Lpt- en kommunal angelägenhet?

På fullmäktigemötet för en vecka sedan beslutades att en parlamentarisk grupp ska tillsättas för att ta fram ett LPT, lokalt tilväxtprogram.

Nu har den politiska organisationen en valmöjlighet.

Ta fram ett tillväxtprogram som stöds av näringslivsorgansationerna Företagarna och Svensk Handel.

Alternativet är ett program som  bara stöds av Fullmäktige.

Jag satsar 100 kronor på att man väljer det senare alternativet. Har jag fel skickar jag 100 kronor till cancerfonden. Är det något som sätter emot?

Vem tror att det är ett riskfyllt åtagande?

Robert Salomonsson Ordförande Företagarna Storuman

 

8 kommentarer

  1. Peter Åberg

    Lokalt TillväxtProgram, LTP

    Utdrag ur KS protokoll

    Kommunstyrelsen beslutar

    att arbetet politiskt skall ledas av kommunstyrelsen med en parlamentariskt sammansatt politikergrupp som direkt ansvarig

    att gruppen skall bestå av en ledamot från varje parti med särskilt intresse för tillväxt och utvecklingsfrågor

    att den parlamentariska gruppen skall förankra sitt arbete i en referensgrupp bestående av ledamöter från förvaltningsbolaget och näringslivsorganisationerna

    Fullmäktigeprotokollet finns ännu ej utlagt.

  2. Peter Åberg

    Du skriver på ett sätt som kan tolkas som om du dömer ut arbetet redan innan det börjat. Den negativa ingången gynnar knappast en konstruktiv dialog och man spårar nästan en önskan från din sida att näringslivet skall bli missnöjt.

    Gå in i arbetet i referensgruppen i positiv och konstruktiv anda och försök att påverka programmet. Du har lika stort ansvar för slutresultatet som alla andra som kommer att delta i arbetet med den.

    Ett dåligt stöd från näringslivet kan ju komma att bero på dig själv.

  3. Lars Valler

    Personligen tror jag att ett tillväxtprogram ska vara såväl förankrat bland företagare, yrkesverksamma pensionärer etc ty det handlar om infrastruktur, investeringsvilja och framstidstro.
    Jag tror inte att du verkligen menar att bara företagarorganisationernas och svensk handels åsikter ska räknas utan hoppas att du menar att era åsiter beaktas och bakas in i en syn på LPT för Storuman.

    Den grupp som ska skissa och spåna har som uppgift att inhämta åsikter från partier, näringsliv, medborgare etc enligt en modell som kallas dialog med alla. Kan man inte göra det ska det tas upp!

  4. Företagarna Storuman

    Svar till Lars Valler (2010-05-03 22:31)
    Gruppsvar till Lars och Peter.
    Lars, nej, jag framför ingen åsikt om vems åsikter som ska räknas.
    Peter, jag har över huvud taget inte nämnt arbetsformen.
    Erbjudas möjlighet att medverka i arbetet och att ”ställa sig bakom” ett lokalt tillväxtprogram är fundamentalt skillda frågor.
    vi stödde inte förra LPT, vision 2015, ansökan omlastningsterminal, folkhälsoprojektet etc.
    I vissa fall på grund av delade meningar och i vissa fall på grund av att vi inte fått frågan.
    Arbetsformen är en fråga men frågan om stöd från näringslivsorganisationerna är en helt annan.

  5. Lars Valler

    Då för att anta vadet om 100 kr vill jag fråga:

    Hur ser dessa två organisationer på en långsiktig tillväxtprogram för Storumans Kommun, vilka lokala satsningar är viktigaste ?

    Är de punkter du presenterade i bloggen era mål med LTP så blir det svårt att se hur vi alla inte kan komma överrens eller är det prioriteringar på kort eller lång sikt det skiljer sig ?
    Men vill förtydliga att jag kommer att kräva att någon annan organisation eller grupp opponerar sig i november över planen för att anse att det inte bara är KF som sätter agendan. Jag kommer att följa processen noga.

  6. Företagarna Storuman

    Svar till Lars Valler (2010-05-04 10:02)
    kan bara svara för Företagarna.
    Vi anser att det är jätteviktigt med en långsiktigt tillväxtprogram.Vi har inte fastställt vilka satsningar som är viktigaste men diskussionerna ligger i linje med niopunktsprogrammet.
    Om vi överför tanken till en semesterresa så är inte svårigheten att vara överens om att vi ska exempelvis åka till fjällen men svårigheten tenderar att ligga i frågan, ”hur tar vi oss dit?”
    Ska vi åka skoter, bil eller flygplan och vilka vägar ska vi välja är den stora frågan.

  7. Jimmy Lindberg

    Vilka personer ingår, och är LTP en efterapning av RUP Regional Utvecklings-Plan el. RUS Regional Utvecklings-Strategi på lokal nivå? Är faktiskt själv delaktig i kommande RUP i Västernorrlands län. Vilka parametrar behöver Storuman jobba på för att stiga på SN ranking? Såg att de för närvarande låg på plats 286.

  8. Företagarna Storuman

    Svar till Jimmy Lindberg (2010-05-04 11:55)
    LTP är en lokal tilllväxtplan(program), som om man vill öka sina möjligheter att hitta regional,nationell och EU finansiering bör ligga i linje med RUP.
    Beslutas av fullmäktige och tas fram, i huvudsak, av kommunala tjäntemän.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.