Vegetarisk vecka

Av , , Bli först att kommentera 0

Denna vecka har jag och min kombo bestämt oss för att äta så mycket vegetariskt som möjligt. Eller ja, kanske mer köttfri för att inte hamna i en diskussion om definition av vegetarisk. Jag och min lägenhetskompis har gjort en matsedel och storhandlat. Nästan bara nya rätter. Den vegetariska (köttfria) lasangen är undantaget. Igår gjorde vi en aurberginegratäng. Vi hade missat att köpa tillräckligt med fetaost så blev chevré och mjuk vitlöksost istället. Jag råkade översalta och den tog tid att göra. Inte till smaken helt värd besväret enligt mig men det gick att äta.

Idag blev  det sötpotatisgryta på menyn. Den var riktigt god men kanske lite väl stark eftersom det var svårt att få något grepp om vad sötpotatisen egentligen smakade. Men den kommer nog att lagas igen fast med lite mindre röd currypasta och lite mindre färsk ingeffära. Vill ju kunna känna andra smaker än att det är starkt.

Senare i veckan ska vi göra rödbetssallad med halloumiost och en jordnötsås med ris och grönsaker.

Bilder och recept har jag tänkt dela med mig av så småningom.

Titelinspiration

Av , , Bli först att kommentera 0

Inspirationen till bloggnamnet kom från en låt med Tegan and Sara. Fix You Up. Den handlar på sätt om vis vad som behövs för att man ska må lite bättre.

Den här bloggen kommer att handla om vad jag behöver göra för att förbättra mitt liv och eftersom jag inte kom på en passande titel på svenska blev det sista en variant på en låt som jag tycker om. Det kan ses som en uppmaning till mig själv eller ibland som ett litet nödrop.

Titlar och rubriker är något som jag för det mesta har svårt för så ofta försöker jag hitta citat från låtar, böcker eller filmer.

 

Det har hänt!

Av , , 3 kommentarer 0

Jag har försummat den här bloggen men nu ska jag försöka ändra på det. Egentligen hade jag tänkt börja med att skriva ett inlägg om varje punkt på min lista och varför jag har med det som en punkt men nu är det här färdigt så punktförklaringarna får komma lite då och då.

En hel del har hänt sen sist jag skrev. Jag har en riktig lägenhet att bo i. En fin lägenhet i Skellefteå. Jag delar den med min bästa kompis och hennes katt. Vi har nästan nyss flyttat in. Dagen före julafton för min del och för hennes några dagar efter julafton. Det blev ett stadsbyte för min del- hamnade i Skellefteå. Hade även ett tag en liten etta i Umeå i ca två månader tills jag flyttade hit.

Sorgligt nog har min farmor hamnat på ett serviceboende så det är hennes och farfars gamla lägenhet som vi bor i. Tidigare under hösten har pappa satt nya tapeter och lagt nya golv i våra sovrum. Hallen målade vi om tillsammans. Våra saker, gardiner, mattor och gardiner och det är nästan en helt annat lägenhet. Vi har fortfarande lite kvar att fixa. Imorgon kommer möblerna vi beställde från Ikea. Bokhyllor och badrumsskåp. Snart slipper jag ha böcker på garderobsgolvet.

Under hösten hade jag till och med ett längre vikariat. Från ca mitten av september fram tills julavslutningen. Jobbade som elevassistent på gymnasiesärskolan. Nu vill jag ha ett liknande jobb. Kanske har jag hittat lite hem yrkesmässigt. Nu ska jag bara få arbetsgivare här i Skellefteå att förstå att det är en bra idé att anställa mig.

Det var kanske naivt av mig att byta stad utan att ha ett jobb först men hyran är lägre eftersom vi delar och så blir mina kostnader ungefär de samma eller något lägre. Jag håller tummarna för att allt kommer att gå bra och jag ska kämpa hårt för att hitta ett jobb.

Läs även andra bloggares åsikter om <a href="http://bloggar.se/om/flytt" rel="tag">flytt</a>, <a href="http://bloggar.se/om/mat" rel="tag">mat</a>, <a href="http://bloggar.se/om/boende" rel="tag">boende</a>, <a href="http://bloggar.se/om/l%E4genhet" rel="tag">lägenhet</a>, <a href="http://bloggar.se/om/jobb" rel="tag">jobb</a>

Rödbetsbröd

Av , , Bli först att kommentera 1

Det ser ut som att jag redan har försummat den här bloggen lite. Tanken var att jag skulle introducerar varje kategori och skriva lite om varför de finns med på min lista. Det är i och för sig inget jätteproblem men jag tänkte börja från början – jobb.

Idag fick jag för mig att baka rödbetsbröd så först ut att få sin förklaring blir kategorin bakning. En punkt på min lista är ju att baka mer bröd än vad jag köper. Jag tänker först och främst på mjukt bröd. Det är ju både billigare och godare att baka eget. Sen kan det nog vara nyttigare också beroende på vad man bakar för bröd och vad man brukar köpa. Dessutom är det ganska kul att baka bröd, för att inte tala om doften som sprider sig i köket när det gräddas.

Jag använde mig av ett recept som finns här.

 Bilderna är mina.

 

Istället för enbart vetemjöl hade jag i 2 dl durumvetemjöl (planer på att göra egen pasta finns) och 3 dl vetemjöl special. I receptet står det 3 färska rödbetor. Jag hade en väldigt stor och en liten mindre och gissar på att det nog var lite väl mycket.Havregryne och grahamsmjölet ska stå en stund i vatten. För mig var en stund så länge som det tog att skala och riva rödbetorna. Det är nog en lagom stund.

Resultatet blev överraskande bra. Kanske blev brödet något kladdigt men det smakar i alla fall väldigt gott.

Eftersom man måste vara medlem på matklubben för att se hela receptet delar jag med mig av i sin helhet här.

 

Ingredienser

2 dl grahamsmjöl
2 dl havregryn
4 dl varmt vatten ca 60 grader
2 st gröna äpplen eller 3 färska rödbetor
1 pkt jäst
lite ljummet vatten 37 grader
2 msk sirap
1 tsk salt
9 dl vetemjöl

 

Gör så här

Ger 2 limpor eller 24 småbröd

Lägg grahamsmjöl och havregryn i bakbunken. Häll det varma vattnet över och låt stå en stund. Detta gör att det inte smular lika mycket om brödet. Riv äpplen/rödbetor grovt och blanda ner. Rör ut jästen i det ljummna vattnet. Blanda i salt och sirap. Rör ner detta i grahamsblandningen. Till sist blandas vetemjölet i. Arbeta ihop till en smidig deg. Låt jäsa övertäckt i 30 minuter.

Ta upp degen och arbeta degen på bakbordet. Baka ut till två limpor och lägg i teflonformar eller forma 24 st portionsbröd eller 12 st minibaguetter. Låt jäsa övertäckt i ytterligare 30 minuter.

Grädda portionsbröden och baguetterna i 225 grader varm ugn 10-15 minuter. Limpan gräddas i 175 grader varm ugn ca 30-40 minuter (beror på din ugn). Ta ut och pensla med varmt vatten och låt kallna på galler under bakduk.

Resultatet

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

10 saker jag vill göra inom ett år

Av , , 2 kommentarer 3

Det började med en kompis Facebookstatus. En kommentar om att ingenting händer som ledde till att någon annan gav förslag att göra en lista på 10 saker som hon ville göra inom ett år och sedan sätta upp den på kylskåpet. Vi gör det tillsammans kommenterade jag. Så kom listan till och eftersom jag sen en tid tillbaka velat starta en ny blogg om något specifikt fick jag för mig att börja blogga om detta lilla projekt. Dels för att det faktiskt står att jag ska skriva mer. Visst, jag tänke i första hand på romaner och noveller men den här bloggen finns ju till för att jag inte ska glömma bort min lista eller fega ur när någon möjlighet plötsligt står framför mig.

Listan

  • Skaffa mig ett jobb
  • Eget boende med riktigt kök
  • Utöka mitt sociala liv
  • Hitta en flickvän
  • Gå ner lite mer i vikt – ingen våg men kunna komma i mindre storlek på kläder.
  • Ta mig till bokmässan i Göteborg 2012. Tillsammans med min kompis Betzy.
  • Skriva mer. Bli klar med något.
  • Laga mer vegetarisk mat
  • Baka eget bröd mer än köpa bröd.
  • Åka på semester någonstans.

Det är 10 punkter på listan. Den första – skaffa mig ett jobb och den andra eget boende med riktigt kök är de två viktigaste. Resten ser jag ingen idé med att rangordna Baka bröd och laga mer vegetarisk mat borde jag tänka på varje vecka eller så.