Öka ersättningen till politikerna

Lilla stormen i det socialdemokratiska partiet i Storuman genererar på några dagar över hundra inlägg.

Parallellt höjs röster om personval och diverse valtekniska aspekter av demokratin.

Skulle det verkligen generera ett kompetentare styre?

Är inte ett grundläggande problem inom politiken att det inte är tillräckligt attraktivt för att attrahera de bästa krafterna?

Tror till och med att man pratar om att dra in arvoden i vissa nämnder för att spara pengar. Det är ett suveränt sätt att skicka budskapet " er kompetens och arbetsinsats är så oviktig att den inte ens är värd att arvodera".

Ett företag som drar in lönen för sina anställda för att spara pengar går en svår framtid till mötes.

Är då personval lösningen? Kanske, men förutsättningen är att väljarna prioriterar att utvärdera vem som är bäst för kommunen. I annat fall sker ingen förändring i styret utan snarare slumpmässig omfördelning av makten.

Robert Salomonsson Ordförande Företagarna Storuman

 

9 kommentarer

  1. Stefan

    Tycker du inte att politikerna har tillräckligt med ersättning?
    Dom borde väl få sänkt ersättning om man se vad de har åstadkommit.

  2. Lars Valler

    Fina ord ”Parallellt höjs röster om personval och diverse valtekniska aspekter av demokratin.” men vad betyder de i praktiken.

    För socialdemokraterna i kommunen betyder det att det ligger en dialog om förändringsarbete, att det finns viljor och tanker om hur vi skapar vår organisation. Det är något som inom föreningslivet är en konstant process och leder till nya ledare, kompetens och ansvar.

    För invånarna i storumans kommun betyder det att man vet värdet av sin röst, sin rätt att påverka vilka värderingar som ska sitta i kommunfullmäktige dår makten ligger.

  3. Företagarna Storuman

    Svar till Lisbet Olofsson (2010-03-05 09:12)
    Min poäng är inte om en politiker är ”värd” 20-30 eller 40 000 kr. Poängen är att att politiken är för viktig för att vi ska låta statusen och därmed intresset att medverka totalt försvinna. (jag vet att det kanske inte är en solklar koppling mellan pengar och status, men tendensen finns).
    Värderingen är kopplad till betraktaren. Ett ”superfulllmäktige” kan vara värt nästan vad som helst för en kommun.
    Tror definitivt inte på fattighjonsaktionsprincipen, dvs den som är beredd att ta uppdraget till lägsta ersättningen får det, är bra för utvecklingen i kommunen, länet eller Sverige.

  4. Företagarna Storuman

    Svar till Lars Valler (2010-03-05 09:38)
    De paralellt höjda rösterna hänvisar till Håkan Rombes blogg och i övrigt så har jag ingen synpunkt på den interna processen i det socialdemokratiska partiet.

  5. Ulrik

    Ja nu har vi en intressant debatt igen men den kommer garanterat inte att generera 50 inlägg. funderar på en variant där alla partiers beslut ligger i någon form av föreningsmöte? Inga Au.s, inga repskap eller andra former, bara medlemsmöten. Det skulle bli en liten variant av folkomröstning inför varje ks och fullmäktige? Samt livliga debatter när listorna skall spikas. Man kunde gå alla partiers möten, kanske inte ens medlemsskap skulle vara nödvändigt?

  6. Kloksomenbok

    Inför prestationslön istället. Då kanske politikerna får skattebetalarnas bästa för ögonen, verkställer kloka beslut och slutar lägga energi på tjafs. Med tanke på hur mycket vissa ställt till med behöver dom ingen lön alls.

  7. ulrik

    Prestationslön? Vem skulle bedömma prestationen! Om man lyckades ordna ett överskott och begränsa investeringar och kostnader, skulle man få en saftig bonus då?

    Jovisst skulle det gå teoretisk att genomföra ett system
    med bara medlemsmöte men det kräver kanske att något parti verkligen genomför detta. Titta på partirabaldret i Åsele hur enkelt det är att skaka om i partiorganisationerna!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.