Tillväxt?????

I går var jag involverad i en intressant diskusion med några regionförbundare, kring begreppet tillväxt.

Det intressanta i diskussionen var framför allt den skillnad i uppfattning om hur olika personer definierar tillväxtbegreppet. Ute i kommunerna finns på lokal nivå ofta tillväxtplaner och strategier av olika former och på regional nivå finns exempelvis RUPen.

Men vad menar egentligen den enskillde individen när man pratar om tillväxt?

Antal arbetsplatser i kommunen? ökad genomsnittlig inkomst? ökad "regional export"? Ökat nöjdhetsindex på Tranan? Förbättrad infrastruktur? lägre arbetslöshet? färre unga som flyttar efter genomgången utbildning? många projekt?

Det finns en uppsjö av begrepp som jag tror många förknippar med tillväxtbegreppet och jag är övertygad om att det skulle gynna kommunen om det förs en diskussion om vad vi egentligen menar när vi kastar oss in i diskussioner om tillväxt och utveckling av kommunen.

Kommunen behöver en utvecklingsstrategi och då måste vi veta vad målsättningarna bör vara.

Robert Salomnsson Ordförande Företagarna Storuman

10 kommentarer

  1. Tankesmedjan Axiom

    * Spelar det någon roll för organisationen Företagarna i Storuman om det är Statliga skattepengar eller Kommunala skattepengar som ska driva flygplatsen i Gunnarn?

    * Vilka företag i Storuman drabbas värst av en avveckling av flygplatsen i Gunnarn?

    * När presenteras den tiopunktslista Företagarna i Storuman skulle ta fram för att på bästa sätt utveckla kommunen, en månad har nu gott sedan utfästelsen gavs?

  2. Företagarna Storuman

    Svar till Tankesmedjan Axiom (2010-03-30 17:24)
    Intressanta frågeställningar.

    Lite osäker på din definiering av skillnaderna mellan statliga och kommunala skattepengar, men jag antar att du syftar på om det kommer från den kommunala budgeten eller från staten via någon annan kanal, exempelvis rikstrafiken etc. Ja, då är det bättre för Storuman om det är statliga pengar, sett ur ett lokalpatriotiskt perspektiv.

    Vår oro över flyget är inte och har aldrig varit att det drabbar enskillda företag på helt livsavgörande. Ett av vindkraftbolagen har flyttat huvudkontoret från storuman till Umeå, vi tror att osäkerheten kring flyget var en

  3. Företagarna Storuman

    Svar till Tankesmedjan Axiom (2010-03-30 17:24)
    bidragande orsak. Huvudskälet till vår uppfattning angående flyget är en positioneringsfråga för kommunen gentemot våra grannakommunerna.

    Våran tiopunktslista är under utveckling. Ibland är man tidsoptimist och vanliga livet inkräktar för mycket på den ideella tiden men min förhoppning är att den ska ta ett kliv framåt på vårt medlemsmöte den 12 april.

    Mvh Robert Salomonsson Ordförande Företagarna Storuman

  4. Marianne Johansson

    Ni tror att ett vindkraftsbolag flyttat sitt huvudkontor från Storuman till Umeå pga osäkerheten kring flyget?
    Jag tror att om vindkraften överhuvudtaget ska var intressant för den här kommunen beror på Regeringens politik, och om kommunen äger dem, eller åtminstone andelar i dem. Annars hammnar vinsterna återigen någon annanstans, oavsett var huvudkontoret ligger! Vad som är viktigt för utvecklingen i vår kommun, är att vi själva tar del av utdelningen! Att vinsterna stannar i kommunen!

  5. Företagarna Storuman

    Svar till Marianne Johansson (2010-03-31 13:06)
    Jag tolkar det som att du inte tycker att det spelar någon roll om företag flyttar huvudkontoret från orten eller ej, stämmer det?
    Exakt vilka vinster menar du ska stanna i kommunen, och på vilket sätt?
    Intresset för vindkraften beror på regeringens politik men vindkraftsindustrins intresse för Storuman beror på den lokala politiken och vindförhållandena.
    Tycker du att Storumans kommun ska bygga ut vindkraften själva?

    Mvh Robert S

  6. Marianne Johansson

    Om kommunen äger, eller äger andelar i ex vindkraftsbolag kan man kanske också styra över var huvudkontoret ska ligga? Vad jag tycker är viktigt är att, ska vi ha vindkraft i vår kommun, så ska vi också ta del av de vinster som blir när man säljer den ström som produceras.
    Om Regeringen tillåter en lönsamhet med vindkraften och kommunen har pengar att satsa, så är det nog inte dumt att bygga vindkraftverk, de kommer antagligen att tillhöra framtidens energi, vilket ger klirr i den nu så tomma kommunkassan!

  7. Fundersam

    Nu Robert är du ute på hal is igen, för Marianne säger inget om att hon skiter i om företagen blir kvar i kommunen eller inte. Det är bara dina ord som du lägger i munnen på henne. Det du skriver är att ni TROR att vindkraftsbolaget flyttat för att flyget är hotat, men ni vet alltså inte det. Eran stora skrämselpropaganda verkar ju lite överdriven om det är det enda som ni har att komma med. VIlka andra företag har flyttat, eller planerar att flytta om flyget försvinner? Nu får ni ju tala ur skägget om det inte ska verka som att ni bara skjuter luftskott.

  8. Företagarna Storuman

    Svar till Fundersam (2010-03-31 17:30)
    Vi kanske kan träffas på den hala isen. Att företag skulle flytta på grund av flyget är inte vårt huvudargument för en utveckling av flyget på Gunnarn. Så skrämselpropangandan tror jag du måste förtydliga något, eftersom det är svårt att förstå vad du syftar på.
    Vi anser att kommunens konkurrenskraft blir sämre om flyget läggs ner.
    Vi kan ha fel men då vill vi höra vilka de argumenten är.

  9. Roland Nilsson

    Hej
    Vi har ett företag som vi äger tillsammans, Storuman Energi AB, som redan satsat på Vindkraft. Detta vindkraftverk ligger i Robertsfors och är nu överlåtit till en ekonomisk förening, Storuman Vind.
    Många Storumanbor, däribland jag är delägare i detta verk. Under januari-februari när elpriset stack iväg uppåt var det skönt att ha en del av sin förbrukning säkrad med billigare el.
    Vill kommunen satsa på vindkraft så torde Storumans eget elbolag vara det perfekta verktyget. Pengarna stannar kvar här och arbete skapas.
    Jag hoppas alla kommunbor är kund i sitt eget elbolag så det blir kvar.

  10. Kent Åsberg, Vellinge

    WAKE UP LITTLE KATLA

    Homosapiot (sapiot): medlem av släktet Homo Sapiens.
    Tillväxt: Direkt mått på sapioternas enorma dumhet.
    Ekonomisk tillväxt … har sapioterna aldrig åstadkommit, däremot finansiell dito med rakt motsatt effekt.
    Att förstöra planeten och dess livsformer är ej ekonomi!

    Marknadsgycklets diktatur:
    Högerorienterade politiker betraktar världens medborgare som produktions- och konsumtionsenheter som skall hjärntvättas till att producera och konsumera maximalt med minimal kostnad för diktaturens finanskräk.

    Kent Åsberg, Vellinge
    http://home.swipnet.se/beacon

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.