Mina digitala reflektioner

En digital reflektion

Kristoffer Öhrn inspirerade mig, vad gör jag för miljön?

Av , , Bli först att kommentera 0

Jag vill dela med mig av mina tankar om klimatförändringarna och vad den lilla människan faktiskt kan göra för att göra en positiv skillnad. Jag är en rätt vanlig man och jag har kommit att inse att även om problemet med klimatförändringarna kan verka överväldigande i media så är våra individuella handlingar faktiskt mycket viktiga. Denna insikten förstärktes efter att ha läst en artikel av någon som kallar sig Kristoffer Öhrn. Hittade inte mycket info om denna person då jag hittade en hemsida tillhörande Kristoffer Öhrn, som troligtvis är samma person bakom det jag läste.

Vad gör jag själv för miljön?

För mig handlar det om medvetenhet och att göra små förändringar i min vardag. Jag har börjat välja lokalt producerad mat när det är möjligt, inte bara för att det stödjer lokala bönder utan också för att minska koldioxidutsläppen från transporter. Jag har bytt ut en del köttmåltider mot mer vegetabiliska alternativ, inte bara för min hälsa utan också för att jag tror att det kan bidra till att minska trycket på miljön.

Att minska mitt plastanvändning har också varit en viktig del av min resa, kanske inte alltid för att jag tänkt på miljön. Jag har blivit mer medveten om att undvika engångsartiklar och istället satsa på återanvändbara alternativ. Jag har också börjat återvinna mer konsekvent och lägger lite extra tid på att sortera mitt avfall för att säkerställa att det hamnar på rätt plats. Inte minst sagt för att vi nu faktiskt börjat lära oss att det ska vara så.

Vad gäller energi har jag gjort en del förändringar där med, de dyrare elräkningarna är en stor del i det. Jag har installerat energisnåla lampor och apparater för att minska min elförbrukning. Dessutom har jag börjat välja kollektivtrafik och cykel allt oftare istället för att använda bilen när avståndet till dit jag ska är rimligt. Medvetet eller inte så sparar det pengar och minskar min klimatpåverkan.

Sprida medvetandet och påverka andra

Jag tror också på kraften av att sprida medvetenhet. Ibland har pratat med mina vänner och familj om klimatförändringarna och de små steg vi kan ta för att göra skillnad. Det har varit fantastiskt att se hur dessa samtal till viss del påverkat vissa andra att också göra små ändringar i sina liv.

Så även om jag inte kan förändra hela världen ensam, så tror jag att mina små val och handlingar tillsammans med andra människors små val kan skapa en större påverkan. Det handlar om att vara medveten, engagerad och öppen för förändring. Jag är fast besluten att fortsätta på min resa mot att göra mitt bästa för att rädda klimatet.

Vad gör du?

Är crossfit något för gubbar?

Av , , Bli först att kommentera 0

Flera av mina syskonbarn, som är hälften så gamla som jag, har börjat med denna träningsmetod som går under namnet crossfitt. Jag har även en kollega som blivit besatt. Nu går jag i mina funderingar att anmäla mig till en introduktionskurs på några veckor, men jag tvekar. Denna tvekan är efter att ha kollat på några filmer på Yputube och läst en del om villa krav som ställls på kroppen. Visserligen säger man att crossfitt passar alla och att man skalar, det vill säga anpassar, övningarna till utövarens förmåga.

Nu har jag i alla fall börjat smygträna. Ja du löste rätt. Jag tränar för att börja en introduktionskurs där man lär sig träna. Det sägs att jag har en vinnarskalle och trots att jag är +50 så vill jag inte vara sämst även om de andra deltagarna är +20 år yngre.

Igår testade jag burpees. Det var inget jag gjort tidigare, inget vi hade på ”gympan” när jag var ung. Vi hade något som kallades cirkelträning och femkamp ett par gånger om året, men ii övrigt spelade vi innebandy eller någon annan bollsport. Jag svär sällan, men fy fan för denna övning. Jag hade som mål att göra 100 stycken 15 minuter, men det blev 37 stycken på 15 minuter. De första tio var ett helsicke rent ut. Att göra en enda kräver fysiske egenskaper jag saknar. Det finns de som till och med skapar en hemsida som bara handlar om Burpees. men den hjälpte mig föga.  Inser inte att jag är för gammal så kommande veckan ska jag göra upphopp och armhävningar så mycket jag orkar.

Burpees är den ultimata övningen sägs det, man tränar ben, axlar, bröst, armar och bål. Synd att den är så sjukt jobbig bara. Den som uppfinner en träningsform som ger form utan värk och ovilja att kliva upp ur sängen dagen efter borde vara den som fick Nobelpriset alla dagar i veckan.

Hur många kllarar du på tio minuter? Jag ska göra 100, men vet inte när.

Black Friday, en guldgruva för digitala marknadsförare

Av , , Bli först att kommentera 0

Black Friday, Black Week, Cyber Monday och Cyber Week möter mig vart jag än i de sociala medierna går. Även mediesajterna och tryckta tidningar är fulla av annonser.

Nu är det dags för, framförallt de digitala, marknadsförarnas julafton.

Alla som driver en webbutik måste ta ställning till om de vill vara med och bidra till denna knaskampanj.

Har de råd att avstå?

Har de råd att sänka priserna tillräckligt mycket för att sälja?

Har de råd att satsa så mycket på marknadsföring så att de når ut genom bruset?

Är dessa kampanjdagar lönsamma på sikt?

Den frågeställningen är intressant.

Om det drivs tillräckligt mycket av tillräckligt många, vilket förmodligen redan är ett faktum, så kommer köpbeteendet ändras.

Kunderna kommer avvakta med de planerade köpen tills de tror att de kan göra samma köp till reapriser.

Ok, det finns de butiker som har som strategi att medvetet ha höga priser innan kampanjerna startar för att kunna erbjuda större procentrabatt.

Det är lite fult.

Exempelvis Expressen har kommit fram till att var fjärde reavara har fått en prishöjning innan Black Friday.

Sedan finns det de som faktiskt sänker priserna.

Många butiker har 40% marginal.

Om de sänker priserna med 20% så har de minskat vinsten med 50%.

Samtidigt har de gasat på med sin annonsering i de sociala kanalerna och kanske Google Ads och Google Shopping, samtidigt som konkurrensen i dessa kanaler är större än någonsin.

Rent krasst så måste de dessutom betala mer för varje kund.

Är det ens lönsamt?

Vissa går mot strömmen

Vissa jag pratat med, även läst om, vägrar att shoppa under dessa kampanjdagar.

Jag läste om Daniel Johannisson, som jobbar med försäljning av digital marknadsföring på företaget Oxit (som du hittar här), som menade att det blir mycket mer lönsamt att ta marknadsandelar genom att sprida marknadsföringen under hela året.

Då ökar försäljningen även när marginalerna är större.

Han talade varmt om sökmotoroptimering och varumärkesbyggande som sker successivt.

Skillnaden blir att resultatet blir långsiktigt, en motsats till annonskampanjer på Facebook och via Google som bara ger resultat så länge man pumpar in pengar.

Även många ehandlare är skeptiska.

En av dessa är Tony Larsson, före detta ägare av Lensia och som numera driver gravyrbutiken.se.

Han står fast vid att inte medverka, utan menar att det inte gynnar hans kunder.

Istället  väljer de att jobba med mer långsiktiga insatser och att hålla bra priser och bra service året om.

Nej, jag kommer inte handla loss under dessa dagar om jag inte dyker på något riktigt fynd.

Men då ska det vara något jag verkligen behöver och som jag funderat på att köpa länge.

 

 

Älgjakt som helgjakt

Av , , Bli först att kommentera 1

Älg (Alces alces) på Ornö

Tack och lov är det fortfarande tillåtet att jaga älg på helgerna när det inte handlar om storstadsområdena. Helgjakten är det stora helgnöjet som är avsevärt mer tillfredsställande än att springa i shoppingcentrum och diverse julmarknader som ska hållas överallt så här års. Så länge inte kvoten är uppfylld blir det samling för åtminstone en del av oss i jaktlaget. Att skjuta älgen är inte det viktigaste, även om det så klart är drivkraften som får mig och många andra att trotsa vädrets makter och bege sig ut i skog och mark tidiga helgmorgnar. Nu när vintern håller på att bita sig fast behövs bättre kläder (oftast) jämfört med den tidigare jakten, även om det kan vara så lagom kallt även då. För egen del har det varit en del problem med material, som nu senast då mitt bästa kikarsikte konstaterades att vara färdig för kikarsiktesskroten. Tack vare snabba leveranser från min leverantör PN Jakt så blev aldrig helgjakten lidande. Tack för det! Deras kikarsikten här förtjänar all uppmärksamhet i världen. Skäll på mig om du inte skulle bli nöjd.

 

När chocken lagt sig

Av , , Bli först att kommentera 0

Sommaren slut? Det är inte ens mitten av augusti och det blåser redan kalla vindar. Hade jag haft ett jobb att gå till idag så hade det varit en perfekt jobbardag. I alla fall om jag hade jobbat inomhus. För utomhus är det mindre trevligt just nu. Kallt, blåsigt och regnigt. Tur att det finns Internet och då menar jag mer än Facebook. Ett Facebook som jag tröttnat på för länge sedan. Som vanligt letar jag efter möjligheter att starta en webbshop. Tiden går och det blir ingen webbshop den närmaste tiden heller. De flesta nischer och branscher har väldigt hög konkurrens även om jag personligen tror att det alltid finns lite marknadsandelar att ta i alla branscher. Läste om Lasse utanför Falköping som helt otippat driver en sexbutik online där han säljer vuxenleksaker. Ska han skämmas över det? Jag skulle nog inte känna mig helt bra till mods för det skulle nog lätt bli prat bland de mindre bekanta grannarna. Däremot skulle jag kunna tänka mig något mindre komplicerat så som verktyg eller vettiga prylar som behövs i vardagen.

De branscher som verkar mest lovande är heminredning och djurgrejer. Inge branscher jag direkt är välbekant med. Jag tror jag har de räta egenskaperna för att driva en onlinebutik, intresset har funnits i flera år nu för tekniken och marknadsföringen. Har du tips så är jag idel öra. Kanske kan vi bli partners.

Hösten har kommit

Av , , Bli först att kommentera 0

Hösten är som en påminnelse om att tiden går med ett tydligt budskap om att sommaren är slut. Det är inte bara en dörröppning mellan sommar och vinter, den har helt egna värden som är värda att lyfta fram. Jag är säkert inte ensam om att tycka att hösten är mindre stressig än exempelvis vår och sommar. Det är dessutom kanske den allra vackraste årstiden bara vi är beredda på att bege oss ut och möta den. Det finns också en symbolik med hösten, man skulle kunna jämföra hösten med en medelålders människa. Nu är det inte helt stresslöst att vara medelålders. Jag känner till dem, ja vuxna män, som beställt hem fertilitetstest via Internet bara för att checka av funktionaliteten. Det handlar alltså inte ett dugg om att det finns tankar på att skaffa barn. Med internet behöver man inte konfronteras med en människa och riskera att skämmas, det är bara att beställa via någon av alla sidor som säljer dessa fertilitetstest, snabbt, billigt och enkelt. Ett fertilitetstest för män på Testlagret kostar bara 299 kr. Nu fick detta helt oplanerat alldeles för mycket utrymme här. Det är verkligen ett ilandsproblem som dessutom är ett allvarligt problem för vissa. Ännu viktigare är möjligheten att beställa prostatatest, men det gäller att ha tagit del av Socialstyrelsens information innan beställning sker.

Ok, ingen tvekan om att hösten är mer än bara blåst och gula löv. Idag är det alltså höstdagsjämning och det tycker jag vi firar med att försöka vara mer nöjda med det vi har än missnöjda med det vi inte har. Livet är här och nu.

Umeåpolitiker i blåsväder

Av , , Bli först att kommentera 1

Nu verkar Umeåpolitikern Lennart Holmlund ha fått lite hett om öronen. En Öviksföretagare har fått nog av att det gått så långt att en Socialdemokratisk lokalpolitiker bidrar till ryktesspridningen om tiggarna i Sverige. Han kritiserar Lennart Holmlund hårt på sin blogg och detta uppmärksammas redan på flera ställen, som är på Wiredoo.se. Man tycker att ett kommunalråd ska vara försiktig med uttalanden som han påstås ha kommit med. Hur detta kommer att påverka förtroendet för Lennart Holmlund får framtiden utvisa.

Konsulternas konsult

Av , , Bli först att kommentera 0

Mitt intresse för sökmotoroptimering har lett mig till denna blogg om SEO med jämna mellanrum. Det är mixen mellan fakta, spekulationer och debatt som fångat mitt intresse. Det gör mig nyfiken. Igår blev jag varse om ett verkligen intressant inlägg. Ett av de största konsultföretagen i norden hade missat sin egen sökmotoroptimering. det är mänskligt att göra fel, men om man näst intill har som mission att lära andra göra rätt, att motivera andra att försöka göra rätt, så blir det mycket mer fel om man själv är nonchalant nog att missa städningen framför sin egen dörr. Här kan du läsa hela inlägget. Det är delningsvärt och lärorikt. Vissa kan sökmotoroptimering bättre än andra och det är inte de som själva kallar sig experter.

Siklöjefisket pågår ännu i söder

Av , , Bli först att kommentera 2

Såg just på denna sidan om löjrom att fisket av siklöja och beredning av löjrom ännu pågår i och vid Vänern. Lätt att glömma att svensk löjrom finns även söderut, även om den då inte får kallas för Kalixrom. Det får långt ifrån all rom från bottenviken kallas heller. Det är ett namnskyddat begrepp och det finns bestämmelser som reglerar detta noga. Fisket i Vänern pågår till i mitten av december och det har tydligen börjat lite trögt men verkar ge bättre fångster nu.

Ogooglebar blir osvenskt efter påtryckningar från Google!

Av , , Bli först att kommentera 0

Idag har språkrådet tydligen tagit bort ordet ogooglebar så att det inte länre är ett svenskt nyord. Om detta har diskussioner förts på sociala medier som Twitter, Facebook och Google plus. De största tidningarna har skrivit om nyheten och jag tycker mig se att deet bildats två tyckarläger. Ett läger som tycker att Google nu agerat klumpigt och fel och det andra lägret som försvarar Google. Så brukar det ju vara när sånt här händer.

På Twitter såg jag åtminstone en vinnare. Det är Håkan Persson, en person som mest är känd för att jobba med och blogga om sökmotoroptimering. I samband med att ogooglebar blev ett svenskt nyord registrerade han domänen www.ogooglebar.se och idag hade han tidigt lagt till nyheten om språkrådets agerande efter påtryckningar från Google. Sidan har idag haft flera tusen besökare och man kan verkligen prata om att lyckas med timing i detta fallet. Tyvärr verkar han inte ha satsat på någon annonsering, men ibland är inkomsterna sett till pengar inte det viktigaste. Mindre bra timat var det av Google som i alla fall tillfälligt har ett varumärke som fått sig en törn.