Med gruva och vindkraft som utsikt.

Sitter på hotell Ferrum i Kiruna och kikat ut över ett gigantiskt gruvområde och en vindkraftspark och funderar, är det så här Storuman ska se ut om några år?
Förmodligen kommer väl inte slagghögar och järnvägsvagnar med järnmalm åka rakt igenom samhället men det känns idag som om Storuman skulle kunna ha både stor gruvverksamhet och vindkraft inom en överskådlig tid.

Det som däremot definitivt skulle märkas i samhället är den flora av internationella aktörer som verkar röra sig i här uppe. Var ut och åt lunch och i restaturangen var det mer än 50 % av sällskapen där man pratade engelska , alternativt tyska.

På klädaffären berättade expediten att man i kunderna i Kiruna har en mindre "köpsvacka" inför löningsutbetalning än exempelvis i Luleå, vilket måste betyda att Kirunaborna är mer stadd vid kassa.
Det måste väl vara ett bra tecken inför framtiden.

Kort påminnelse till ni som inte har anmält er till företagarnas årsmöte onsdag nästa vecka. Vi kör en dryckesprovning och årsmöte. Läs mer under www.foretagarna.se/storuman och skicka ett mail och Ni kommer med.

Robert Salomonsson Företagarna Storuman

5 kommentarer

  1. äta kakan och ha den kvar?

    Ska vi tolka detta som att Företagarna Storuman gärna vill ha gigantiska gruvområden och vindkraftsparker i kommunen bara ni slipper ha dem i er egen närhet? bara så länge slagghögar hamnar utanför och malmtransporter går genom andra samhällen än Storuman?

  2. Stoppa gruvan

    Om kommunen och företagarna bara fortsätter stödja utvecklingen som sker just nu så blir det nog så. Och nej, vi kommer inte att ha järnvägsvagnar även om transportbehovet inte kommer att vara särskilt begränsat. Vid Rönnbäcksgruvan beräknas en tung långtradartransport enbart med anrikad malm var 5:e-6:e minut. Dygnet runt. Detta motsvarar att det skulle köra in en lastbil i Tärnaby innan den förra hunnit ut. Tillkommer gör transport för bränsle, reservdelar och kemikalier m.m. till gruvområdet samt all annan trafik. (Folk är ju upprörda redan idag över den ökande tunga trafiken längs E 12:an. Se reportage i VF). Under högtrafiktider kan man anta att det skulle köra upp till fyra tunga lastbilar samtidigt i byn, kanske fler. Detta gäller förstås även för Hemavan. Dessutom tillkommer ev ytterligare tung trafik från fler planerade gruvor i Storuman, t.ex. Högland-Blaiken. Jag undrar hur många olyckor man uppskattar att all denna trafik kommer att orsaka. Eller hur stor riskökningen blir jämfört med dagens situation. För att inte tala om de enorma mängder koldioxidutsläpp denna lastbilstrafik släpper ut och vilken klimatpåverkan den har. Oavsett åt vilket håll all denna trafik kommer att ta vägen kommer den att passera genom kommunen så se över era övergångsställen där nere i Storuman.

  3. Knut Persson

    Jag undrar om någon vill bada i badsjön i Storuman när allt skit nedströms Gardiken kommer, men företagarna hoppar väl i med ett leende på läpparna. Det går nog inte att stoppa lakvattnet som kommer från gruvorna t.ex. Rönnbäcken

  4. Företagarna Storuman

    Svar till Knut Persson (2012-02-17 14:00)
    ytterst sällan jag hoppar i någon sjö över huvud taget men det är mer relaterat till vattentemperaturen.
    Ditt resonemang är relevant om man förutsätter att alla som driver företag är miljöbovar och kriminella.
    Vad får dig att förutsätta att gruvorna kommer att bryta mot miljöbalken?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.