Ellinor Petersen (KD)

För frihet i mitt land

Surströmming och valprogram!

Anders Sellström och Ellinor Petersen

Efter att vi fått njuta av surströmming i tunnbröd fick vi också lyssna på Anders Sellström som berättade om olika frågor vi kommer driva i valet.

Några höjdpunkter:

1. Vi är stolta över att ha infört avdragsrätt för gåvor till ideella organisationer. Givandet har ökat mycket sedan dess, och vi är inte nöjda med nivån, utan vill dubblera den till rätt att dra av för 12000 kr per år. Vi är övertygade om att människor kommer att ge till sådant som de brinner för, och det behövs inte en politisk överbyggnad för allt som är behjärtansvärt. Vi vill också utöka avdragsrätten att även gälla företag. Det är jag glad att driva!

2. Familjepolitiken förstås. Vi har prövat vårdnadsbidraget som en lösning för att underlätta för familjer att ha barnen hemma längre. Nu har vi ett ännu bättre förslag, nämligen att utöka möjligheten att använda barnomsorgspengen för vård av enbart egna barn i hemmet. På det viset kommer alla barn att få del av den skattesubvention som alla barn i dag får enbart om de befinner sig i kommunal barnomsorg. Detta kommer förstås att leda till att fler familjer kan ha större flexibilitet under småbarnsåren om de vill vara hemma och ta hand om sina egna barn längre. Det kommer också att leda till minskade kostnader för kommuner som inte behöver lika många platser på förskolorna, och naturligtvis en bättre arbetsmiljö för barn och vuxna på förskolan, särskilt som vi också satsar på att minska barngrupperna till max 12 i småbarnsgrupperna. Barnomsorgspengen som vi förespråkar är i storleksordningen 6000-7000 kr per månad, att jämföra med vårdnadsbidraget på 3000 kr per månad, eller subventionen till förskolan som är ca 14000 kr per månad.

3. Göran Hägglund har varit socialminister i åtta år nu, och han har märkt hur problematiskt det är med landstingen som huvudmän för sjukhusen. Därför vill han göra en omorganisering så att vissa saker, som väldigt specialiserad vård, kommer ske på färre ställen, och att kommunerna kommer få ta över primärvården. Jag tror att det kommer gynna sjukvården så att den blir mer effektiv i sin finansiering och förhoppningsvis blir det mindre slöseri med skattepengar (till exempel att alla landsting köper dyra apparater som används några enstaka gånger per år – det kommer ju inte behövas om inte alla landsting är skyldiga att erbjuda all slags vård). Sådant gillar jag verkligen.

4.Vi tror också på människors förmåga att själva avgöra om de är för skröpliga för att bo kvar hemma, och går till val på att kommunerna ska vara skyldiga att erbjuda plats på ett särskilt boende för alla över 85 år som önskar det. Vi tar bort kravet på behovsprövning. I Nordmaling vill vi införa en värdighetsgaranti i äldreomsorgen, så att alla som är beroende av oss vet vad de kan förvänta sig av oss som kommun, och vem de ska vända sig till om något inte funkar som de hoppades eller som det borde.

Under frågestunden togs Lagen om Valfrihet upp – hur blir det med den? Ja, det var ju alliansen som införde den, men de rödgröna vill ta bort den. Jag är väldigt glad över att vi har möjlighet att vända oss till en annan vårdcentral när väntetiderna är oacceptabla, till exempel.