Ellinor Petersen (KD)

För frihet i mitt land

Föräldrar är viktigare än kompisar

Jag läste i VK om barnen som inte längre får gå på fritis, eftersom deras föräldrar var föräldralediga.

Värt att ta upp i sammanhanget är att de fortfarande tillbringar åtskilliga timmar i skolan, och därför får chans att träffa sina kompisar och leka åtminstone under rasterna. Säkert finns det några kompisar som inte heller går på fritis som de kan träffa i sina hem. Kanske till och med kan något fritisbarn komma hem till dem ibland och leka.

För ett barns hälsosamma mognadsutveckling är det viktigt med hierarkier. Vi är inte skapta att vara på lika plan när vi är barn. Vi ser upp till vår första och sekundära vårdgivare som spädbarn, och detta växer inte bort särskilt snabbt, om någonsin. Istället lär vi oss hur vi kan leda och följa, men innan vi är vuxna har vi inte mognaden att leda. När vi har en grupp barn som har ett större eller mindre vakuum av vuxet ledarskap, kommer de att inordna sig i hierarkier, och några hamnar i topp, som de oftast inte är mogna att hantera, och några hamnar på botten, och de far illa när de omogna ledarna trampar på dem.

När våra barn istället knyter an till sina kompisar får vi en så kallad jämnårigorientering, vilket innebär att de försöker vara lika sina kompisar istället. De försöker inte längre göra som vi säger, utan blir svårfostrade. När det inträffar behöver vi vinnlägga oss om att knyta an till dem igen, så att vi kan återta ledarrollen för dem. Det måste göras varsamt, för relationer kan vara bräckliga i det läget.

När barn hellre vill vara med kompisar än med sina föräldrar, kan det innebära att de börjar knyta an till kompisar mer än till sina föräldrar. Vi bör ta det som en varningssignal och göra vad vi kan för att samla in dem, som Gordon Neufeld säger (”collect” Läs gärna mer om detta i ”Våga ta plats i dina barns liv” av Gordon Neufeld och Gabor Maté).

Det är inte heller konstigt att kommunen bestämmer att de inte ska subventionera barnpassning (s k skolbarnomsorg eller i dagligt tal fritis) åt barn som inte behöver detta eftersom deras föräldrar är tillgängliga att se efter dem. Helt rätt, Umeå kommun.

Etiketter: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.