Snurrigt i vindkraften

Under gårdagens kommunfullmäktige behandlades tilläggsplanen för vindkraften i kommunen.  Där beslutades att återremmitera  planen, som godkänts av både MSB(Miljö och samhällsbygg) och kommunstyrelsen.

Det är i och för sig inget konstigt men det märkliga är att den återremmiterades utan något egentligt direktiv. Åtminstone var det ingen av de tillfrågade som uppfattade något återremissdirektiv.

Hur som helst, så finns det en intressant aspekt när det gäller vindkraft.

Det höjs ofta röster för att pengar ska betalas tillbaka till bygden, som en slags återbäring. Bygdemedlen för vattenkraften ligger troligen som förlaga till det tänkandet.

Då skulle man kanske kunna ställa sig frågan.

Ska en industriföretag, tjänsteföretag som etablerar sig i kommunen betala en extraskatt (bygdemedel)  för att få vara verksam i kommunen?

Ska skogsbolagen som hugger ner skogen, och därigenom påverkar miljön, återföra pengar till kommunen?

Hur tänker man när det gäller gruvorna?

Det betyder inte att vi inte tycker att pengar ska återföras vid denna typ av investeringar i nationella intressen,  men det ska ske genom en återföring av energiskatterna och inte från bolagens intäktsmassa.

Robert Salomonsson Ordförande Företagarna Storuman

3 kommentarer

  1. Håkan Rombe

    Tankegången är intressant. Vindkraft är en areell näring som vilken som helst. Byggaren av vindkraft hyr marken av markägarna som kan välja mellan att odla höghöjdsgran eller att hyra ut små fyrkanter av sin mark där vindkraftsverk ställs upp. 1 % till byns föreningsliv är OK om markägarna avstår denna procent. Det skulle i en by som Lubbträsk, 3 fastboende, innebära att markägarna avstår 1 milj kr per år till byns föreningsliv. Älgjaktslaget?? Synnerligen intressant effekt av det som förelades fullmäktige för beslut. Analogin med vattenkraftsepoken har lett fel! Ändra!!

  2. Lars Valler

    Om endast 1 % gick till kommunen från företaget skulle kanske hemtjänst, frivillga organisationer och rent av byalagen göra det möjligt för fler att bo kvar i de yttre och inre byarna. Detta skulle väl vara bättre än att staten straffskattar energiolagen för stora vinster och sedan fördelar dem. Jag anser att vindkraft är bra men låt inte det bli på företagens villkor ty om det skulle bli för dyrt med 1 % eller 0.5 till kommunal verksamhet eller bygdemedel torde frågan redan vara löst eftersom en investering av den graden ska klara den kostnadsökningen.

  3. Företagarna Storuman

    Svar till Lars Valler (2010-04-28 19:25)
    Hej Lars.
    Betyder det att du tycker att även ICA, Storumans industri, Linjalen, Ainas Hårdesign ska betala 1% till kommunen?
    Ska det vara 1 % av omsättningen eller av vinsten?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.