbetslösheten i Spanien gått upp till 20 %. Undra hur arbetsgivarna kommer att utnyttja situationen. Ännu sämre löner och sämre avtal? Kan det bli värre frågar man sig. Fyra miljoner sökande och man ska ju vara tacksam och glad om man har jobb och göra i princip vad som helst för att ha det kvar, även om man knappt för någon lön för det man gör.

Intressant är att även utländska företag (bland annat svenska företag) snabbt lär sig ta seden dit de kommer och de  inser snabbt att företagen i Spanien betalar sina anställda väldigt dåligt. Så varför skulle de erbjuda något bättre? Det viktigaste är ju att företaget tjänar pengar…

 

Att simma som en groda

Av , , Bli först att kommentera 3

Tillhör ni också gänget som simmar som små grodor? Själv tillhör jag gruppen grodsimmare som simmar hellre än bra.

Är man ignorant om man inte vill lära sig att crawla om någon vill lära en? Klart man försöker för det kan ju vara bra att kunna, men det är ju så jobbigt. Det är ju så skönt att bara glida fram i sin egen lilla takt när man simmar bröstsim. Jag åker ju inte till simhallen för att träna utan för att jag tycker det är kul att plaska runt. Måste man alltid ”utnyttja tiden” och göra saker och ting på bästa sätt? Blir man lyckligare av det?

Jobbade på ett hotell på Mallorca, bland annat på Spa avdelningen. Roligt att se alla svenskar som kom in och skulle "motionssimma". Bassängen fylldes av långhalsade människor som precis som jag verkade tycka det var otäckt att sänka ner huvudet under vattenytan. Det var bara roligt som barn när man skulle dyka och leta ringa i alla regnbågens färger. Tio minuter verkade räcka för svenskarna.  Sen plötsligt kom det någon spanjor, som direkt satte igång att crawla. Fram och tillbaka, med huvudet under vattenytan så länge att man nästan trodde att han eller hon glömt bort att andas.Spanjorerna däremot simmade oftast runt en timme. I Spanien verkar alla kunna crawla, t.om min kompis sexåriga dotter… 

Konstig att man som svensk inte fick lära sig crawla när man var liten, eller så har man förträngt det för det var för jobbigt helt enkelt, eller så var man för lat, antigen eller… Minns ändå att jag som yngre tonåring åkte på någon simtävling i Umeå. Undra egentligen hur det gick till. Kanske för att ingen annan fanns tillgänglig. Det blev iallafall inga medaljer i den grenen…

 

 

Badmössans dilemma

Av , , 2 kommentarer 2

Att ha eller inte ha, det var frågan. Det känns lite töntigt att ta på sig den men den fyller ju faktiskt en funktion. Varför använder man egentligen inte badmössa i Sverige?

Innan jag åkte till Spanien hade jag inte ens tänkt tanken på att sätta på mig en badmössa. Förstod inte riktigt varför man frivilligt skulle välja att ta på sig dessa fula åtsittande huvudbonader. Men jag var ju inte så insatt heller och det finns ju även tygvarianter som inte är lika slimmade över hjässan, men som i princip fyller samma funktion, att samla upp lösa förvirrade hårstrån som inte längre vill sitta kvar på huvudet.

I Spanien är det väldigt populärt att simma och väntelistan till kommunala badhus är lång. I Málaga var det runt sex månaders väntetid innan man äntligen fick en plats, privata bassäger finns det däremot ganska gott om. När man sedan ska simma ska man slåss om saligheten. Man försöker komma undan andras armbågar och ben och simningen blir lite rycklig eftersom man inte kan hålla den önskade träningsrytmen. När man nu börjar tänka efter är det egentligen inte så konstig att det i Spanien på de flesta badhus och i de flesta bassänger är förbjudet att bada utan badmössa.  Inte så kul att  man i all trängsel sedan skulle få en liten luden hårboll i munnen när man simmar. Skulle tro att kloret gör väl sitt och det mesta försvinner väl innan man ens hinner märka av det, men det är tanken på håret som känns lite halft otrevlig.  Ska man tänka så torde en simbassäng inte vara bästa tillhållet för de som har bacillskräck med tanke på alla kroppsvätskor med härliga bakterier som där mixas till en sprudlande cocktail. Bäst att inte tänka i dessa banor och låta kloret göra sitt, annars törs man nog aldrig gå och bada igen.

 

Kalsong pizza

Av , , Bli först att kommentera 1

Finns det något godare än svenska pizzor? Kanske, men inte för en pizzaälskare… Tänker man då att pizzans hemland inte ligger så långt från Spanien borde pizzorna i Spanien också vara goda, iallafall i teorin…

Det här med att äta Stenålderskost kan vara ganska jobbigt ibland, åtminstone tills man har vant sig. Sen får man ju faktiskt unna sig något gott någon gång ibland. I Sverge brukade jag åka och köpa pizza när jag blev sugen på något extra, så ända sedan jag kom till Spanien för första gången har jag letat med ljus och lykta efter ett bra pizzahak, men utan resultat. Pizza Hut och Telepizza är ju rätt ok, men pizzorna där har tjockare bottnar än vanliga svenska pizzor. Dessutom gillar jag pizza med riktigt tunn botten och helst ska det var en inbakad calzone pizza (kalsong pizza på spanska).

Det tog ett tag innan jag förstod var felet låg. Problemet med pizzorna i Spanien är att de inte smakar någonting. Ingenting alls! Och nu överdriver jag inte! Har ingen förståelse alls för det där med att man ska använda mozarella på pizzan eller i salladen. Pizzeriorna i Spanien skryter om att de använder sig av ”äkta Mozarella”.  Men vem bryr sig egentligen? Fram med lite västerbottensost på pizzan så det blir lite smak! Att pizzerierna i Spanien använder sig av denna ost gör också att pizzorna i snitt ligger på runt 8 Euro/ st. Senaste gången jag åt pizza i Spanien var på Mallorca på Paseo Marítimo. Tre pizzor och tre läsk gick på nästan 500 kr. Konstigt att man i Spanien betalar så mycket för en pizza. Som att det vore något lite mer exklusivt när det är så pass billigt i Sverige. Säger inget om priset om pizzan varit god, men när den nu inte är det, vad gör man då?  Jag hade ju längtat så att äntligen få äta lite onyttigt…

Nu när jag är i Sverige ser jag att de flesta pizzeriorna inte drivs av italienare utan av invandrare från andra länder. Så svenska pizzor är egentligen inte svenska. Kanske är det därför pizzan är så god i Sverige. Men hur smakar egentligen den riktig italienska pizzan? Är den god? Får man smaka? Fast är det mozarellaost på den så tror jag faktiskt att jag avstår.

I väntan på pengar

Av , , 4 kommentarer 5

Vad ska man göra om man inte har fått in pengarna på kontot när räkningarna ska dras? Som svensk är man nog lite korrekt av sig och vill att alla räkningar ska betalas i tid…

Lönerna i Sverige betalas ut mellan den 15 och 27 för att man ska ha pengarna på kontot innan den sista. De flesta av oss har nog någon form av stående betalningar som dras från kontot varje månad. I teorin ska lönerna i Spanien betalas ut den sista varje månad om man inte har bestämt något annat datum med sin arbetsgivare. Men detta stämmer aldrig. Oftast görs utbetalningen runt den andra eller ibland t.om runt den femte månaden efter. Stående betalningar dras då lite senare,  utan att det gör något men man hinner ju bli lite nervös. Det känns inte kul att behöva gå och vänta på att få sina pengar och inte veta vilken dag man kommer att få lön, det varierar från månad till månad.  Naturligtvis för att arbetsgivarna ska behålla pengarna på kontot så länge som möjligt för att sedan få mer ränta på pengarna.

Ofta får man sin lön utbetalad i checkform. Detta innebär att man måste vänta ytterligare några dagar innan man kan gå till banken och lösa in checken och sedan några dagar till för att checken ska sättas in på kontot om det är från en annan bank än ens egen.

Något som kanske inte är så vanligt men som hände mig är att man inte får lön en månad… Jobbade för ett stort världskänt kosmestikaföretag och som säljare på flygplatsen i Málaga. Jag började i mars och skulle vara där hela säsongen, tills slutet av november. Så det var varken första eller sista lönen. Det  var istället lönen som jag skulle fått ut i slutet av juli. Eftersom det tar några dagar innan man får in pengarna på kontot och jag var van att de skulle komma in runt den tredje eller fjärde så väntade jag några dagar till innan jag ringde och frågade vad som hade hänt. De hade helt enkelt glömt att betala ut min lön. Men det var inte så farligt om de hade betalat ut den sedan. Nä, det gick inte. Det var ju augusti månad och alla som kunde göra lönerna hade gått på semester…Känns inte som att det skulle hända i Sverige…Jag fick vänta en månad extra för att få ut min lön. Fick alltså ingen lön i juli och dubbel lön i augusti. Eftersom jag trivdes bra på jobbet och gärna ville fortsätta kunde jag inte heller hålla på att bråka om saken. Det är ju verkligen arbetsgivarnas marknad i Spanien…Fick gå till banken och skaffa mig ett kreditkort för att kunna betala mina räkningar. Men jag skulle ju ha krävt någon slags skadestånd, eller åtminstone att de betalade räntan på mitt kreditkort. För månaden efter fick jag in precis samma summa som för två jobbade månader…

Un café con leche, por favor

Av , , 4 kommentarer 4

 I Sverige dricks det kaffe för kung och fosterland. I tid och otid. Morgon, lunch och middag. Även på fikarasten och vid rökpausen. Och även på kvällstid. Själv föredrar jag te men jag minns hur förvånad jag blev när de på vissa ställen i Spanien inte serverade kaffe på kvällstid. Man hade tydligen rengjort maskinen och då serverades inget mer kaffe förrän dagen efter.

I Spanien är det inte så vanligt att man har en kaffebryggare hemma. Man föredrar att dricka sitt kaffe i barer och restauranger. Det är ju faktiskt stor skillnad på smaken och spanjorerna jag känner dricker inte så mycket kaffe som de flesta svenskar. Men de som hade en bryggare hemma gjorde kaffe en gång per dag, på morgonen. Sedan fick kaffet stå och man värmde bara upp det när man ville ha. Inte som i Sverige alltså. Här anses ju kaffet vara gammalt en halv timme efterdet runnit igenom filtret…

De flesta av oss vet ju att kaffe med mjölk heter café con leche på spanska. Inte så svårt att komma ihåg. På Mallorca var det samma som en cappuccino, enda skillnaden var att mjölken var lite mer skummad på cappuccinon. I Málaga finns det många sorter av café con leche. Orsaken till detta är en man som heter José Pardo, ägaren av ett av Málagas mest välkända caféer, Café Central. För över sextio år sedan kom han på ett sätt att dela upp de olika sorters café con leche för att göra det lättare för servitörerna att servera kunderna precis den café con leche som de ville ha. Först ut på skalan har vi Nube, med väldigt lite kaffe och mycket mjölk. Nästa steg är Sombra, dvs lite mer kaffe än i Nube men lite mindre än i Corto. Corto är nästan hälften kaffe och hälften mjölk, men inte riktigt eftersom det då skulle bli en Mitad, som är hälften kaffe, hälften mjölk. Sen kommer Semilargo, Largo och Sólo. Enligt denna skala finns det alltså sex sorters café con leche. Så lätt det var när det bara var Café con leche och man inte behövde lida av av beslutsångest för att beställa en kopp kaffe… Men nu får ju kunden precis så mycket (eller lite) kaffe som den önskar och kyparna förstår vad kunden menar. Alla nöjda och glada.

I Spanien värmer man mjölken innan den hälls i kaffet, i Sverige serveras mjölken kall t.om på caféer. Ska man ha mycket mjölk blir ju kaffet kallt. Lite konstigt när man tänker efter…

Svart kaffe, café sólo serveras i väldigt små koppar på grund av att det skulle vara just det, en liten stark kopp kaffe. Så de få gånger jag har beställt café sólo har det blivit den dubbla varianten. Annars kan man ju börja dagen med Carajillo, svart kaffe med en skvätt Brandy . Är man inte särskilt förtjust i kaffe kan man beställa in en No me lo pongas, som betyder att man bara vill ha varm mjölk, utan kaffe.

 

 

 

 

Middag halv fyra…

Av , , 2 kommentarer 2

Middag klockan halv fyra…Ja, känner några som faktiskt äter middag den tiden. Efter åtta månader i Sverige har jag fortfarande inte vant mig vid att äta middag så tidigt. Eller att man ska äta lunch vid halv elva eller ens klockan tolv. Ibland känns det som att det ska ätas bara för att. Man hinner inte ens bli hungrig.Jobbar man har man ju inget val då är det ju vissa tider man har att ta ut sin lunch på… Sen äter man något för att man inte ska bli hungrig längre fram på dagen…

I Spanien åt vi alltid lunch mellan två och tre och middag vid halv elva, ibland t.om vid halv tolv…Lite sent även för att vara Spanien, men så är det när man inte får tiden att räcka till. Dagarna går så snabbt och det finns så mycket att göra. Förstår inte alla som blir uttråkade för att de har för lite att göra. Det finns ju så himla mycket att fylla upp tiden med om man bara vill. En personlig åsikt så klart.

Kan tyckas lite konstigt att äta så sent., att man inte skulle kunna sova. Men normalt äter man något mer lättsmält den tiden på dygnet. Och man är faktiskt mer hungrig på riktig mat eftersom man inte har ätit middag. Då undviker man att äta det där extra fikat som man inte skulle äta men som ändå slank ner efter åtskilliga försöka att stå emot frestelsen.

I Spanien tjatades det alltid om postre, efterrätt. Oftast var det en yoghurt eller en frukt. Så nu har jag vant mig med detta sätta att äta så måltiden känns inte hel om jag inte fått äta en frukt efter. Då försvinner sötsuget efter maten.

Självklart äter man mellanmål också. Spanjorerna gillar sitt eftermiddagskaffe. Ibland med någon sötsak men oftast bara kaffe i sina många stilar. Är det varmt kan det istället bli en batido, milkshake eller någon annan kall dryck. Själv föredrar jag en apelsin eller ett äpple. Eller en stor kopp té. Är inte särskilt förtjust i kaffe.

E-handel

Av , , Bli först att kommentera 0

Tänk så mycket enklare mitt liv blev sedan jag upptäckte Ebay och jag började shoppa på nätet. Första gången var ungefär för fem år sedan. Ville kolla om jag hittade några snygga kläder som inte alla andra gick runt i. Hade hört talas om Ebay, så jag gick in och kollade lite. Hittade en snygg turkos t-shirt i Tyskland med snyggt tryck. Sen blev det en klänning, sen blev det mer och mer saker. Numera köper jag nästan allt jag behöver den vägen. Det är ju så himla bekvämt att få sakerna hemskickade, helst nu när man bor på landet. Dessutom är ju allt billigare än i de flesta affärerna eftersom man köper direkt från säljaren. 

Har även provat sälja saker som man inte längre använder. Man blir förvånad att vissa saker som man inte använder själv faktiskt har ett värde för andra. Och de mest konstiga sakerna säljs. Det är nog som de säger att var sak har sin köpare… Det konstigaste jag har sålt var halvtomma parfymflaskor…till ett ganska högt pris också. Men det är ju så med auktioner, det är köparna som bestämmer priset. Ibland blir det högt och ibland väldigt lågt.

Det kan kännas lite besvärligt i början innan man kommit igång med Paypal eller Payson, om man inte vill använda sig av kreditkort. Men när man väl kommer in i shoppingen är det så mycket smidigare än att handla i affärer. Dessutom är ju sortimentet oändligt mycket större. Världen blir så liten. Köper schampo från England och plånböcker från China. Viktigt är bara att kolla fraktkostnader innan man lägger ett bindande bud.

Något som jag tycker är konstigt är dock att  Ebay funkar i alla länder, utom i Sverige. I Sverige har vi Tradera…Som tillhör Ebay, men som inte är samma sak. Man kan inte ens använda samma användarkonto som man har på Ebay… Eftersom Tradera inte tillhör nätverket Ebay är utbudet på Tradera betydligt mindre och chansen att sälja det man vill sälja minskar den också. Dessutom använder man sig i Sverige inte av det internationellt kända betalningssystemet Paypal utan här har man hittat på en liknande variant och kallat det Payson…Fungerar i Sverige men inte utanför Sveriges gränser eftersom det inte är ett lika känt betalningsystem som Paypal…Gillar Tradera men Ebay är betydligt roligare.