Finanskillens ekonomiska åsikter

Finanskillen

Smash and grab ekonomi i Coronas spår

Av , , Bli först att kommentera 3

Det råder inget tvivel om att världen befinner sig i en närmaste unik situation just nu. Ingen tycks med säkerhet veta hur man bäst bemöter Covid-19 pandemin, ”facit” får vi förmodligen först om ett antal år när historieskrivarna fäller sin dom.

Det som erbjuds i detta nu är två olika tveeggade svärd, isolera folket och offra ekonomin eller håll igång samhället och riskera att offra folket.  Oavsett vilket ”svärd” samhället väljer, kommer Corona att få långtgående följder och konsekvenser för Sverige som land.

Just därför är det extra viktigt, även om tillfället inte kunde vara mer illa valt (mitt under en pågående kris), att även försöka göra något åt den Smash and grab ekonomi som allt för många företag tycks ägna sig åt.

Köp inte ut grisen ur säcken

Flera år av påstådd högkonjunktur följs av en månad av Coronadrabbad ekonomi och genast löper varselvågen som en löpeld genom Sverige.

De senaste årens återkommande rapporter om gigantiska bankvinster och rekord utdelningar till aktieägare har på mycket kort tid byts ut mot rapporter om varsel och bönande om statlig hjälp från branscher och företagsledare.

Frågan som måste ställas innan staten går in och hjälper till att rädda krisande verksamheter, är vilket samhällsansvar ett företag kan och bör förväntas ta för att vara berättigad till att få hjälp i svåra tider?

Allt för många företag försöker i goda tider att aktivt minimera skattetrycket bland annat genom avancerade gråzonsstrukturer och skatteplanering, effektivisera verksamheterna genom att slimma organisationerna samtidigt som man delar ut fantasibonusar och utdelningar till ägare och företagsledare.  Verksamheter kan läggas ner från en dag till en annan och flyttas till andra sidan jorden för att förbättra vinstmarginalen.

Kan den brist på resiliens vi nu ser bland företag i Coronavirusets spår, i någon mån, handla om att somliga bolag själva inte ser långsiktigt på sina verksamheter? Riskerar pengarna som staten och därmed det svenska folket pumpar in i krisstöd att delas ut till aktieägare och giriga företagsledare?

Om svaret är ja på någon av dessa frågor, borde man fundera både en och två gånger till innan man räddar grisen från slakten.

Kommer social ekonomi kunna utmana penningtvättande banker?

Av , , 1 kommentar 10

Kungliga Vetenskapsakademien tilldelade igår William D. Nordhaus och Paul M. Romer Nobels ekonomipris. Dessa båda amerikanska professorer prisas för att man valt att baka ihop ekonomi och klimat och lyckats knåda fram ett recept för hur vi bäst möter det klimathot som hänger över männskligheten. Svaret är kanske något förvånande tillväxt och innovation.

Hur som helst, utan att fastna i detaljerna kring slutsatserna, kan man konstatera att priset inte enbart utgör en personlig seger för dessa båda herrar utan också en vinst för alla de som verkar och tror på en mer socialt hållbar och ekologisk ekonomi.

är det verkligen rimligt att tro att finansbranschen skulle kunna förändras på riktigt?

Nästan i samma veva går det att läsa om hur Danske Bank i Estland misstänkts ha tvättat svarta pengar av mångmiljardbelopp från mindre nogräknade aktörer i Ryssland och Azerbajdzjan. Och som om detta inte skulle vara nog, valde både Dagens Industri och Veckans affärer idag att skriva om penningtvättaffärer hos Nordea hösten 2011. Förtroendet för storbankerna är av allt att döma inte på topp.

Lägg till ekvationen en vikande konjuktur och eventuellt en ny finanskris, med krisande banker som behöver ”ekonomsikt stöd” för att hålla huvdet ovanför vattenytan.
Hur kommer kunderna reagera om de ånyo tvingas rädda spekulativa banker från kollaps? När är det nog då?

Samtidigt – är det verkligen rimligt att tro att finansbranschen skulle kunna förändras på riktigt?

Visst kan det i en tid då de flesta av oss är belånade upp över öronen te sig orimligt med ett samhälle med alternativ till banken, men det finns ändå en del tecken som tyder på att något kan vara i görningen. En artikel om alternativa finansieringslösningar (Källa saknas – tillfälligt publicerad på Samuelssons Rapport men sedan flyttad) konstaterar att den finansiella marknaden just nu genomgår en digital revolution, som kanske redan inom en snar framtiden kan få betydande konsekvenser för bankbranschens monopol på lån.

Den som ser bankernas monopolställning som ett hot och förespråkar en social ekonomi, gör nog klokt i att liksom William D. Nordhaus och Paul M. Romer gör när det gäller klimathotet, sätt sitt hopp till ny modern teknik och innovationer. Det är nämligen på nätet och med hjälp av smarta tekniska plattformar som de finansiella alternativen till banken hittas.

Filmtips Social Ekonomi:

Social Economy: An Alternative – A Documentary by Sofia Papachristou

Publicera egna artiklar på nätet

Av , , Bli först att kommentera 0

Är du intresserad av ekonomi och har en eller flera opublicerade artiklar som du är intresserad av att få publicerad så att andra kan läsa dem? Expertpengar.se är en helt nystartad artikelkatalog där vem som helst får publicera sina texter. Vissa regler måste man följa, först och främst måste man naturligtvis skriva texten själv och innehållet måste vara till nytta för de potentiella läsarna samt bestå av minst 300 ord.

Ännu så länge är antalet artiklar mycket begränsat, men en bred spännvidd inom flera olika ämnesområden så som försäkring, lån, sparande och företagande. Funderar själv på att skriva någon text i veckan, kanske blir det något om företagande eftersom det ligger mig varmt om hjärtat.

Saker att tänka på när man skriver artiklar

Många tycker det är roligt att skriva, men inte alla vågar ta steget att offentligt publicera deras artiklar, vilket är tråkigt tycker jag. Här kommer några tips om vad du bör tänka på när du skall skriva en artikeltext.

Viktigast är att du väljer ett ämne som intresserar dig. Kanske är det OS i Sotji, kanske är det varslen hos Volvo, kanske är det aktiehandel, exakt vad som intresserar dig, kan endast du själv veta.

När du väl hittat ett ämne som intresserar dig, bör du försöka avgränsa ämnet så att du fokuserar på något av särskilt värde. Skapa gärna en huvudrubrik där du preciserar vad det är du vill att din artikel skall handla om.

Forumlera sedan en rad underrubriker som passar till din huvudrubrik. På detta vis får du en bra mall att hålla dig till när du väl börjar skriva. Var inte rädd för att ändra och optimera dessa rubriker när du väl börjat skriva och kom ihåg, det skall vara kul att skriva!

Det behövs fler bostäder men vad händer om man börjar bygga?

Av , , Bli först att kommentera 2

Att det är många som behöver någonstans att bo, blir alltid väldigt tydligt just innan högskolans terminsstart. I storstäderna och i de populäraste studieorterna skall man ha otrolig tur eller också behöver man känna rätt människor för att man skall kunna få ett förstahandskontrakt på en bostad även att hitta ett andrahandskontrakt är svårt.

Skälet till att det ser ut på detta vis är helt enkelt att det saknas lediga boendealternativ. Vilket i första hand beror på den ökade urbaniseringen. Många lämnar landsbygden för att studera och arbeta i svenska städer och återvänder inte senare utan välje att stanna kvar i staden.

För att möta den ständigt ökande efterfrågan, skulle en omfattande nybyggnationen av främst hyresrätter behövas. Men någon sådan sker knappast.

Man kan fråga sig varför? Jag tänker inte fördjupa mig ytterligare i detta tycker detta var ett intressant debattinlägg som berör den frågan.

Sverige sök inte OS 2022

Av , , Bli först att kommentera 1

Visst är det kul med sport och OS tillsammans med VM i fotboll är de största eventen man kan hålla, men är det verkligen värt pengarna? Personligen tycker jag inte de, låt oss åter åka snålskjuts på våra rikare grannar. Norrmännen kan med enkelhet betala de Olympiska spelen med sina oljepengar! 🙂

 

Att betala mer än man behöver är bra dumt!

Av , , Bli först att kommentera 0

Prisjämförelse på nätet

Visst det är inte alltid lätt att veta vad som är det billigaste valet, men det finns egentligen inget som ursäktar att man betalar mer än vad man behöver. Att jämför för att hitta bästa alternativet behöver inte vara speciellt tidskrävande. Idag är det otroligt lätt att få hjälp med jämförelse av lån, el-avtal, elektronik och alla andra saker där det kan skilja tusenlappar i längden.

Akta dig för vinklade jämförelsesidor som presenterar bolagen utifrån marknadsföringssyfte.  Innan du väljer att teckna ett avtal bör du även kontrollera att de uppgifter som angivits på jämförelsesajten stämmer överens med företaget ifråga. Sidor som Prisjakt.nu uppdaterar sina sidor dagligen vilket naturligtvis minimerar riskerna för felaktiga priser.

Finanskillen rekommenderar jämförelsesidor

Prisjakt – jämför elektronik och en mängd andra produkter

Prisjämförelser.se – jämför avtal, abonnemang, resor och lån

Lånerådgivare – recensioner av olika lånehandläggare

Elpriskollen – billigare el baserat på postnummer

Bokfynd – hitta billiga böcker

Aktiedepåer – välj lägsta Courtageavgiften

Bigbank sviker sina kunder

Av , , 1 kommentar 1

Har länge funderat på att börja spara med ett så kallat högräntekonto. Det innebär att man sätter in ett större kapitalbelopp på en bank och låser det in ett antal år och kan på så vis få en avsevärt högre sparränta. Åtminstone är det så det skall fungera i TEORIN, men i PRAKTIKEN kan bankerna göra lite som de vill.

http://4.bp.blogspot.com/_L6TYhaoHvI0/TSzn3BUVb2I/AAAAAAAABdk/5ol0_lL-EFQ/s320/big%2Bbanks.jpg

BIGBANK körde under Juni en kampanj där man basunerade ut att man kunde erbjuda ett sparkonto med marknadens bästa ränta, men nu väljer man att modifiera om reglerna för detta konto. Istället för en sparränta på upp till 4,35% väljer man nu att istället erbjuda blygsamma 2,80% som bästa tänkbara ränta.

Mina planer på att upprätta ett sådant konto har lagts på hyllan, det lönar sig helt enkelt inte att spara pengarna.på detta vis. Att sitta med kapital uppbundet är FINE så länge man får något för det, men när man inte får tillräckligt betalt kan det lika gärna vara.

Kanske bättre att köpa en guldtacka, över tid är det nog en mer lönsam investering….

Fixa sneakers på rea

Av , , 2 kommentarer 1

Mitt i sommaren är det inte så många som väljer att shoppa. Men det finns mycket pengar att spara på att handla just nu. Hitta en riktigt schyst All-star skorea med 40-60% på samtliga par. Sjukt bra grejer, kan inte annat än att vara helnöjd med detta.

http://converserea.net/images/20111216213921.jpg

Tre oslagbara tips för bättre vardagsekonomi

Av , , Bli först att kommentera 1

Många önskar att man hade mer pengar på fickan och lösningen enligt de flesta experterna är vägen till detta att man skall se till att skaffa sig mer pengar på kontot. Tyvärr, som vi alla vet, låter detta bra men är inte speciellt enkelt att fixa. Något som då är betydligt enklare att angripa är de utgifter vi har. Många av oss har diverse laster, där vi kan spara en hel del pengar. Här kommer tre fina tips som hjälper dig spara pengar i vardagen mycket enkelt.

1. Flera undersökningar som gjorts visar att genomsnitts svensken lägger en stor andel av sin inkomst på mat och livsmedel. Samtidigt är det många av oss som väljer att även käka ut alla vardagar i veckan. Genom att istället göra mat själv kan du spar tusenlappar varje månad. Om du dessutom ser till att tillaga lagom mycket eller spara, frysa in och äta upp resterna går det att spara en hel del pengar och även göra något positivt för miljön. I snitt slänger vi nämligen omkring 100 KG mat varje år, var av 56 kilo fullt ätbar mat. Bara här beräknas vi uppskattningsvis kunna spara omkring 5000-6000 kr om året! Det finns med andra ord mycket pengar att spara på mat.

2.Bli av med någon av dina laster. Rökare kan spara 10 000 -tals kronor varje år genom att sluta med giftet. Snusare kan spara åtskilliga tusen genom att göra sitt eget snus eller ännu mer om man väljer att helt lägga snuset på hyllan.

Om du normalt är lat och tar bilen till arbetet, även om det egentligen enkelt skulle gå att använda sig av cykelkraft, bör du tänka om. Själv sparar jag en hel del på att dagligen cykla istället för att använda mig av kollektivtrafik. Använder du bil och bor i Göteborg eller Stockholm finns det kraftfulla incitament för att avställa bilen, då du slipper både servicekostnader, parkeringsavgifter, bilförsäkring, bensinkostnad samt trängselskatt när du skippar bilen.

Fundera vilka laster eller vanor du har, det finns alltid något som kan dras in eller förändras och som hjälper dig få mer över varje månad.

3.Ljug och säga att du inte har TV eller Dator när någon från Radiotjänst i Kiruna frågar om du betalat din TV-licens. Visserligen betalar jag själv denna avgift, men det beror enbart på att jag anser mig ha råd med detta. Personligen tycker jag nämligen att det är fullkomligt orimligt att man skall betala en TV-licens på detta vis, baka in den i skatten eller ta bort den ”public service” helt. Antigen skall vi alla betala för detta eller ingen. Du skall aldrig straffas för att du väljer att vara ärlig. Så i ren protest tycker jag du som har det riktigt knapert har full rätt att inte betala denna avgift. Men kom ihåg att du gör det på egen risk.

 

 

Snålt med pengar i början av sommaren

Av , , Bli först att kommentera 0

Grillade med ett antal vänner och några arbetskamrater igår, vilket var riktigt trevligt i sommarvärmen. Vi samtalade om våra semesterplaner och det visade sig att 6 av 8 hade bokat semster i utlandet. Men just nu gick i princip alla och väntade på att skatteåterbäringen skulle komma in på kontot, eftersom det knappt hade pengar till grillkrov. Nästan alla kalkylerar kallt med att skattepengarna kommer snart.

En av dem jag grillade med är banktjänsteman och han berättade att det är många fler idag jämfört med ett par år sedan som har riktigt dåligt med pengar. Många har av en eller annan anledning tagit temporära lån som de sedan brottas med att betala tillbaka under en lång tid. Det är inte speciellt ovanligt med personer som tar lån hela våren för att sedan betala tillbaka dem med hjälp av skattepengarna.

Det faktum att mikrolån existerar är ett tydligt tecken på att många har väldigt lite pengar just nu. För mig är detta närmast idioti att ens överväga dessa. Undvik alltid att låna struntsummor. Har du redan dragit på dig lite sådant, se då till att samla dina lån på ett ställe och lös alla dyra krediter med ockerränta. Detta gör du enkelt via flera webbtjänster. Tar inte många minuter men sparar dig massor med onödiga pengar som annars gått direkt till räntekostnader.