Ellinor Petersen (KD)

För frihet i mitt land

Ta det varsamt när musikskolan omorganiseras

Jag pratade häromdagen med Duncan Kemp, som är musiklärare i Storumans musikskola. Deras musikskola drivs främst genom ABF, ett studieförbund, alltså inte genom kommunen som huvudman. Detta inleddes efter att musikskolan hade lagts ner och de startade från noll efter något eller några år, för nu femton år sedan. Det tog flera år innan de hade stabiliserat läget, och ganska många elever gick miste om minst ett års undervisning, och många slutade också spela.

Nu har tydligen Nordmalings BU-nämnd funderat på att lägga ner musikskolan i kommunal regi, för att istället låta Studiefrämjandet erbjuda musikundervisning. Detta hörde jag igår senast, och fick veta att de dock inte skulle kunna erbjuda fiol som instrument.

Studiefrämjandet har alltså inte tänkt anlita dem som redan undervisar barnen, utan de kommer i så fall köra ett eget koncept. Så mycket om detta har jag inte fått veta, men jag befarar att det kommer vara katastrofalt om kommunen bestämmer att tvärt sluta med musikskolan för att låta studieförbundet fortsätta. Om en omorganisering ska göras, krävs en inkörsperiod, och de behöver samverka mer, för att barnen ska kunna få en bra utbildning i musik. Och de bör fundera på om det inte är bättre att försöka bibehålla så mycket som möjligt av nuvarande struktur istället för att plötsligt ta in en ny aktör.

Något som är mycket positivt i Storuman är deras hundratals konserter de har anordnat för att få in fler intäkter. De ordnar också workshops och annat under sommaren, vilket kommunala musikskolan i Nordmaling inte gör. Det kanske går att uppmuntra!

Vad Nordmaling verkligen skulle behöva se över är sina interndebiteringar. Hur är det möjligt, att fyra rum ska kosta 25 000 kr per månad i hyra (=300 000 kr på ett år)? Även under sommaren. Alltså, på en budget på 1,5 miljoner går 20% i hyra. Och BU-nämnden har pratat om att halvera budgeten, men inte genom att minska deras interndebitering, utan på personal (då skulle alltså istället 40% gå i hyra). Hur tänker folk på samhällsbyggnadskontoret egentligen?

Och jag undrar fortfarande, hur kommer det sig, att vi inte utnyttjar rummen på Kyrkovallen som det var meningen att musikskolan skulle ha? De trängs i ett väldigt litet rum. Jag vet att storleken på rummet gör jätteskillnad. Står jag i ett litet rum och spelar måste jag ha en sordin på för att inte få hörselskador, men står jag i ett stort rum försvinner ljudvågorna ut i rummet och studsar inte runt lika mycket.

Nej, nog kan det vara positivt att byta huvudman till någon i civila samhället, men se till att det görs på ett bra sätt, som inte slår sönder allt som redan byggts upp. Ta det varsamt, Nordmalings kommun!

Etiketter: , , ,

2 kommentarer

  1. Bengt

    Dom där små rummen, är det dom där som är typ 4×4 m?
    Jag trodde det var någe sorts kontor/förråd för musikskolan,
    när jag varit på besök där.
    Nordmalingsborna förstår nog inte riktigt vad musikskolan betyder för kommunen.
    Det är tragiskt.

    • ellinorpetersen (inläggsförfattare)

      Jag tror de är ungefär den storleken, ja. Jag tror att det vore mycket bättre att uppmuntra musikskolan än att försöka förinta den, minst sagt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.