Ekergårds fisk och grönt

Lillebror Musk och naturvetenskap på gymnasiernivå

Jag gillar att återkoppla till vad jag skrivit tidigare. Förra veckan nämnde jag Elon Musk, och för två år skrev jag ett inlägg till en annan blogg om lillebror Musk och hans företag Square Root. Brodens namn är Kimbal Musk och företaget satsar på hydrotropisk odling inomhus. Det är inget nytt, inte i samma nivå som att äga ett företag vars produkt är raketfärder till rymden. Kanske däremot på samma nivå som raketfabriker är att han nu investerar i grödor som växer utan ljus.

Vertikal odling

Vertikal odling, Agtira Härnösand. skribentens foto.

Fördelarna med inomhusodling innefattar att du kan styra alla parametrar som ljus, näring, bevattning och på det sättet maximera tillväxt. Tekniken sparar också utrymme och åkermark, speciellt om odlingen sker vertikalt, i hyllor. Akilleshälen för denna form av odling har alltid varit elräkningen för de LED-lampor (eller HPS-lampor) som ger ljus åt växter. Här kan vi fråga oss om Norrland fortfarande har så pass låga elpriser att det skulle hjälpa lönsamheten? Men vad Square Root vill göra är då att använda gensaxen CRISPR-Cas9 till att ta fram hetrotrofa växter. Växter som inte använder CO₂ från luften som kolkälla. Här får jag väl skriva kort om skillnaden mellan autotrofa och hetrotrofa organismer. Autotrofa organismer, som växter, producera sin egen mat, medan heterotrofa organismer måste konsumera organiska föreningar från andra organismer för att få energi och kol. Växter använder solljus för energi.

Eller mera konkret, dessa hetrotrofa grödor växer i mörker, men behöver tillföras energirika molekyler som de metaboliserar för att växa. Galet? Kanske, växters bästa egenskaper är att de inte behöver äta, utan tillverkar sina egna makromolekyler. Denna filma vill ta bort den egenskapen. Fast galet sa de säkerligen om Space-X också … Kanske kommer världen att lära sig namnet Kimbal, precis som vi lärde oss namnet Elon. Egentligen tror jag inte det, men vad jag tror spelar mindre roll i sammanhanget och vem vet om Kimbal ens vill bli lika känd.

Hydroponisk system

Bild: www.freepik.com. Hydroponiskt system, planen Square Root har är här alltså att ta bort lamporna.

Det var ordet ”heterotrof”, nu ”CRISPR-Cas9”. När Jennifer Doudna och Emmanuelle Charpentier satt i Berkeley respektive Umeå och över Skype och email utvecklade tekniken som skulle bli CRISPR-Cas9, frågade de sig någon gång: ”Men vad kommer närstående till manen som grundade Space X att göra med CRISPR-Cas9? Och varför ’Space X’ har han någon fascination för bokstaven ’X’?” Och mitt stående skämt är fortfarande, att jag, så ofta, har nämnt att jag var Life science student i Umeå, samtidigt som Emmanuelle Charpentier var anställd här, att jag funderar på att skaffa en tatuering av henne.

Edit: Jag borde ha skrivit att Musk den yngre inte är ensam om att vara involverad i Square root, CEO är Tobias Peggs.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.