Ekergårds fisk och grönt

Växter och fisk i sommras

Varje år kan man tänka efter vad som man gjort för första gången under året. Som exempel, år 2019 var det två saker jag företog mig för första gången. Dels provade jag att avfyra en älgstudsare (på en skjutbana och under korrekt uppsikt). Dels läste jag egenskriven poesi för en publik. En av de sakerna är stereotypisk mer manligt än det andra.

Nu hade det varit lite väl att i december skiva ner en personlig årskrönika och tro det hade haft allmänintresse. Istället skriver jag nu vad för nytt har jag gjort denna sommar relaterat till fisk och växter. Jag har tre exempel på det, här i punktform:

1. För att försöka provocera min papegojblomma till att blomma beställde jag Terra Aquaticas trippelnäring som de påstår används av NASA. Den näringen kan nämligen anpassas till olika faser i plantans tillväxt och jag ville ha en näring med lite kväve och mycket fosfor för att få blomman att blomma. Okej, jag använde inte bara näringen på papegojblomman, utan även på tomater och bönor. Om jag inte hade odlat just tomater hade jag säkert aldrig köpt näringen. Jag hoppades att den skulle leda till större tomatskörd. Men det var faktiskt min önskan att få papegojblomman att blomma som påminde mig om att växter kan må bra av olika koncentrationer näring i olika stadier av sin utveckling. Tyvärr fungerade inte det, jag menar det blev inga pappegojablommor, däremot kanske näringen fungerade som tänkt på tomaterna. Vem vet?

2. Som tidigare nämnt har jag odlat hjortron hydroponiskt. De har ännu inte blommat och något djur har ätit på bladen. Förhoppningsvis går det bättre nästa sommar. Kanske, kanske kan jag då nästa år genomföra min ursprungliga ide med ett jordgubbstorn med hjortron istället för jordgubbar.

3. Vad som också nämnts på denna blogg är att jag har ett akvarium med snäckskalslekare. Det är första gången jag haft ett akvarium. Det har varit lite upp och ner. Något som illustreras bäst av att under samma veckoslut som jag först såg yngel i akvariet hoppade en av de vuxna fiskarna ut och dog. Yngel och död – det mest dramatiska veckoslutet du kan tänka dig.

Något som jag, förutom ett hjortrontorn, funderar på till nästa år är att fiska karp. Ni förstår när jag var barn spelade vi Nintendo och Drakar och demoner. Men det hände sig faktiskt en sommar att vi fiskade i Sofiehemnsdammen, vid pappersbruket som då fortfarande var igång. Eventuell fångst gav vi till kompisens katt, för dammen var vid ett pappersbruk. Pappersbruket är ju borta, lika så halva dammen, men tydligen finns det karp i Sofiehemnsdammen, plus att mina syskonbarn har fått en katt. Jag kan prova att fiska karp nästa sommar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.