Sämst i länet- ett bra läge för upphämtning

Med anledning av kommunrankingen så finns det några funderingar att göra.

Det är allvarligt att kommunen ligger på 286 plats, sämst i länet och nästan sämst i Sverige. Det som är allvarligare är att det verkar som om en stor del av politiken inte förstår varför.

I ena andetaget beror det på att flyget och i nästa beror det på brist på pistmaskin i tärnaby eller att lokalföreningarna i Svenskt näringsliv sprider en felaktig bild. (vill påpeka att svenskt näringsliv inte har några lokala föreningar)

Errold efterlyste vår uppfattning i frågan och vi kommer att bjuda in politiken till en dialog i frågan. Vi kommer inte att ta den debatten på bloggen initialt, då vi inte tror det gynnar utvecklingen i kommunen. Blir spännande att se hur många politiker som egentligen bryr sig i ämnet.

Datum för träffen blir 18/5 18.00 på Toppen.

 

Robert Salomonsson ordförande Företagarna Storuman

22 kommentarer

  1. Företagare i väst

    inte många politiker som kommer att våga medverka i en sån träff.
    man vet väl själv hur det är att ge sig in i en diskussion när man vet man gjort nästan alla fel som finns.
    Beundras av eran vilja att föra en dialog med ovilliga politiker.

  2. Gunnar Andersson

    Hur skall politikerna kunna veta vad ni føretagare vill? ni har ju fått flygplatsen som var så avgjørande før føretagandet,Ett industihus har kommunen byggt åt er och dessutom subventionerar vi hyrorna åt er.Ni har ju till och med fått tre vænsterpolitiker att svika sina væljare,hoppa av och i stællet føra er talan.Inte kan ni væl kalla det ovilliga ?

  3. Marianne Johansson Bygget Mosekälla

    Klart det ska föras dialoger!
    Med HELA befolkningen i kommunen!

  4. Gunnar Andersson

    Førdes det ingen dialog innan industrihuset byggdes eller då det beslutades att kommunen skulle starta upp Gunnarn ? Hur gick det till då it-frågan blev avgjord var det ett intiativ av ”elaka”politiker som bara vill motarbeta føretagen?. ”Efterhands monologen”innehåller 2st frågetecken det betyder att jag bjuder in till dialog.

  5. Gunnar Andersson

    Du ”føretagare i væst” det vore vældigt givande om du kunde førklara vad før fel politikerna har gjort så att vi kan undvika ” i efterhandsmonologer ”i fortsættningen.

  6. Företagarna Storuman

    Svar till Gunnar Andersson (2010-05-09 00:01)
    Hej Gunnar.
    Det fördes ingen dialog med vår organisation i industrihusfrågan. I flygfrågan deklarerade vi att vi tror att tillgången till flyg är en konkurrensfaktor för kommunen, men någon dialog kan det inte betecknas som.
    Har du någonstans läst eller hört att vi delar den kommunala ”räddningsstrategin” för flyget?

    IT frågan var ett initiativ från Företagarna och Svensk Handel. Det gick bra i fullmäktige men att vi skulle ha nått det resultatet utan vårt initiativ och ganska enträgna arbete under 3 år är inte sannolikt.
    Tyvärr är frågan inte löst på tjänstemannanivå, så forts följer.

  7. Erold

    Rättelse ang. initiativtagare:
    Att bara ta med företagarna och Svensk handel är en liten skev bild av sanningen
    Hade det inte primärt politiskt varit för EA(KD) Per-Erik(FP) och Ronny,och mig själv (KL)så hade frågan aldrig tagits upp så att företagarna och svensk handel hade fått vara med i bilden,eller hur Robert.
    Sedan att vi fick en oerhörd hjälp av er att lösa problemet, är vi mycket tacksam för!
    Vi politiker får oftast höra att vi kommer med felaktiga beslut,men det är upp till er att engagera er politiskt,så att det blir ”Kloka” beslut,så VI gör vårt bästa för att ”styra” kommunen!

  8. Företagarna Storuman

    Svar till Erold (2010-05-09 10:37)
    Hej Errold.
    Du har helt rätt i att om några (som du räknar upp) inte backat upp oss så hade vi inte fått vara med, och det tackar vi för.
    Tror däremot inte att vi kommit med om vi inte drivit på så pass hårt som vi gjorde, men vi kan ju dela på ”äran”

    Tyvärr säger det en hel del om den vilja att driva en dialog i näringslivsfrågor som finns hos en majoritet av politikerna.

    Vi driver näringslivspolitiska frågor utifrån våra medlemmars uppdrag, så vi är i högsta grad politiskt engagerade. Inte partipolitiskt, eftersom Företagarna är en opolitiskt bunden organisation.

  9. Gunnar Andersson

    Det låter mærkligt att bygga ett hus åt føretagarna før 30 miljoner utan att føra en dialog med dom samma,Kan detta vekligen vara sanningen? Enligt protokoll från 13/6 2006 står det att industrihuset diskuterats en længre tid mellan kommunen och føretagarna. ær detta en protokollførd løgn ? Flyget, nej jag saknar er ”ræddnings strategi” den nuvarande har væl lindrigt uttryckt sina brister.it-frågan:Ni tog intiativ och fick med er kommunen. Jag kan inte kalla det ”ovilligt ” om kommunen invæntar ett intiativ och sedan utreder och tar beslut i frågan.

  10. Gunnar Andersson

    Hej Robert mfl vart tog dialogen vägen? blev det jobbigt nu när ni blivit avslöjade med att ljuga om politikernas vilja att involvera företagarna i besluten som tas inom kommunen kanske beror det eventuellt dåliga företagarklimatet på andra aktörer än politikerna ?

  11. Inger

    Allmänt samrådsmöte om fördjupad översiktsplan för Storuman och Stensele

    Datum och tid: 2010-05-18, klockan 18.00
    Plats: Lektionssal, Brandstationen i Storuman

    Detta står på kommunens hemsida sedan den 10/5, så jag tror inte du får så många politiker på Toppen. För att ge dem en chans, fixa ett nytt datum…

  12. Företagarna Storuman

    Svar till Gunnar Andersson (2010-05-12 11:11)
    Hej Gunnar.
    Har varit en vecka i Italien och prio har inte legat på bloggande.
    Jag kan konstatera följande.
    Du är inte medlem i Företagarna och jag har inte sett dig på något möte, ändå har du synpunkter på hur dialogen mellan oss och kommunen fungerar.
    Ungefär som att låta en döv förklara en symfoni.
    Din möjlighet att bedöma den är inte bara dålig utan i praktiken omöjlig.
    Däremot är jag imponerad av din vilja att tolka ”blixtar i nattten” som positiva signaler och god vilja.
    God vilja räcker inte, och nuvarande hantering av flygfrågan är ännu ett exempel.

  13. Gunnar Andersson

    Ciao Roberto !det jag kommenterade var att ni påstår att kommunen inte för en dialog med företagarna. Det behöver jag inte vara medlem eller gå på möten för att veta,Du skriver ju det på bloggen!Att det inte är sanning framgår ju tydligt enligt fullmäktiges protokoll samt det faktum att ni erkänner ju att ni fick hjälp av politikerna i samband med it-frågan.För övrig var väl Mozart döv då han skrev sina mest känd symfonier….

  14. Företagarna Storuman

    Svar till Gunnar Andersson (2010-05-17 19:27)
    Hej igen.
    Kontakter mot/med enskillda företagare har jag ingen uppfattning om. I rollen som ordförande för organisationen Företagarna så relaterar jag i princip alltid till relationen med oss som organisation.

    Delar inte din tolkning av händelseförloppet i IT-frågan.
    Om kommunen driver en linje som är företagsfientlig och troligtvis skulle ha resulterat i en nedläggning av ett medlemsföretag, så vet jag inte riktigt vem som ”hjälper” vem.

    Däremot var Mozartgrejen ganska kul, ska tänka på det.

  15. Erold

    Gunnar har rätt.
    Hade inte vissa politiker reagerat och ifrågasatt den stora massan politiker,så hade inte frågan gått vidare ,så att företagarna och svensk handel kunnat vara med för att hjälpa till med IT-frågan.
    Och som jag skrev i tidigare bloggsvar så är vi ytterst tacksam att ha fått denna hjälp av Ante och Robert,men jag saknar likväl politiskt engagemang av fler företagare i politiken,för att minimera felaktiga beslut inom företagarvärlden.
    Så Robert:stäng inte dörren till de politiker som är öppna för en dialog med er ,genom att dra alla oss över en kam.
    VI är inte motståndare !!

  16. Erold

    Då det gäller flygfrågan har vi Kl + de borgerliga partierna lagt ner mycket energi på att lösa denna fråga,men S(som är för splittrade) och V med hjälp av Håkan R mfl.har dragit åt det andra hållet,men detta är fritt valt inom den politiska organisationen.
    Vi riktar in oss på framtiden,och vi Kl bl.a tycker att det är för mycket politiker som inte törs ”ta steget”
    Vi ser långsiktiga beslut som ett måste för stabiliteten inom kommunen.
    Trygga och aktiva människor är lösningen för utveckling,å inte skriverier från alla dessa domedagsprofeter,som blir överbevisade gång på gång.Håkan m.fl

  17. Lars Valler

    Tyvärr så är det inte Mozart som hade problem med örat, men jag är van vid att man ger felaktiga intryck av stora personligheter.

    Ludwig van Beethoven var mer eller mindre döv när han skrev sin 9:e symfoni som kom att bli EU:s signatur så att säga. Men för de som inte vet är att skriva en verk av den kalibern mer en fråga om matematik och känsla.
    LvB hade även faktiskt problem med upphovsrätten så att säga till den grad att han trode folk lyssnade utanför dörren för att kopiera hans musik.
    Mozart hade andra problem, men visst kunde han komponera stora ting.

  18. Lars Valler

    Sen frågan om företagare kontra politiker tycker jag att en enkel modell vore att titta på en metod där konsekvensanalys och dynamiska effekter vägs in mot kortsiktiga beslut och långsiktiga visioner. Dvs per krona investerad mot utfall nu och sen. Se bara på flyplatsen som ett exempel. Om den nu är viktig på sikt var ligger dagens kostnad mot framtida intäkter. Vilket utfall har flygplatsen gett de senaste 4 åren mot den kostnad den haft, vilka dynamiska effekter kan man hänföra till verksamhet beroende av flyget. Sen kan man ha ett underlag för beslut på sikt om staten säger nej tack.

  19. Inger

    Ni kan inte ha varit intresserade av att få alla politiker på detta möte, eftersom ni inte hade ändrat datumet. Kom det några politiker?

  20. Företagarna Storuman

    Svar till Inger (2010-05-30 11:35)
    Med mycket få undantag var de politiker som tidigare visat intresse närvarande.
    Tack till dessa.
    representerade partier var S KD FP KL C M. Tror det var alla.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.