Ellinor Petersen (KD)

För frihet i mitt land

Den självklara lösningen på SVT:s finansiering

Alltså, jag tycker så bra om VK:s Ingvar Näslunds vinkling av den här frågan. Han talar om en sund konkurrens. SVT kan jobba på som de vill utan att bekymra sig om vad folk vill ha, eftersom folk är tvingade att betala för deras tjänster, medan samma människor kan välja om de vill köpa en tidning eller prenumerera på betal-tv.

Istället för att politiker ska s. k. ”säkra” finansieringen till SVT, borde de uppmana dem att sluta uppvakta riksdag och regering om sina problem, så att de kan vara självständiga och oberoende, och granska utan att oroa sig om sin finansiering från politikerna som de granskar. Den självklara lösningen är givetvis att släppa dem fria, att låta dem skapa en inloggning till deras tv-innehåll så att folk som vill ha tillgång till deras material får betala för att kunna få åtkomst. Precis som VK själva erbjuder ett endags-abonnemang borde SVT kunna erbjuda något liknande för en symbolisk summa (VK: 19 kr för en dag).

Det är så enkelt, till och med vackert. Lita på att om folk tycker det är viktigt med public service kommer de betala för den. Men tvinga inte folk som har dator och möjlighet att titta på den att betala för något de aldrig bett om.

Etiketter: ,

3 kommentarer

  1. anna lind

    Jag tycker det beror på om man ser public service som en medial infrastruktur, informationskanal och folkbildare – eller en underhållningstjänst. För mig är det mycket tveksamt vilken samhällsnytta som finns i typ hockey-sm, melodikrysset och på spåret, medan andra program som politiska debattprogram, barnprogram och UR-serien kan spela en viktig roll för demokrati och progression. Om det är HD-upplösning i sändningarna kanske inte är lika viktigt som att det finns ett broadcastsystem över huvud taget som snabbt kan föra ut information över hela landet. Ska man finansiera detta med glättiga program förpackat bakom en betalinlogg eller skattefinansiera det och helt enkelt se över programutbudet och sin egen uppgift utifrån ett skatteperspektiv?

    • ellinorpetersen (inläggsförfattare)

      Hej Anna!

      Jag vill inte lägga mig i vad SVT gör. Däremot vill jag kunna bestämma själv om jag vill vara med och betala för deras tjänster, precis som jag bestämmer själv om jag vill prenumerera på en tidning, som gör liknande jobb faktiskt, men på andra villkor. Det är egentligen ganska orättvist, att de ska konkurrera om samma jobb, men jobba på ett helt annat sätt för att få ekonomin att gå ihop.

      Vänliga hälsningar,
      Ellinor

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.