Patrik Person och lokaler

Patrik Person tycker att kommunen ska ha en överkapacitet på minst 10 % när det gäller industrilokaler. Först och främst kanske det är på sin plats att definiera vad som menas med överkapacitet. I dessa diskussioner menas andel lediga lokalyta i förhållande till total kommunal yta (naturligtvis räknas bara industrilokalerna).

Det finns två viktiga frågeställningar i ämnet.

1. Är tillgängliga lokaler en förutsättning för utveckling och expansion i en kommun?

2. Ska lokalbehovet tillgodoses av privata aktörer eller krävs en kommunal aktör?

Jag tror att det är ett strategiskt rätt att en kommun har en överkapacitet på industrilokaler.  Etableringsbeslut kan komma snabbt och finns då inte lokaler kan chansen gå oss ur händerna.

När det sedan gäller vem som ska "stå för fiolerna" blir det naturligtvis lite mer komplicerat. Om kommunen har en överkapcitet kan man då inte säga att kommunen konkurrerar med privata fastighetsägare?

Ska kommunen kompensera privata fastighetsägare som får stå med tomma lokaler när hyresgästerna väljer det kommunala alternativet i stället?

Kan den privata sektorn tillgodose behovet av lokaler?

Det finns många frågetecken och kniviga ställningstaganden när det gäller lokalförsörjningen i inlandet.

Läs mer om vad de andra fullmäktigekandidaterna tycker i lokalfrågan i kommunen på vår hemsida www.foretagarna.se/storuman 

Robert Salomonsson Ordförande Företagarna Storuman

2 kommentarer

  1. Peter Åberg (S)

    Som det står i artikeln ovan finns det följdfrågor, därför svarade jag nej. Man kan också fråga sig om vad 10 % står för. Dagens volym av kommunala industrilokaler eller kommande volym? 10 % blir mer ju fler lokaler som tas i bruk. Kort sagt en hyfsat oprecis fråga. Att en viss överkapacitet över tid kan finnas motsätter jag mig inte men att byggha nytt för att ha en överkapacitet är jag tveksam till. Sedan tycker jag att det även borde diskuteras vilket ansvar företagen själva har i sammanhanget. Det verkar ju inte vara affär att bygga industrilokaler för då hade marknaden gjort det.

  2. Företagarna Storuman

    Svar till Peter Åberg (S) (2010-09-13 16:12)
    Det intressanta är inte om man pratar om 5 7 eller 10 %.
    det relevanta är om man som politiker är beredd att göra det strategiska valet och säga att överkapacitet är tillväxtfrämjande faktor och visa det i ett politiskt beslut och inte säga att man löser lokalfrågan när den blir aktuell.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.