Ellinor Petersen (KD)

För frihet i mitt land

Stockholms läns landsting har helt missförstått kvinnorna

Jag läste på Vårdförbundets hemsida att de kvinnor som tagit med sig egen barnmorska till landstinget kliniker inte längre skulle kunna låta sin medföljande barnmorska bistå vid förlossningen.

Jag var fram till förra året ordförande för Föreningen Föda hemma, och har själv fött två barn hemma också. Jag vet, för jag har träffat en del av kvinnorna och har haft kontakt med barnmorskor som stöttar oss som inte tycker om landstingets rutiner att, som de säger,

  • ”All vård ska utföras av anställd personal som är schemalagd och avlönad av förlossningskliniken.”

Det finns anledningar till att kvinnor inte känner sig trygga med den rutinen. Just när en kvinna ska föda sitt barn vill hon omge sig med människor som ger henne den tryggheten som gör att hon kan slappna av, låta oxytocinet flöda, – det hormon som också kallas lugn- och ro-hormonet, det som gör att livmodern drar ihop sig och släpper ut barnet – eftersom hon annars kan få blockeringar av det adrenalin som kommer när någon hon inte känner kommer in i rummet.

Det hade varit önskvärt att de som beslutar om förlossningsvård hade satt sig in i problematiken med sina egna rutiner istället för att sätta tvärstopp för allt som gör att kvinnor kan föda på sina egna villkor

Jag kan också se problemet med att kvinnorna tvingas betala dubbelt, dels via skattsedeln, och dels till den privata barnmorskan. Varför erbjuds inte alla kvinnor att ha kontakt med två barnmorskor som kommer vara dem som assisterar när hon föder? Varför har vi delat upp vården av gravida i mödravård som sker på en mottagning, och förlossningen, som sker på sjukhusen? Varför har vi inte kontinuitet i vården? Det är en av de saker som skulle leda till större trygghet för kvinnorna, mindre stress, och säkert mindre interventioner, eftersom det inte blir lika mycket adrenalin som hämmar förlossningens naturliga förlopp.

Men att kvinnorna har betalat för sin egna barnmorska privat ser inte jag som en anledning till att stoppa verksamheten. Bättre vore väl att landstinget tog till sig av kvinnornas önskan om egen barnmorska, och samarbetade med dessa så kallade frilansande barnmorskor?

Eller måste de starta sin egen klinik? Säkert är det många som skulle föda hellre på en lågteknologisk klinik om möjligheten fanns. Men det borde inte vara nödvändigt att sätta upp fler hinder i vägen för mer valfrihet och mer flexibilitet i hur vården utformas. Visst finns det ibland problem med att se alla patienter som kunder, men å andra sidan är faktiskt en förlossning inte nödvändigtvis ett medicinskt event, det är en livshändelse där hon borde kunna bestämma vem som får vara i samma rum.

Vad ska det till för att landstingets beslutsfattare ska se att kvinnorna måste få säga till om vem som är med och assisterar vid hennes barns födelse? Det borde inte heller vara så att man måste betala dubbelt för detta.

Etiketter: , ,

En kommentar

  1. Linnea

    Men framför allt, valfriheten, att bestämma själv platsen man vill föda på, vem man vill omge sig när stunden är inne! Håller med dej Ellinor SLL har missförstått oss kvinnor och män som stöder oss och är högst delaktiga ;=)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.