Ellinor Petersen (KD)

För frihet i mitt land

”Avtalsenliga löner”

Det fall som VK har uppmärksammat i Robertsfors om släktingar som jobbat på en restaurang, men inte fått ”avtalsenliga löner”, och därför ska utvisas tillbaka till Sri Lanka, har gnagt ett tag.

Jag tror att lagen som utvisar dem är felformulerad. Varför ska Migrationsverket lägga sig i hur mycket de kan ta ut i lön?

Vi har ett väldigt snävt samhälle. Man måste tjäna lika mycket, allihopa, verkar det som. Alla måste ha över en viss inkomst för att så att säga kunna försörja sig. Men vem har bestämt det? Varför ska någon annan bestämma vad varje person tycker att de kan använda sin tid till att göra? Om en person till exempel är ung, har lite arbetserfarenhet, och inte kan få ett ”välbetalt” arbete, är det väl bättre att de skaffar sig ett litet jobb som ger liten inkomst, och därigenom får lite arbetserfarenhet, än att de går och dräller på Arbetsförmedlingen i väntan på ett högre betalt jobb.

Marknaden klarar sig bättre utan klåfingriga lagstiftare som ska bestämma hur mycket du får sälja ditt arbete för. Det blir en viss del av arbetsmarknaden som inte genomförs, eftersom ingen får anlita någon att göra arbeten som genererar liten inkomst. Om jag är arbetsgivare, och vill anlita någon att göra ett arbete som bara skapar en liten guldkant, men inte genererar särskilt mycket i ökade intäkter, har jag kanske inte råd att ge en hög lön. Men det är ändå värt en liten lön, och det vore bättre att tillåta vilka löner som helst. Tja, och så alla dessa direktörer och politiker med högre löner än de ens kan göra av med, rimligt sett. Det vore bättre om de inte tog ut så höga löner. Men lagstifta emot det, det känns inte rätt för mig. Om vi vill se en skillnad i hur folk behandlar varandra, måste vi hellre ge en frihet att kunna ta ut och ge lön, istället för att några klåfingriga politiker ska bestämma hur mycket ett arbete får kosta.

Och vad är det för fel med att tjäna lite? Man kan minska på konsumtionen, man kan faktiskt överleva på mindre än en del tror. Man kan hjälpa varandra i familjen också. Jag tycker att Migrationsverket borde kunna fundera en vända till på varför man måste skicka hem Phushpa och hennes dotter. Vi som bor i glesbygden behöver väl snarare fler personer som vill jobba och göra rätt för sig, inte färre.

Etiketter: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.